Najnovije Vesti
Savet lekara: Kako se zaštititi od prehlade i preventivno delovati?, Gradski Magazin

Savet lekara: Kako se zaštititi od prehlade i preventivno delovati?

Savet lekara: Virusi i prehlade, kako se zaštititi i preventivno delovati?

Najezdom novogodišnjih praznika dolazi nam i najezda raznih virusa i opasnih bakterija. Veoma je važno znati, kako se preventivno zaštititi i sačuvati zdravlje u periodu koji je pred nama. Šta je zapravo virus i koliko su poslodavci nemarni po pitanju virusnih problema koji nas često pogoed, a nemamo vremena da se obratimo lekarima za pomoć, razradili smo ovu temu. U razgovoru za Super ženu, naša sagovornica, doktor medicine Tamara Stević Maslovarić govori o tome koliko je važno uzeti par slobodnih dana za one zaposlene i koje su česte preventive kako bi osigurali telo da do virusa uopšte ne dođe.

“Virusi (lat. virus – otrov) su infektivni agensi i oni se razmnožavaju samo unutar živih ćelija i drugih organizama. Za viruse se u pravom smislu može reći da se nalaze između živog i neživog sveta i imaju sposobnost da se menjaju (mutiraju) tj. prilagođavaju promenama u spoljašnoj sredini”, objasnila je Tamara u samom uvodu, dodajući i načine preko kojih se često možemo inficirati ovim mikro organizmima.

“Virusi ulaze u organizam preko kože i sluznica (nos, usna duplja, genitalije). Prenose se kijanjem, kašljanjem ili neposrednim kontaktom obolelih sa zdravim osobama. U kolektivima, ukoliko se unese infekcija za 7-10 dana će oboleti većina. Virusne infekcije izazivaju tegobe u vidu povišene temperature, ospe, pospanosti ili razdražljivosti kao što su: curenje nosa, kašalj, otežano disanje, zviždanje pri disanju, smanjenju apetita, povraćanje ili proliv”, priča naša sagovornica.

Prevencije uvek ima, o tome se malo zna, ali moramo biti svesni da redovnom higijenom možemo izbeći kontakt sa ovim opasnim “agensom”. Prema rečima doktorke Tamare Stević Maslovarić specijalizant pedijatrije sa dečije klinike Tiršova, higijenske sitnice na koje obratimo pažnju mogu nas zaštititi od virusne infekcije.

Savet lekara: Kako se zaštititi od prehlade i preventivno delovati?, Gradski Magazin

“Redovna higijena, koja podrazumeva povremeno pranje ruku sapunom i toplom vodom, držaće virus podalje od nas, takođe, izbegavanje bliskog kontakta sa obolelom osobom preko dodira ili poljupca. Veoma je važno, pridržavati se preporuka u vezi sa vakcinacijom prema kalendaru zemlje u kojoj se živi”, neki su od načina da se zaštititmo i preporuka je Tamarina.

Tokom cele godine, važno je znati da upotrebom minerala i vitamina iz voća i povrća možemo da ojačamo imunitet koji će nas zaštititi od virusa. Takođe je važna i fizička aktivnost.

“Protiv sezonskih virusnih infekcija treba se boriti tokom cele godine konzumiranjem svežeg voća i povrća, koji su bogat izvor vitamina i minerala neophodnih za metabolizam i besprekorno funkcionisanje imunološkog sistema. Treba unositi dovoljne količine vode tokom dana i redovno se baviti sportom, makar rekreativno kako bi osnažili organizam i dobro ga pripremili za nadolazeći hladniji period kada su virusne infekcije najučestalije”, izričit je naš sagovornik, a osobe koje su zaposlene i nemaju vremena da se za pomoć obrate lekarima, Tamara Maslovarić preporučuje da zbog sopstvene zaštite i zaštite svojih kolega, ipak treba da insistiraju na mini-bolovanju.

“Zaposleni bi trebalo dobro da razmisle o odlasku na posao kada su bolesni. Zaposleni koji ne uzmu dan ili dva bolovanja, kada im je to potrebno, telu ne daju dovoljno vremena da se oporavi od prehlade. Zato će kod njih prehlada trajati duze. Iako je za firmu dobro da zaposleni izostaju što je manje moguće, ipak je bolja politika osigurati radnicima bolovanje kada im je to potrebano. U suprotnom, bolest radnike može stići kasnije tokom radnog staža, i zadržati se puno duze nego prvog puta”, zaključuje doktorka.

Izvor: Superžena Foto: Shutterstock

O Gradski Magazin

Proveri takođe

Ovo je prvi očigledan simptom korona virusa koji se javlja kod većine obolelih u Srbiji, Gradski Magazin

Ovo je prvi očigledan simptom korona virusa koji se javlja kod većine obolelih u Srbiji

Iako su simptomi korona virusa kod mnogih ljudi potpuno različiti postoji pak, nekoliko pokazatelja koji su uvideli …

koža, ZAŠTIĆENA I LEPA KOŽA U SUSRET SUNCU, Gradski Magazin

ZAŠTIĆENA I LEPA KOŽA U SUSRET SUNCU

Uživajte u sunčanim danima pred nama uz posebne pogodnosti kupovine efikasne i pouzdane zaštite od …

Leave a Reply

Your email address will not be published.