džez festival, 30. Beogradski džez festival najuspešniji u proteklih 20 godina, Gradski Magazin

30. Beogradski džez festival najuspešniji u proteklih 20 godina

Dokaz da je džez muzika i dalje jednan od najslušanijih muzičkih žanrova u Beogradu : 30. Beogradski džez festival najuspešniji u proteklih 20 godina.

Jubilarni, 30. Beogradski džez festival je, po oceni javnosti, bio najuspešniji u proteklih 20 godina, izjavio je Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, predstavljajući javnosti rezultate rada gradske vlasti u 2014. godini. Uspeh Beogradskog džez festivala istakao je među tri gradske manifestacije iz oblasti kulture, uz 48. BITEF i 59. Sajam knjiga, koje su u prethodnoj godine dobile visoke ocene.

Nakon nedavno održane sednice Odbora Beogradskog džez festivala kojom je predsedavao Goran Vesić, predsednik Odbora, usvojen je Završni i Finansijski izveštaj 30. Beogradskog džez festivala, a Vesić je istakao da je 30. Beogradski džez festival bio veoma uspešno organizovan i da su njime pomerene granice u organizaciji ovog festivala.

30. Beogradski džez festival održan je od 24. do 27. oktobra 2014. godine, u organizaciji Doma omladine Beograda.
Ovogodišnja manifestacija odvijala se pod sloganom SVE ZVEZDE DžEZA. Izbor ovog slogana nije se odnosio samo na učesnike jubilarnog izdanja, među kojima je po tradiciji bilo i velikih džez zvezda i muzičara koji će to tek postati, nego na činjenicu da su kroz Beograd počev od prvog izdanja 1971. godine zaista prodefilovali najrelevantniji predstavnici ovog muzičkog žanra, od Đuka Elingtona, Dizija Gilespija i Majlsa Dejvisa, preko Sonija Rolinsa, Čika Korije i Herbija Henkoka, do Vejna Šortera, Peta Metinija i Kasandre Vilson.

Festival je održan pod pokroviteljstvom grada Beograda, kao njegovog osnivača, i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Prijatelji festivala bili su Erste Banka, Sokoj i Grand Kasino Beograd. Podršku festivalu pružili su hotel Crowne Plaza, EU Info Centar, Alma kvatro, Turistička organizacija Beograda i Amstel. Tradicionalno, festival je dobio i pomoć brojnih ambasada i inostranih kulturnih predstavništava.

Festival je ovog leta postao član Europe Jazz Network (EJN), postajući prvi član ove istaknute međunarodne mreže iz naše zemlje. Veoma je značajno napomenuti da je poziv da pristupimo EJN došao sa njihove strane, razumevajući da je Beogradski džez festival ona srpska džez institucija koja je ovoj mreži najpre potrebna.

O Bojana Djurovic

GiO urednica, mail: bojana.djurovic@gradskimagazin.rs

Proveri takođe

, Odabir idealnog trpezarijskog stola – estetika, dimenzije i funkcionalnost, Gradski Magazin

Odabir idealnog trpezarijskog stola – estetika, dimenzije i funkcionalnost

Kada razmišaljamo o odabiru dobrog trpezarijskog stola, postoji nekoliko faktora na koje bi trebalo da …

, Noć muzičkog i vizuelnog spektakla uz Samsung Galaxy S24 Ultra, Gradski Magazin

Noć muzičkog i vizuelnog spektakla uz Samsung Galaxy S24 Ultra

U srcu Beograda, 22. juna Luka Beograd postala je epicentar ljubitelja muzike, pretvorivši se u …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin