le studio, April u pozorištu Le Studio, Gradski Magazin

April u pozorištu Le Studio

Sprema nam se sjajan niz predstava ovog meseca u pozorištu Le Studio

Le Studio nam ovog meseca nudi dosta zanimljivih predstava.

3.4.2015. u 20h(petak) Transsibirska proza

le studio, April u pozorištu Le Studio, Gradski Magazin

U doba futurizma, 1913. godine, Blez Sandrar piše poemu koja će predstavljati pravu revoluciju u savremenoj književnosti. Odu modernom svetu, brzom životu, mašinama. Poemu koja do tada nikad nije napisana i koju niko nikada više neće napisati. Sledeće godine izbija rat. Mašine melju ljude. Blez Sandrar u njemu gubi desnu ruku, ruku kojom piše. Međutim, u ovoj poemi reč je o jednom drugom ratu. Godina je 1905, godina Prve ruske revolucije i rata sa Japanom na obali Pacifika. Blez, kome je tada bilo šesnaest godina, seda u voz, na put transsibirskom železnicom, sa krijumčarem nakita i Žanom, mladom francuskom prostitutkom. Putovanje će trajati više od tri nedelje. Tri nedelje u toku kojih nam pesnik prikazuje težak život redovnih putnika, kartaške igre i klađenje, grupu drumskih (železničkih) razbojnika i alkoholičara, ljubavne igre s lakim ženama i naposletku ogromno zadovoljstvo u skučenom vagonu koje svako oseća. A voz nezaustavljivo juri ka Istočnom frontu, dok u suprotnom smeru prolaze vagoni puni ranjenika. Blez se ne postavlja kao pesnik. Sam život je krajnje poetično iskustvo. Poetski čin sastoji se u nabrajanju stvari. U unošenju u stihove sveta koji ga prevazilazi i koji ga izaziva. Snaga Sandrarove poezije leži u njegovoj sposobnosti da pronađe lepotu tamo gde ona počiva. A to podrazumeva i zastrašujuću lepotu rata. U multimedijalnoj predstavi u kojoj se pozorište ukršta s pesmom, muzikom, kabareom, videom, pozorištem senki i lutkarskim pozorištem, Kroz Prozor Fabrika prikazuje šarolik svet ove poeme. Različiti pozorišni postupci istovremeno podstiču kako jedinstvo tako i heterogenost poeme. Putem mnoštva izražajnih sredstava koja se u predstavi koriste, ostvaruju se pozorišne, vizuelne, koreografske, muzičke harmonije poeme.

 

4.4.2015. u 20h(subota) Raspareni par

24.4.2015. u 20h(petak) Raspareni par

le studio, April u pozorištu Le Studio, Gradski Magazin

Predstava “Raspareni par” se bavi muškim prijateljstvima. Priču na sceni kroje dva glavna lika kroz čiju se osetljivu mrežu odnosa među sobom i sa drugima (koji se na prvi pogled čine površnim) provlači veliki broj socijalno važnih tema, kao što su poroci, depresija i neuspeli brakovi, a koje intenzivno prožimaju današnje društvo u našoj sredini. Predstava je svojevrsni primer kulturnog bunta protiv društveno rasprostranjene letargije, jer predstavlja poziv na razmišljanje o izborima, donošenju odluka i raspodeli odgovornosti.

 

11.4.2015. u 20h(subota) Nemam da platim i neću da platim

le studio, April u pozorištu Le Studio, Gradski Magazin

Nemam da platim i neću da platim je komedija. Način da se smejemo sebi i svojoj bedi, svom osećaju nemoći, arogantnosti političara, pohlepi najbogatijih. Način da se smejemo, jer zašto bismo plakali…

 

18.4.2015.(subota) Pod mlečnom šumom

le studio, April u pozorištu Le Studio, Gradski Magazin

Drama Pod mlečnom šumom govori o 24 časa u životu jednog velškog gradića. Uz humor i poeziju, Dilan Tomas opisuje prozaičnu svakodnevicu njegovih stanovnika: nade i frustracije, želje i razočaranja, porodične tajne, alkoholizam i pohotnost. Ono što glavni lik, prečasni Eli Dženkins blagonaklono naziva: „ljudskom nevinošću“.

 

25.4.2015.(subota) Jedan zarez nešto

le studio, April u pozorištu Le Studio, Gradski Magazin

Predstava koja ide napred nazad između akcije i naracije, prati istoriju Jugoslavije osamdesetih, kroz pogled dvoje komšija, dece rođene 1983. godine. Tito je umro nekoliko godina ranije. Zemlja, koju sad vode mlađe generacije koje nisu učestvovale u prvim bitkama, se menja.

 

Za neupućene Le Studio je pozorište udruženja građana Kroz prozor Fabrika, karakteriše mali broj mesta (50) što doprinosi stvaranju prijateljske intimne atmosfere koja se nakon predstave nastavlja uz razgovor sa umetničkim timom i dobrom muzikom.

Ovo pozorište se pamti zbog čistog i umetnički snažnog pozorišnog iskustva koje glumci koji su toliko blizu publici ne izvode – već dele sa publikom, potpuno vas uvlačeći u svet u kojem granica između publike i predstave više ne postoji. Predstave se igraju petkom i subotom u 20h. U predstavama igraju profesionalni glumci iz Beograda i Novog Sada. Režiju potpisuje francuski reditelj Jean-Baptiste Demarigny. Broj mesta u pozorištu je 50 zbog čega preporučujemo da karte rezervišete unapred. Mesta nisu numerisana. Vrata zaključavaju u 20:05 kad počinje izvođenje kako se ne bi remetio pozorišni čin, jer u ovoj atmosferi i najmanji prekid kvari osećaj jedinstva, a mi želimo da u potpunosti ispoštujemo našu publiku.

O Zorica Stojković

Proveri takođe

, Samsung proširuje portfolio nosivih uređaja, za napredno iskustvo praćenja zdravlja svih korisnika, Gradski Magazin

Samsung proširuje portfolio nosivih uređaja, za napredno iskustvo praćenja zdravlja svih korisnika

Samsung Galaxy Watch7 i Galaxy Watch Ultra omogućavaju nova, inteligentna iskustva praćenja zdravlja, i daju …

, Galaxy Buds3 Pro donose unapređen zvuk i komunikaciju zahvaljujući inovativnim AI specifikacijama, Gradski Magazin

Galaxy Buds3 Pro donose unapređen zvuk i komunikaciju zahvaljujući inovativnim AI specifikacijama

Galaxy Buds3 serija – proširenje povezanog iskustva kroz Galaxy AI Serija Galaxy Buds3 donosi novo …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin