Voda, 5 NAČINA ZA IZBACIVANJE VIŠKA VODE IZ ORGANIZMA: Jedna namirnica glavni je uzročnik taloženja tečnosti, Gradski Magazin
Foto: Pixabay

5 NAČINA ZA IZBACIVANJE VIŠKA VODE IZ ORGANIZMA: Jedna namirnica glavni je uzročnik taloženja tečnosti

Jedan od čestih problema sa kojim se mnogi suočavaju jeste nakupljanje viška tečnosti u organizmu. Donosimo vam 5 načina pomoću kojih se možete rešiti viška.


Nakupljena voda u organizmu često nas može dovesti u zabludu da imamo koji kilogram viška, pa se nameće pitanje kako se rešiti viška tečnosti u organizmu i koje su prevencije.

Jedan od najčešćih faktora zadržavanja vode jeste preveliki unos soli. Bubrezi imaju zadatak da regulišu količinu vode koju telo održava ili izlučuje, a ukoliko se konzumiraju obroci sa visokom količinom natrijuma, bubrezi će zadržavati vodu kako bi razblažili taj visok nivo soli.

Postoje i drugi faktori koji mogu uticati na zadržavanje vode, a to su:

Loša ishrana

Loša cirkulacija

Nedostatak kretanja i previše sedenja

Nedostatak ili višak nekih vitamina i minerala

Proširene vene

Stres

Menstrualni ciklus

Izloženost toploti predugo vremena

Alergije

Bolesti jetre

Bolesti srca

Bolesti bubrega

Problemi sa štitnom žlezdom

Određeni lekovi.

Postoji mnoštvo simptoma koji ukazuju na višak vode u organizmu, dok uobičajena područja na koja siptomi utiču jesu potkolenice, ruke, noge, grudi i stomak.

U nogama, stopalima i rukama simptomi uključuju:

Načini koji mogu pomoći pri izbacivanju viška tečnosti su sledeći:

Pijte vodu – Konzumiranje vode pomoći će vam da razblažite nivo natrijuma u ​telu. Takođe, unos vode može pomoći pri gubitku kilograma.

Pokrenite se – Fizička aktivnost uvek je dobro došla, te nam može doneti brojne benefite za zdravlje organizma. Znojenjem se oslobađa voda iz tela, kao i elektroliti poput natrijuma, koji mogu biti uzrok podbulosti.

Izbacite prerađenu hranu – Industrijski prerađene namirnice sadrže i brojne veštačke aditive, koji takođe mogu uticati na zadržavanje vode u telu. Osim toga, mogu uticati i na nakupljanje nepotrebnih kilograma.

Ograničite unos ugljenih hidrata – Konzumiranje ugljenih hidrata neće direktno uzrokovati zadržavanje vode. Međutim, za svaki gram ugljenih hidrata koji se skladišti u organizmu kao glikogen, telo zadržava oko 3 grama vode. Na taj način telo održava ravnotežu. Ali kada unesete manje ugljenih hidrata ili niži broj kalorija, potrošićete glikogen, a time i vodu, piše Totally Wellness. Takođe se veruje da preteran i nepravilan unos hidrata dovodi do gojaznosti.

Magnezijum – Hrana bogata magnezijumom jeste zeleno lisnato povrće, bademi, avokado… Magnezijum takođe pozitivno utiče na rad nervnog sistema.

Otok

Promene u boji kože

Sjajna ili natečena koža

Ostajanje otiska kada se utisne prst u kožu

Bolovi u nogama

Krutost u zglobovima

Dobijanje na težini

Takođe, uzroci mogu biti i zdravstvene prirode, a kada je to u pitanju, najčešće se odnose na rad bubrega.

Izvor: PressSerbia/Stil

O Jelena Filipović

Proveri takođe

, Istraživanje: Deca više ne žele da budu nastavnici i lekari već influenseri, Gradski Magazin

Istraživanje: Deca više ne žele da budu nastavnici i lekari već influenseri

Deca više ne žele da postanu nastavnici, lekari i biznismeni već influenseri, pokazalo je novo …

, Dodeljenja prestižna godišnja “321 Srbija” priznanja: Laureati ministri, humanitarci, gradonačelnici, kao i predsednik Vučić, Gradski Magazin

Dodeljenja prestižna godišnja “321 Srbija” priznanja: Laureati ministri, humanitarci, gradonačelnici, kao i predsednik Vučić

Održan je drugi po redu godišnji “321 Srbija” događaj, a brojne visoke zvanice i gosti …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin