, 3 milijarde razloga da slavite kafu, Gradski Magazin

3 milijarde razloga da slavite kafu

, 3 milijarde razloga da slavite kafu, Gradski MagazinKafa je jedan od omiljenih napitaka u svetu i procenjuje se da se u jednom danu širom zemaljske kugle popije 3 milijarde šoljica. Ovo piće nikada nije bilo popularnije, a različite vrste kafe samo su doprinele njenoj popularnosti. Tržište kafe je ogromno, jer se ova biljka uzgaja u preko 50 zemalja. Da bi se promovisala fer trgovina kafom i podržali uzgajivači, 77 članica Internacionale organizacije kafe je 2015. godine u Milanu odlučilo da se 1. oktobar ustanovi kao Internacionalni dan kafe.

7 koraka do užitka

Iako postoji veliki broj vrsta kafe, najčešće se uzgajaju arabika i robusta. Arabika dolazi uglavnom iz Latinske Amerike, Etiopije i Kenije, a robusta iz Brazila, Vijetnama i Ugande. Da bismo uživali u mešavinama ovih kafa, potebno je da imamo i malo informacija o samom prosecu proizvodnje ovog božanstvenog napitka.

Šta sve mora da se uradi da biste popili svoju šoljicu omiljene kafe?

Svaku od faza u procesu proizvodnje obavljaju posebno obučeni ljudi, svako sa svojom ekspertizom, koji igraju vrlo važnu ulogu u proizvodnji kafe. Za mnoge je kafa strast, ali većini uzgajivača je način na koji zarađuju za život. Da bismo došli do poslednjeg i najlepšeg koraka – uživanja u kafi, potrebno je da se prođu svi koraci, od plantaže do šoljice.

Plantaža kafe u Brazilu

  1. Branje – kafa počinje svoj život kao mala crvena bobica i najbolje je da se ručno bere
  2. Pranje – zrna moraju da se odvoje od ovojnice bobice u kojoj se nalaze, kako bi čiste mogle da se prenesu na mreže za sušenje
  3. Sušenje – ovaj proces traje 6-7 dana, a zrno kafe se suši na suncu i planinskom vazduhu
  4. Ocenjivanje – zrna se razvrstavaju u nekoliko kategorija: gde je i na kojoj visini biljka rasla, veličina zrna, način branja i sušenja
  5. Prženje – zrno sirove kafe je zapravo zelene boje, ali postaje braon tokom prženja, procesa koji ističe njenu aromu i ukus
  6. Kaping – je zvaničan naziv za procenu ukusa kafe prema slatkoći, kiselosti, ukusu u ustima, balansu i aromi
  7. Uživanje – poslednji i najvažniji korak za sva nas koji uživamo u šoljici dobre, kvalitetne kafe, što se dešava 3 milijarde puta dnevno u celom svetu.

Od te tri milijarde, par stotina hiljada šoljica kafe popije se dnevno  u Srbiji. Ukusi Doncafé kafe su nezamenjivi, a njihova tradicionalna kafa je njihov ponos. Zato uzmite svoju šoljicu Doncafé kafe, bilo da je to Moment, Strong, Green active, Minas, Single Origin kafe ili neka druga vrsta, i proslavite Internacionalni dan kafe po svom ukusu. Jer, znamo da slavite !

O Marija Nikolić

Proveri takođe

, QLED 98“ i OLED 77“ – Veliki ekrani za vrhunski bioskopski užitak, Gradski Magazin

QLED 98“ i OLED 77“ – Veliki ekrani za vrhunski bioskopski užitak

Istinski ljubitelji filmova znaju da svaki odlazak u bioskop pričinjava ogromno zadovoljstvo. Veliki ekran, jasni …

, Kuhinje sa stilom – balans estetike i funkcionalnosti , Gradski Magazin

Kuhinje sa stilom – balans estetike i funkcionalnosti 

Prilikom uređenja kuhinje važno je osigurati balans između estetike i funkcionalnosti. Uređenje vaše kuhinje trebalo …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin