9 načina da ubrzate metabolizam, 9 načina da ubrzate metabolizam, Gradski Magazin

9 načina da ubrzate metabolizam

Imate problema sa skidanjem masnih naslaga? Niste jedini. Ovih par saveta popraviće vam raspoloženje i formu…

9 načina da ubrzate metabolizam, Gradski Magazin

9 načina da ubrzate metabolizam:

  1. Doručak – Ne preskačite prvi i najbitniji obrok u danu. Izbegavanjem doručka samo dodatno usporavate vaš metabolizam. Svaki put kada unesemo hranu u naš stomak, metabolizam se dodatno pokreće. Treba imati naviku, jesti prvi obrok odmah nakon buđenja. Ovo treba da bude najjači obrok, koji će vam dati dovoljno energije za dobar deo dana još od starta.
  2. Česti obroci – Veoma je bitno da u toku dana imate više obroka. Ovo vam može pomoći da lakše izbalansirate svoju ishranu ali više od svega pomoći će vam da dodatno ubrzate vaš metabolizam jer kako sto šmo već rekli, svakim unosom hrane, on se pokreće ne bi li pomogao bržem procesu obrade namirnica. Od 5 do 6 manjih umerenih obroka tokom dana, napravićete pravu meru. Obrok može biti i užina koja čini šaku badema, tako da ne morate brinuti da morate da se prejedate, već samo da vašem telu obezbeđujete čest unos hranljivih materija.
  3. Omega-3 – Unošenjem ovih masnih kiselina pomažete vašem telu da snizi nivo lošeg holesterola i povisi nivo dobrog holesterola. Takođe pomažete sebi da snizite visok krvni pritisak, zaštitite se od raznih srčanih oboljenja i depresije. Osobe koje redovno konzumiraju namirnice bogate Omega-3 masnim kiselinama, imaju manje problema sa masnim naslagama. Neke od namirnica koje su dobar izvor Omega-3 su: morska riba kao što je losos, tuna, sardina, haringa, skuša, bakalar, zatim orasi, pasulj, mleko, spanać, zdrava ulja kao što je recimo maslinovo.
  4. Voda – Pijte, ako ne dosta, onda dovoljno vode u toku dana. Onog trenutka kada osetite zeđ – vaše telo je već dehidriralo, zato ne čekajte da budete žedni da biste pili vodu, već to činite kao zdravu naviku. Voda čini oko 70% našeg tela i naravno, kao i za mnoge procese u telu i metabolizmu je potrebna za njegov rad.
  5. Protein – Za razliku od ugljenih hidrata, protein se mnogo teže vari u ljudskom telu i zbog toga zahteva veći napor našeg tela. Ovo će dodatno ubrzati i angažovati vaš metabolizam. Uostalom, protein je gradivna materija svih tkiva našeg tela, s’ toga ne izbegavajte dovoljan unos proteina. Više o značaju proteina u nekom narednom članku…
  6. Izbor ugljenih hidrata – Veoma je zahvalno unositi ugljene hidrate bogate vlaknima. Oni će vas dugo držati sitim zbog svog sporog otpuštanja sećera. Takođe ćete pomoći sebi da regulišete nivo insulina jer nećete imati česte šokove i padove šećera. Ovakvi ugljeni hidrati se dugo vare i zbog toga dugo održavaju metabolizam u radu. Najveći deo dijetarnih vlakana se ne vari i ne apsorbuje, već ostaje unutar creva gde modeluje varenje drugih nutrijenata i utiče na konzistenciju stolice. Primeri namirnica bogatim vlaknima su: voće, povrće, žitarice.
  7. Vežbajte – Redovnim vežbanjem ćete svakako dopineti na znacaju u procesu sagorevanja kalorija i aktiviranjem metabolizma. Ono ne mora biti strahovito intenzivno vec je dovoljno da to bude umereno vežbanje, shodno mogućnostima pojedinca ali je bitno da bude redovno. Ako vam je lakše, napravite sebi unapred plan koji ćete vremenom naučiti da radite rutinski. 15 minuta do pola sata dnevno je sasvim dovoljno da sašuvate vaše telo da se ne ulenji.
  8. Mišići – Primetili ste da ljudi sa više mišića imaju manje problema od onih koji ih imaju manje? – To nije slučajno, već je zato što veća mišićna masa troši više kalorija za svoj rad. Tako da razmislite o tome da „nabacite“ koji kilogram mišića, biće vam lakše da kontrolišete kalorijsku potrošnju.
  9. San – Naravno, poslednje ali ne i najmanje važno je dobar san. San koji je konstantan tokom noći pomoći će vam da pravilno regulišete svoje hormonske procese, između ostalog i hormona rasta, koji se najviše luči tokom sna. Hormon rasta će vam pomoći da duže ostanete mladoliki, jer reguliše između ostalog i regeneraciju i stvaranje novih tkiva vašeg organizma. Hormon rasta je najveći „fat burner“ našeg organizma i kao takav biće vam moćno oružje da dodatno skinete svoje masne naslage.

O Gradski Magazin

Proveri takođe

ŠTA VAM JE POTREBNO ZA SAVRŠEN NOVOGODIŠNJI ODMOR? AQUAWORLD RESORT BUDAPEST!, Gradski Magazin

ŠTA VAM JE POTREBNO ZA SAVRŠEN NOVOGODIŠNJI ODMOR? AQUAWORLD RESORT BUDAPEST!

Da li ste do sada već uspeli da definišete šta je za vas savršen odmor? …

Još niste odlučili kuda za Novu godinu? Aquaworld je idealno rešenje!, Gradski Magazin

Još niste odlučili kuda za Novu godinu? Aquaworld je idealno rešenje!

Ako još uvek imate dilemu gde da provedete novogodišnje praznike, pomoći ćemo vam da “prelomite” …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gradski Magazin