2018, tehnološki, trendovi, U 2018. novi tehnološki trendovi, Gradski Magazin

U 2018. novi tehnološki trendovi

Naučnici su se naoštrili da nam u 2018. donesu nove tehnološke trendove, a jedan će vas POSEBNO OBRADOVATI

Švedska kompanija Erikson nekada je uz, Nokiju, bila vodeća u svetu mobilnih telefona. Danas više ne proizvodi uređaje, ali čak 40 odsto svetskog mobilnog saobraćaja odvija preko njihove tehničke mreže. Njihov ConsumerLab-Reports daje uvid u budućnost kada je u pitanju tehnologija. Stručnjaci su, naime, anketirali zaljubljenike u tehnologije koji odmah kupuju najnovije uređaje i svakodnevno ih koriste , a na osnovu njihovih odgovora izveli zaključke o trendovim koji će biti pokrenuti sledeće godine, da bi najkasnije za dve-pet godina postali sastavni deo svakodnevnog života.

1. Telo kao korisnička površina

Inteligentni govorni asistenti već postoje, a u sledećoj fazi digitalni pomagači trebalo bi da nauče da tumače govor tela, izraz lica, intonaciju i dodir. Prvi korak je već učinjen – program za prepoznavanje lica u ajfonu X.

2. Proširena stvarnost

Šezdeset tri odsto anketiranih ljubitelja kompjuterskih tehnologija priželjkuju slušalice koje prevode sa stranih jezika u realnom vremenu. Njihova druga velika želja: slušalice s kojima neće čuti partnerovo hrkanje.

3. Veštačka inteligencija na društvenim mrežama

Društvene mreže preplavljene su informacijama i vestima iz najrazličitijih izvora. Korisnicima je komplikovano da proveravaju njihovu istinitost, jer često nije jasno ni ko je pošiljalac. Pedeset odsto korisnika veruje da će im veštačka inteligencija uskoro pomagati u sortiranju i izboru informacija.

4. Roboti preuzimaju posao

Čak 40 odsto anketiranih priželjkuju robote koji će preuzeti deo njihovog posla i da će zahvaljujući tome imati više slobodnog vremena – naravno, pod uslovom da im plata ne bude smanjena.

5. Fotografija kao virtuelni prostor

Troje od četvoro anketiranih pretpostavlja da će u narednih nekoliko godina koristiti virtuelnu stvarnost kako bi gledali fotografije iz mobilnog telefona. To znači da neće samo gledati slike, već doslovno zaroniti u njih.

6. Dronovi u vazduhu

U velikim gradovima postoji problem nedostatka prostora. “Vazdušne ulice” za dronove i leteće automobile služile bi uglavnom za transport paketa i hrane.

7. Rešavanje problema prazne baterije

Bilo da je reč o bežičnim spravicama, ili električnim automobilima: već danas bi mnogo toga tehnički bilo izvodljivo, ali je problem u snabdevanju energijom. Više od 80 odsto anketiranih misli da nam predstoji veliki korak u razvoju tehnologije proizvodnje baterija. Za pet godina dugotrajne baterije postaće deo svakodnevnog života, pri čemu će biti iste veličine i težine kao danas, ali će zato imati višestruko veći kapacitet.

O Bojana Djurovic

GiO urednica, mail: bojana.djurovic@gradskimagazin.rs

Proveri takođe

, Stiže Hoop Mentality – Inovativna Platforma za Edukaciju Košarkaških Trenera, Gradski Magazin

Stiže Hoop Mentality – Inovativna Platforma za Edukaciju Košarkaških Trenera

Hoop Mentality sa ponosom najavljuje otvaranje svoje premium platforme – zajednice dizajnirane isključivo za košarkaške …

čačak, Za primer celoj Srbiji: Gradska uprava Čačka gradi poverenje kroz direktan kontakt sa građanima!, Gradski Magazin

Za primer celoj Srbiji: Gradska uprava Čačka gradi poverenje kroz direktan kontakt sa građanima!

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović kraj meseca uvek koristi kako bi organizovao prijem za građane, te …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin