ANDREJ BJELIĆ U GALERIJI MONOLOG „LAVOVI NA ŽICAMA“, ANDREJ BJELIĆ U GALERIJI MONOLOG „LAVOVI NA ŽICAMA“, Gradski Magazin

ANDREJ BJELIĆ U GALERIJI MONOLOG „LAVOVI NA ŽICAMA“

ANDREJ BJELIĆ U GALERIJI MONOLOG „LAVOVI NA ŽICAMA“, ANDREJ BJELIĆ U GALERIJI MONOLOG „LAVOVI NA ŽICAMA“, Gradski MagazinLavovi će hodati na žicama u najnovijoj izložbi umetnika Andreja Bjelića koja će biti otvorena u galeriji Monolog 18. marta.

Izložba “Lavovi na žicama” Andreja Bjelića, bazirana na seriji crteža i slika na istu temu, ilustruje koliko živopisna mogu biti razmišljanja o jednostavnom vizualnom motivu. Lav, “kralj životinja”, simbol snage i kraljevstva, prikazan je kao karikatura u vidu slatkog mačeta sa raskošnom grivom i drhtavim nogama na žici. Svojim jedinstveno naivnim stilom, umetnik uzastopno poredi ples, spoticanje, visenje i skakanje lavova, obraćajući pažnju na jednostavne varijacije: izraze lica i tela, promene u boji i obliku. Svi lavovi pronalaze svoj individualni način poziranja na drhtavoj žici, bez obzira na motiv koji se ponavlja.

Ponekad, život je hod po žici. I baš kao i život, umetnost je takođe – pogotovo za mlade izlazeće slikare poput Andreja Bjelića, puna predanost umetnosti je stanje stalne neizvesnosti. Odavno su se izgubile iluzije o autonomnom umetniku, koji živi slobodno kao ptica bez ograničenja i žalosti. Ovisni o umetničkom tržištu, stipendijama, bogatim pokroviteljima ili privremenim poslovima, umetnici stalno hodaju po žici. Spotičući se kroz život, rizikujući da budu ismejani, pregovarajući između sopstvenih očekivanja i očekivanja publike, kustosa, kupaca i kritičara, umetniku je potrebno simbolično “srce lava” da bi uspeo.

Andrej Bjelić uspešno je prošao kroz džunglu žica i zamki savremene umetničke scene. Pronašao je svoj jedinstven i svež stil izražavanja, uspevajući da fascinira kako publiku, tako i kritičare izložbama u Srbiji i inostranstvu.

Kustosi Denis Leo Hegić i Ksenija Samardžija pridružiće se Andreju Bjeliću na otvaranju izložbe “Lavovi na žicama” u galeriji Monolog 18. marta od 19 časova. Izložba će biti dostupna posetiocima do 23. aprila, kao i prilika da se spoznaju nove perspektive onoga šta balans lava na žici može da znači u različitim kontekstima života. Galerija Monolog je otvorena svakog radnog dana od 14 do 18 časova.

Galerija Monolog, sastavni deo berlinskog Museum of Now (MON), ima za cilj da uhvati i predstavi aktuelne trendove savremene umetnosti, a istovremeno predviđa i buduće. Smeštena u bivšoj pivari Bajloni u Cetinjskoj ulici, koja je epicentar beogradske alternativne scene, galerija pruža platformu stvaraocima iz celog sveta da slobodno izraze svoje ideje i istražuju savremene teme. Pored toga, galerija služi kao provodnik između Beograda, Berlina i Museum of Now, a Supermarket Lab je pokretačka snaga ove inicijative. Monolog je galerija poznata i po tome što se sa svakom izložbom transformiše i izgleda kompletno drugačije.

 

O Marija Nikolić

Proveri takođe

, Odabir idealnog trpezarijskog stola – estetika, dimenzije i funkcionalnost, Gradski Magazin

Odabir idealnog trpezarijskog stola – estetika, dimenzije i funkcionalnost

Kada razmišaljamo o odabiru dobrog trpezarijskog stola, postoji nekoliko faktora na koje bi trebalo da …

, Noć muzičkog i vizuelnog spektakla uz Samsung Galaxy S24 Ultra, Gradski Magazin

Noć muzičkog i vizuelnog spektakla uz Samsung Galaxy S24 Ultra

U srcu Beograda, 22. juna Luka Beograd postala je epicentar ljubitelja muzike, pretvorivši se u …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin