Aleksandar Neskov, Aleksandar Neskov gost Nacionalne fondacije, Gradski Magazin

Aleksandar Neskov gost Nacionalne fondacije

Prvak baleta i balet majstor Nacionalne Opere iz Atine, Aleksandar Neškov biće gost pedagog Nacionalne fondacije za umetničku igru u periodu od 24-29 oktobra, 2015. godine.

Kratak majstorski kurs, u okviru koga će Alaksandar Neškov voditi časove klasičnog baleta i repertoara održava se u salama Nacionalne fondacije za igru, u Kolarčevoj 3. Kurs je namenjen učenicima svih profesionalnih baletskih škola, a grupe će biti podeljene na srednji (od 12-14 godina) i napredni (od 15-18 godina) nivo. Kao deo godišnjeg programa Nacionalne fondacije za igru, podržanog od strane Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, ovaj kurs je besplatan za mlade baletske talente, a informacije se mogu dobiti u Fondaciji ili na kontakt telefon 060 35 00 505.

Aleksandar Neskov, Aleksandar Neskov gost Nacionalne fondacije, Gradski Magazin
Aleksandar Neškov

Aleksandar Neškov je rođen u Novom Sadu, gde je završio Baletsku školu, a zatim postao član baletskog ansambla Srpskog narodnog pozorišta. Godine 1991. se kao prvak baleta, pridružio Nacionalnom baletu Mađarske u Pečuju, a bio je i gostujući umetnik u mađarskoj Nacionalnoj operi u Budimpešti. Godine 1996., preselio se u Atinu i pridružio se grčkoj Nacionalnoj operi i baletu, gde je ostao sve do danas, kao prvak baleta, balet majstor, asistent koreografa i predavač u Baletskoj školi grčke Nacionalne opere i državnoj Baletskoj školi K.S.O.T.  Njegov repertoar čine glavne uloge u predstavama: Kopelija, Žizela, Don Kihot, Krcko Oraščić, Uspavana lepotica, Ukroćena goropad, Napulj, Pakita, Romeo i Julija, Grk Zorba, Onjegin, itd. Takođe se pojavljivao u komadima koje potpisuju koreografi poput  Milka Šparembleka, Ištvana Hercoga, Leonida Masina, Pjera Lakote, .Karolin Armitaž, Andonisa Fonjadakisa, Renata Zanele, Ioanisa  Mandafunisa, Fotisa Nikolaua, Reja Bare, Igora Zelenskog, Igora Muhamedova, Keneta MakMilana, Frederika Aštona, itd. Dobitnik je nagrade grčkog Ministarstva kulture, za „Najboljeg muškog igrača“, 2003. godine. Neškov je poznat i našoj baletskoj publici, jer je 2012. godine, u okviru gala koncerta baletskih zvezda iz regiona u organizaciji Beogradskog festivala igre i Narodnog pozorišta, nastupio na sceni beogradskog nacionalnog teatra sa Evridiki Isakidou, primabalerinom Baleta u Atini.

O Gradski Magazin

Proveri takođe

Još niste odlučili kuda za Novu godinu? Aquaworld je idealno rešenje!, Gradski Magazin

Još niste odlučili kuda za Novu godinu? Aquaworld je idealno rešenje!

Ako još uvek imate dilemu gde da provedete novogodišnje praznike, pomoći ćemo vam da “prelomite” …

EXIT, Odličan start za novo izdanje Exitove diskografske kuće!„Into the Unknown“ Ilije Djokovica i Teye Flow u samo pet dana na čak dve Beatport liste!, Gradski Magazin

Odličan start za novo izdanje Exitove diskografske kuće!„Into the Unknown“ Ilije Djokovica i Teye Flow u samo pet dana na čak dve Beatport liste!

Nakon dva veoma uspešna EXIT Soundscape izdanja, među kojima su „Universe“ koje potpisuju Space Motion …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gradski Magazin