fest, 43. Fest : program i izjave, Gradski Magazin

43. Fest : program i izjave

Izvor:Tanjug

Fest ponovo u našem gradu

Na 43. Festu biće prikazana, po tradiciji, najbolja ostvarenja svetske kinematografije – 90 premijernih i 34 reprizna filma na ukupno 242 projekcije, rekao je danas na konferenciji za novinare u Skupštini Beograda sekretar za kuturu, predsednik Odbora Festa Vladan Vukosavljević.

“Broj filmova je veći nego ranije. Očekujemo da Fest bude zapažen po obimu, kvalitetu i raznovrsnosti. Cilj nam je da Fest u dogledno vreme povrati regionalni primat”, istakao je Vukosavljević.

Zajedno sa njim, program su najavili novi umetnički direktor Festa Jugoslav Pantelić, novi selektor Mladen Đorđević i direktor novoosnovanog Centra beogradskih festivala Milan Lazović.

Karte će se prodavati od 7. februra, a cene su od 200 do 350 dinara (samo za otvaranje 500 dinara).

Ovogodišnji slogan je “Tu smo – u sazvežđu pobednika”. Na plakatu je fotografija Milene Dravić sa snimanja filma Dušana Makavejeva “Čovek nije tica”, od pre tačno 50 godina.

Novi Fest imaće tri takmičarske selekcije, među kojima je jedna nacionalna, a njeno osnivanje pomogao je Filmski centar
Srbije i nadamo se da će to pomoći razvoju domaće kinematografije, rekao je Vukosavljević.

Festival će 27. februara u Sava centru, kako je Tanjug ranije objavio, otvoriti film Bertrana Boneloa “Sen Loran“, dok će tokom festivala, koji traje do 8. marta, biti uručene novoustanovljene nagrade Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti našoj čuvenoj glumici Mileni Dravić i ruskom reditelju Aleksandru Sokurovu.
fest, 43. Fest : program i izjave, Gradski Magazin
Vukosavljević je izrazio zadovoljstvo što je Milena Dravić zaštitno lice kampanje 43. Festa, kao i što je slavni ruski reditelj prihvatio da bude gost Beograda. On je najavio da će uvod u retrospektivu njegovih filmova biti dokumentarac “Glasovi Sokurova“.

Kako je dodao, organizatori su učinili sve da prikupe potrebna sredstva, što nije bilo lako, ali je Fest veliki brend, pa su pomogli NIS, Hipo Alpe Adria, Telekom Srbija

Pantelić je primetio da niko neće moći da vid sve filmove 43.Festa i da je na gledaocima da naprave svoj izbor.
U Sava centru će se prikazivati, van konkurencije, festivalski pobednici, filmovi koji su nominovani za Oskara, kao što su “Čovek ptica”, “Teorija svega”, “I dalje Alis”, “Ritam ludila”…., ali i domaće premijere (u konkurenciji) “Ničije dete” i “Enklava”.

U međunarodnoj takmičarskoj selekciji biće 15 filmova iz Engleske, Mađarske, Turske, Italije, Jordana, Grčke, Rusije, Francuske, Nemačke, Hrvatske, Gruzije i Čilea, a nagrade će dodeliti međunarodni žiri.

Pantelić je rekao da se među ovim filmovima kao dominantna tema izdvojilo odrastanje, proces sazrevanja i to u atipičnoj sredini.
U selekciji su “Sen Loran” (po rečima Pantelića, bolji od dva filma o modnom kreatoru Iv Sen Loranu prikazana u 2014.), “Neshvaćena” Azije Arđento, “Beli bog” Kornela Mundruca”, “Takva su pravila” Ognjena Sviličića. “Budala” Jurija Bikova …

Među gostima će biti Ričard Drajfus, Mohsen Mahmalbaf, Sergej Bezrukov, David Elofen, Vas Vestmoreland…
U žiriju su Debra Kara Unger, Džang Meng, Srđan Dragojević, Miljenko Jergović i Neda Arnerić.
fest, 43. Fest : program i izjave, Gradski Magazin
Pantelić je najavio glamuroznu ceremoniju otvaranja. Na kraju, pored nagrada u tri selekcije, biće dodeljena i tradicionalna nagrada “Nebojša Đukelić”, ovoga puta za najbolji regionalni film, a odlučivaće žiri kritike.

Nacionalnu selekciju odabrala je komisija u sastavu: v.d direktora FCS-a Snežana Marić, scenarista Biljana Maksić i reditelj Dejan Zečević.

Uz “Ničije dete” Vuka Ršumovciha i “Enklavu” Gorana Radovanovića, premijere će imati “Petlja” Milutina Petrovića, omnibus “Jednaki”, “Tmina” Luke Bursaća. U DKC-u će biti prikazani i srpski filmovi koji su već bili u bioskopima – “Travelator”, “Varvari”, “Neposlušni”, “Mali Budo”, “Branio sam mladu Bosnu”, “Spomenik Majklu Džeksonu”.

Selektor Đorđević izjavio je da je takmičarski programu “Granice” posveta počecima Festa kada je Makavejev radio subverzivne “Konfrontacije”, a i kasnijim programima kao što su bili “Vidici” Radoslava Zelenovića, “Đavo u telu“, “Blagodeti prljavog” i “X fajls” Miroljuba Vučkovića.

“To su kontroverzni, arthaus filmovi koji pomeraju granice u tematskom i stilskom smislu”, rekao je on, a ocenjivaće ih žiri u sastavu Đorđe Kadijević, Nikola Popović i Miroljub Stojanović.
Đorđević je najavio i programe “Trils end kils” (žanrovski filmovi), “Forum” (devet dana autora), “Mikrovejv” – filmovi sa mikro budžetom, kao što su “Žigosana” Saše Radojevića, “Okean” Tamare Drakulić…

Na Festu se obnavlja industrijski deo, pod nazivom “Fest forvard“, čiji je kreator producentkinja Snežana Penev. FCS je izdvojio šest miliona dinara za nacionalnu selekciju, a od toga se finansira i ovaj program koji će našim autorima omogućiti kontakt sa vorld sejls kompanijama, rekao je Đorđević.
fest, 43. Fest : program i izjave, Gradski Magazin
Direktor Cebefa Lazović rekao je da je na organizatoru velika odgovornost da 43. Fest, koji je radikalno različit, bude bolji i pomeri stvari napred, a dugoročno i da postane najprestižniji u regionu i jedan od najreferentnijih u Evropi i svetu.

On je dodao da je od ove godine umesto klasičnog sponzorstva uveden koncept integracije brendova, pa će se Fest tako uspešno finansirati.

O Zorica Stojković

Proveri takođe

, ŠARENI AVA SVET SE ŠIRI – STIŽE JOŠ 18 NOVIH RADNJI, Gradski Magazin

ŠARENI AVA SVET SE ŠIRI – STIŽE JOŠ 18 NOVIH RADNJI

Ava shopping park za manje od dve godine posetilo više od 2 miliona ljudi, a …

, Osvežite vaš dom kombinacijom modernog nameštaja i kreativnih tapeta, Gradski Magazin

Osvežite vaš dom kombinacijom modernog nameštaja i kreativnih tapeta

Osvežite vaš dom kombinacijom modernog nameštaja i kreativnih tapeta Kada uređujemo naš životni prostor trudimo …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin