Najnovije Vesti
25. MEĐUNARODNI FESTIVAL ETNOLOŠKOG FILMA, 25. MEĐUNARODNI FESTIVAL ETNOLOŠKOG FILMA, Gradski Magazin

25. MEĐUNARODNI FESTIVAL ETNOLOŠKOG FILMA

25. MEĐUNARODNI FESTIVAL ETNOLOŠKOG FILMA – Izveštaj selekcione komisije

Zadovoljstvo nam je da vas obavestimo da je i ovaj put Etnografski muzej u Beogradu domaćin Međunarodnog festivala etnološkog filma, koji ove godine proslavlja 25. jubilarnu godinu postojanja. Festival će trajati od 12. do 16. oktobra. Ovom prilikom će biti predstavljena najnovija svetska i domaća produkcija etnološkog i antropolološkog filma. Filmovi će se, prema propozicijama Festivala, takmičiti za sledeće nagrade: Glavna nagrada GRAND PRIX, Nagrada za najbolji domaći film, Nagrada za najbolji inostrani film, Nagrada za najbolji Non professional film, Nagrada za najbolji film na konkursu ID3min, Nagrada za doprinos nematerijalnom kulturnom nasleđu, Nagrada za najbolju kameru, Nagrada za najbolju montažu, Nagrada za najbolju kontekstualnu primenu zvuka.

Selekciona komisija XXV Međunarodnog festivala etnološkog filma (Aleksandra Pavićević, viši naučni saradnik Etnografskog instituta SANU i Stevan Jovičić, istoričar filma) pogledala je ukupno 219 pristiglih filmova iz preko 40 zemalja (Francuska, Italija, Švajcarska, Zapadna Sahara, SAD, Španija, Pakistan, Brazil, Holandija, Meksiko, Rumunija, Nemačka, Izrael, Belorusija, Rusija, Kina, Jermenija, Poljska, Kanada, Belgija, Slovačka, Češka, Iran, Irak, Finska, Indija, Nepal, Estonija, Indonezija i td.) Od toga 119 u kategoriji međunarodnih (oko 80 sati filma) i 10 u kategoriji neprofesionalnih (oko 6,5 sati filma). Nakon obavljenih konsultacija odlučili su se da za prikazivanje na festivalu predlože 57 filmova, i to 32 u takmičarskom programu (nešto manje od 19 sati filma), 21 u informativnom programu (13.5 sati filma) i 4 u neprofesionalnoj kategoriji (150min. filma).
Kriterijumi kojima su se rukovodlili bili su: Da li se film može okarakterisati kao „etno“ film? Originalnost teme i tematska raznovrsnost i sa koliko umešnosti je autor ispričao priču – kamera, režija, montaža, interpretacija, dužina trajanja filma.

Prema rečima selekcione komisije:

„Etnološki film se bez sumnje prepliće i sa drugim žanrovima i gotovo da nema teme koja se u njegovim okvirima ne bi mogla ispričati. Ipak, on mora da pronađe i svoju posebnost, nešto po čemu će biti na prvi pogled prepoznatljiv. To su zapravo okviri u kojima se vrši naracija, odnosno okviri u kojima se ona interpretira. Smatramo da su izabrani filmovi uspeli da sklope taj čudesni kaleidoskop sazdan od raznobojnih delića kulturne stvarnosti. Sada još samo ostaje da gledalačka publika da o tome svoj sud.“

O Gradski Magazin

Proveri takođe

Svetska premijera dokumentarca o „Indexima“  na rođendan Davorina Popovića, Gradski Magazin

Svetska premijera dokumentarca o „Indexima“ na rođendan Davorina Popovića

Peto izdanje festivala muzičkog dokumentarnog filma Dok’N’Ritam (D’n’R) biće održano od 22. do 25. septembra …

Crveni krst Beograd u tradicionalnoj humanitarnoj akciji, Gradski Magazin

Crveni krst Beograd u tradicionalnoj humanitarnoj akciji

Crveni krst Beograd u saradnji sa Maxi supermarketima i ove godine obeležava Nedelju solidarnosti humanitarnom …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.