Amr el-kady, Amr El-Kady: Pravo je vreme da posetite Egipat, Gradski Magazin

Amr El-Kady: Pravo je vreme da posetite Egipat

VREME JE ZA EGIPAT – Arapska republika Egipat je jedna od retkih turističkih destinacija koje ostavljaju bez daha milione turista širom sveta, ne samo zbog pirodnih lepota crvenog mora, već zbog fascinantne istorije stare hiljadama godina.


Egipatska vlada proširila je turističku ponudu, koja se ne odnosi samo na standarna letovališta, već od ove sezone turisti mogu biti svedoci istorijskim čudima koja se ne nalaze ni na jednoj drugoj tački zemaljske kugle.

Malo ko nije fasciniram zemljim čuda, koja skriva najmisterioznije istorijske spominike o koje cela naučna zajednica već stotinama godina unazad pokušava da razotkrije i poreklo i pozadinu. Letovanja na ovakvoj destinaciji, učiniće da adrenalin zaista bude na visokom nivou, a ono što zaista vredi videti jeste 15 najneverovatnijih lokacija, odakle ćete se kućama vratiti sa uspomenom koju nećete zaboraviti do karaja života.

Amr el-kady, Amr El-Kady: Pravo je vreme da posetite Egipat, Gradski MagazinDirektor turističke organizacije Egipta gospodin Amr El Kady, nedavno je gostovao na više srpskih medija sa nacionalnom pokrivenošću, upravo pozivajući bratski srpski narod, kako je izjavio tom prilikom, da se uputi na putovanje života, u zemlju čuda Egipat, gde je nacionalnim turističkim projektom turistima omogućeno da obiđu sve destinacije, koje se nalaze u svetskim enciklopedijiama, kao istorijske građevine kojima se i dalje bavi svetska naučna zajednica. Dobro organizovan transport i vodiči potkovani istorijskim znanje, uputiće svakog u tajne 15 najneverovatnijih lokaliteta.

Amr el-kady, Amr El-Kady: Pravo je vreme da posetite Egipat, Gradski MagazinPrve na listi zaista jesu neverovatne piramide u Gizi, najpoznatiji lokalitet na svetu, gde je omogućen pristup Keopsovoj, Kefrenovoj i Mikerinovoj piramidi, koje se nalaze u neposrednoj blizini jedna do druge. Inače, u Egiptu postoji više od 140 piramida, a najstarija od njih, Džozerova piramida, nalazi se duboko u čuvenoj Sakari i stara je čak 4.600 godina. Do ove tri piramide, obezbeđen je prevoz, a iz same Hurgade do Keopsove piramide putuje se 6 sati, u dobro klimatizovanim, novim autobusima sa vodičem, koji će turiste pripremiti na spektakl, jer su sve do 1311. godine i Linkolnove katedrale bile najveći objekti na planeti.

Nakon što uspete da povratite dah od piramida, posetite ih i iznutra i pojašete na gostoljubivim kamilama, vreme je za drugi, ništa manje fascinantan lokalitet u gradu Luksor, a to je čuveni kompleks hramova u Karnaku i predstavlja drugu najposećeniju tačku Egipta.

Amr el-kady, Amr El-Kady: Pravo je vreme da posetite Egipat, Gradski MagazinOvaj kompleks datira još iz 2055. godine p.n.e i građen je punih 2000 godina, posvećen bogovima Amunu,Bogu Sunca i najvažnijem egipatskom božanstvu, a zatim i  Mut-u i Khonsu.

Prema bogovima, hram je podeljen u tri dela, a u najvećem, posvećenom Bogu Sunca, nalaze se 134 stuba, za koja se smatra da su najfascinatniji u celom Egiptu. Ovaj hram je od neverovatnog značaja, jer je tokom Novog Kraljevstva bio sedište vere starih Egipćana i imao ogroman vesrki značaj. Pored toga, služio je i kao riznica i mesto sa palatama više od 30 Faraona, koji su od ovog kompleksa napravili najveću religioznu građevinu koja je ikada izgrađena.

U okviru hrama, nalaze se i avenija sfingi, hram Khonosu, Kom Ombo-u, gde je pronađena moderna medicinska oprema, zatim hram bogu Ptah-u, hramovi Ramzesa II i Ozirisa, Sveto jezero, oaza koja oduzima dah, kao i najstariji obelisk na svetu posvećen kraljici Hatšepsut, težak čak 323 tone. Kad ste već u Luksoru, ni slučajno nemojte propustiti još jednu veliku atrakciju, a to su kolosi Memnona, dva velika kipa faraona Amenofisa III, koji datiraju iz 14. veka, a teški su preko 2000 tona.

Amr el-kady, Amr El-Kady: Pravo je vreme da posetite Egipat, Gradski MagazinPredstavljali su stražare na ulazu u hram u Tebi, koji je tada bio najveći kompleks hramova, a koji je danas nažalost srušen. Ove dve figure su, u antičko doba, postale veoma popularne nakon velikog zemljotresa, koji srušio jedan deo kolosa i napravio veliku pukotinu, a preostali deo figure, iz nekog razloga, počeo je da pred zoru, ispušta određeni zvuk.

O ovom fenomenu, pisali su mnogi istoričari tokom godina, a na samoj figuri nalazi se preko 90 natpisa ljudi koji su svedočili neobičnom zvuku. Čak nekoliko rimskih careva dolazilo je da ih poseti, verujući da će im oni dati božanske moći. Međutim, car Septimije 199. godine naredio je popravku kolosa i tada su figure prestale da “pevaju”.

Amr el-kady, Amr El-Kady: Pravo je vreme da posetite Egipat, Gradski MagazinNakon ovakvih tura po istorijskim predelima Egipta, možete se rashladiti krstarenjem Nilom, rekom koja već vekovima predstavlja izvor života Egipćanima. Nil je reka koja je spojena od plavog i belog Nila, koji se spajaju u Sudanu, dučaka je 6,650 kilometara i prolazi čak kroz 11 država. Veliki turistički brodovi omogućili su trodnevne ture do Asuana i Abu Simbela, koji predstavlja veliku avanturu u kojoj se snaga i lepota ove reke mogu doživeti kao potpuno novo i neverovatno iskustvo.

Amr el-kady, Amr El-Kady: Pravo je vreme da posetite Egipat, Gradski MagazinHram kraljice Hatšepsut jedna je od destinacija, koju ne treba nikako propustiti, jer je ova kraljica nakon Kleopatre najpoznatija žena u Egiptu. Vladarka iz senke, udata za svog polubrata Tutmozisa II, nakon muževe smrti preuzela je konce u svoje ruke i iza titule naslednika Tutmozisa III vladala Egiptom i proglasila sebe faraonom. Priča o ovoj ženi je do te mere neobična, da je čak i istorija dobro pomučila svoje istraživače da savladaju istinu o kraljici Hatšepsut.

Amr el-kady, Amr El-Kady: Pravo je vreme da posetite Egipat, Gradski MagazinBudući da u Egiptu vladanje nije bilo dozvoljeno ženama, faraonka se oblači u muškarca sa lažnom bradom i vlada Egiptom punih 20 godina. Za vreme njene vladavine, Egipat je doživeo jedan od nestvarnih procvata. Zato je u njenu čast izgrađen veličanstveni hram Deir el-Bahri, kao priznanje za sve što je učinila.

Za one najradoznalije i najhrabrije, u Dolini kraljeva, nalaze se grobnice, čiju posetu slobodno možete nazvati ekspedicijom. Mumificirani mrtvi vladari sa opremom koja bi im mogla služiti nakon smrti, upravo se nalaze na ovom mestu, kojie čuva čak 62 grobnice, a među njima i čuvenog dečaka – faraona Tutankamona. Dolina kraljeva još uvek krije mnoge misterije za arheologe, koji ovu lokaciju posećuju tokom cele godine iz celog sveta.

Amr el-kady, Amr El-Kady: Pravo je vreme da posetite Egipat, Gradski MagazinBaš u Egiptu nalazi se jedno od najlepših mora na svetu, prema svim svedočanstvima, čak je i rame uz rame Sejšelima. U njemu stanuje 1200 vrsta ribe, 250 vrsta korala i ima najneverovatnije kristalno plvu boju mora koja se ikada može videti. Poznato je i po tome što je 35 % slanije od drugih mora i ima izuzetna lekovita dejstva na kožu i druge organe. Ime je dobilo po posebnoj vrsti algi koje su narandžasto – crvene boje, pa i samo more, tako kristalno providno, pri cvetanju poprimi crvenu boju.

Amr el-kady, Amr El-Kady: Pravo je vreme da posetite Egipat, Gradski MagazinCrveno more našlo se i na listi top pet najpopularnijih mesta za ronjenje, sa preko 153 ronilačke lokacije i oko 2000 kilometara koralnih grebena, od kojih su neki stari i preko 7000 godina. Uranjanje u crveno more, upravo zbog vodenog sveta i bneverovatnih boja, predstavlja uspomenu koju nikada nećete zaboraviti.

Amr el-kady, Amr El-Kady: Pravo je vreme da posetite Egipat, Gradski MagazinOsim istraživanja mora, turistima je ponuđeno i dvosatno razgledanje nepregledne pustinje, koja se nalazi nedaleko od Hurgade i to na kvadovima, što predstavlja pravu avanturu iz američkih filmova.

Ako ste želeli da se okupate u oazi u sred pustinje o kojima ste često gledali putipose na malim ekranima, TO Egipta za turiste je pripremila izlet na mesto koje se zove Siva Oaza, o kojem ćete maštati u narednim zimskim danima.

Amr el-kady, Amr El-Kady: Pravo je vreme da posetite Egipat, Gradski MagazinOva oaza okružena je pustinjom sa svih strana i najbolji period da se poseti je upravo nadolazeži oktobar. Osim neverovatne vode, ambijenta, dokazano je da vruži pesak Sive Oaze ima ozuzetno lekovita svojstva, pa je u velikoj meri i tokom cele godine, posećuju turisti iz svih delova sveta. Oaza je smeštena u samom srcu libijske pustinje, čak 830 kilometara daleko od Kaira. Međutim, čudna lekovita peščana kupka, kako je egipćani zovu, ne sprečava turiste da pređu i veće razdaljine da bi je posetili.

Iz Šarm el Šeika, mondenskog egipatskog letovališta, možete planirati još jedno putovanje koje će vam promeniti život – Abu Simbel.

Amr el-kady, Amr El-Kady: Pravo je vreme da posetite Egipat, Gradski MagazinČudo od hramova Abu Simbela, koji su izgrađeni za vreme vladavine Ramzesa II, a sama gradnja trajala je oko 20 godina, uspeo je da bude spasen velike poplave koja mu je pretila, zahvaljujući stilu gradnje, pa je u komadu pomeren na drugo mesto.

Ukoliko se odlučite na preporuku gospodina Amr El Kady-ja i započnete svoje letovanje, koje će vam promeniti percepciji i napuniti i baterije i sva čula, odsečćete u nekom od hotela u Šarm el Šeiku ili u Hurgadi, gde doslovno možete očekivati tirkizno more, saten mekani pesak i udobne ležaljke, kao i ljude koji će neprestano brinuti o vašoj udobnosti i rado vas upućivati o svemu što vas bude zanimalo. Ali, ako ste od onih koji vole da “menjaju plaže” nikako nemojte propustiti Maldive Egipta, čuveni Orange Bay, čije fotografije su, an prvi pogled nestvarne, ali nikako nisu delo fotošopa. More je toliko tirkizno i prozirno, naslonjeno na sitan baršunasti pesak, da bi svako mogao da pomisli da je ti upravo biblijski Raj.

Amr el-kady, Amr El-Kady: Pravo je vreme da posetite Egipat, Gradski MagazinA ako ste pravi avanturista i obiđete sve što je preporučeno, verujte da niste ni zagrebali po površini čudesa koju skriva ova nestvarno lepa, gostoljubiva, bratska zemlja, kojoj smo prva država za koju su ukinute vize, a smeštaj i cene su do 40 odsto jeftinije nego u Turskoj, Grčkoj, Kipru i ostalim destinacijama na kojima volimo da trošimo našu celogodišnju ušteđevinu. Pa kada je već tako, napravite uspomene o kojima ćete godinama svima pričati.

Amr el-kady, Amr El-Kady: Pravo je vreme da posetite Egipat, Gradski Magazin

O Dalibor

Proveri takođe

, Stavite kockicu leda na ovaj deo tela i gledajte kako stres nestaje u trenu, Gradski Magazin

Stavite kockicu leda na ovaj deo tela i gledajte kako stres nestaje u trenu

Rešite se bolova, stresa i problema sa spavanjem. Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, držanje kocke leda …

, Uskoro će biti još više plastičnih flaša s privezanim čepovima, Gradski Magazin

Uskoro će biti još više plastičnih flaša s privezanim čepovima

Neki su nezadovoljni zbog toga što je sve više plastičnih flaša s čepovima koji su …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin