Najnovije Vesti
Kupovinom kesa u DIS marketima pomažemo porodilištima!, Gradski Magazin

Kupovinom kesa u DIS marketima pomažemo porodilištima!

Kupovinom plastičnih kesa od 2 dinara, od 17 avgusta u DIS-ovim marketima pomažemo porodilišta u Srbiji

Najveći domaći trgovinski lanac DIS od 17. avgusta 2018. priključio se velikoj akciji zaštite životne sredine kroz naplatu biorazgradivih plastičnih kesa u svim svojim maloprodajnim objektima na teritoriji Srbije. Cena jedne kese će iznositi dva dinara.

U ovoj akciji naša kompanija je donela odluku da od svake prodate kese polovinu novca, odnosno jedan dinar, donira u humanitarne svrhe.

Novac koji prikupimo od prodaje biorazgradivih kesa biće doniran porodilištima u Smederevskoj Palanci, Kraljevu i Vršcu, kako bi pomogli ustanovama koje su najznačajnije za razvoj naše zemlje.

Na svakih 30 dana akcije, prikupljen novac od prodaje kesa ćemo dodeliti po jednom porodilištu ili dečjem odeljenju u bolnici.

Kao kompanija koja predstavlja sinonim za domaću trgovinu i dobru kupovinu, shvatili smo da se od nas očekuje mnogo više nego od drugih da budemo društveno odgovorni i da brinemo u kakvim će se uslovima rađati naše bebe.

U vremenima kada Srbija svake godine izgubi 30.000 stanovnika i kada se dece rađa manje nego ikad, smatramo da je to najmanje što možemo da učinimo za zemlju koju volimo. Zajedno sa vama, poštovani potrošači, želimo da ostvarimo jedan korak ka cilju kome svi treba da težimo – da se svaka beba u Srbiji rodi u uslovima koje zaslužuje.

marketi, Kupovinom kesa u DIS marketima pomažemo porodilištima!, Gradski Magazin
Foto-ilustracija: Profimedia/Sciencephoto RM/Shutterstock

Iako prosečan dnevni račun u prodavnicama iznosi samo 450 dinara, svako od nas tokom dana iskoristi čak sedam plastičnih kesa. Zato se u akciju smanjenja zagađenja životne sredine kroz naplatu kesa uključio i najveći domaći trgovinski lanac DIS.

DIS je odlučio da uđe u veliku akciju zaštite životne sredine koju je pokrenula Privredna komora Srbije, pa od 17. avgusta u svim maloprodajnim objektima za uzetu kesu naplaćuje dva dinara.

Komercijalni direktor kompanije DIS, Ivan Šuleić, kaže da će deo novca prikupljenog od naplate biti doniran u humanitarne svrhe.

– Polovina novca koji prikupimo od prodaje biorazgradivih kesa biće doniran porodilištima u Smederevskoj Palanci, Kraljevu i Vršcu, kako bismo pomogli ustanovama koje su najznačajnije za razvoj naše zemlje – kaže Šuleić.

marketi, Kupovinom kesa u DIS marketima pomažemo porodilištima!, Gradski Magazin
Ivan Šuleić (komercijalni direktor DIS-a) i Žarko Malinović (sekretar za trgovinu PKS)

Sekretar za trgovinu Privredne komore Srbije, Žarko Malinović, kaže da ga raduje što se i DIS priključio ovoj akciji; On objašnjava da će se na svakih 30 dana novac dodeliti po jednom porodilištu ili dečjem odeljenju u bolnici.

– U vremenima kada Srbija svake godine gubi 30.000 stanovnika i kada se dece rađa manje nego ikad, smatramo da je to najmanje što možemo da učinimo za zemlju koju volimo – kažu u DIS-u.

Sekretar za trgovinu Privredne komore Srbije, Žarko Malinović, kaže da ga raduje što se i DIS priključio ovoj akciji.

– Prosečna potrošnja kesa pre pokretanja ove akcije iznosila je sedam komada po stanovniku , što je više od dve milijarde kesa godišnje koje završe na otpadu. Već je sada količina prodatih kesa smanji za 60 odsto, ali je naš cilj smanjenje potrošnje za 70 odsto – kaže Malinović.

U DIS-u se na godišnjem nivou namirnice pakuju u 2,2 miliona kesa, a nadaju se da će ovom akcijom taj broj smanjiti na 1,1 milion.

Malinović objašnjava da je situacija alarmantna, jer su mnogi te kese počeli da koriste i kao alternativne kese za đubre, a i prodavci su u marketima poslednjih godina počeli masovno da troše kese, pa i da namirnice “za svaki slučaj” pakuju u dve, pa i tri.

– Zato želimo da vratimo u upotrebu cegere. Dobro je što trgovci ove kese nisu maržirali, odnosno to što na njima ne zarađuju – kaže Malinović i napominje da je u planu ulazak države u rat i sa drugim vrstama otpada.

 Izvor: Telegraf.rs/Gradski magazin

O Gradski Magazin

Proveri takođe

nova PRAVILA za putovanja, Novi soj VIRUSA- nova PRAVILA za putovanja!, Gradski Magazin

Novi soj VIRUSA- nova PRAVILA za putovanja!

Putnici za Australiju moraće da pokažu negativni test na kovid 19 pre nego što uđu …

Unesco, 10. JUBILEJ PRESTIŽNIH STIPENDIJA ZA NAJBOLjE MLADE NAUČNICE, Gradski Magazin

10. JUBILEJ PRESTIŽNIH STIPENDIJA ZA NAJBOLjE MLADE NAUČNICE

Tri talentovane naučnice iz Srbije nagrađene u sklopu čuvenog svetskog programa L’Oréal-UNESCO “Za žene u …

Leave a Reply

Your email address will not be published.