Sava Centru, Balet u dva čina “Krcko Oraščić” biće izveden u Sava Centru 16. januara, Gradski Magazin

Balet u dva čina “Krcko Oraščić” biće izveden u Sava Centru 16. januara

Izvor: Tanjug Foto: Peloponez

Popularna baletska bajka koja se širom sveta izvodi za novogodišnje i božićne praznike, balet u dva čina “Krcko Oraščić” (Ščelkunčik) biće izveden u Sava Centru 16. januara.

Balet za koji su koreografiju na muziku Petra Iljiča Čajkovskog originalno uradili Marius Petipa i Lev Ivanov a libreto se bazira na Hofmanovoj priči „Krcko Oraščić i Kralj miševa“, premijerno je izveden u decembru 1892. godine u Marinski teatru u Sankt Peterburgu.

Od početka 20. veka pa sve do danas balet se često izvodi, naročito za božićne i novogodišnje praznike, vreme u koje se dešava i radnja baleta. Zimska baletska čarolija, bajka koja počinje u jednoj božićnoj noći, posebno je namenjena najmlađoj publici. Baletska bajka u Sava Centru biće izvedena u “novom ruhu”, adaptaciju originalne koreografije uradio je proslavljeni baletski igrač i pedagog Konstantin Kostjukov a dekor i kostime Angelina Atlagić. Balet će izvesti gosti iz Ukrajine i solisti i ansambl Baleta i Orkestar Narodnog pozorišta pod dirigentskom palicom Đorđa Pavlovića.

U antologijskom baletu nastupiće prvaci Nacionalnog baleta Ukrajine “T. Ševčenko” iz Kijeva Natalija Macak u ulozi Maše i Denis Nedak u ulozi Krcka Oraščića. Pored gostiju, u predstavi učestvuju baletski prvaci i ansambl Narodnog pozorišta. Primabalerina Nacionalne opere Ukrajine, zaslužna umetnica Ukrajine Macak zvezda je ukrajinske baletske scene. Školovala se na Baletskoj akademiji u Kijevu gde i počinje njena profesionalna karijera. Stalna je gošća brojnih baletskih festivala. Nastupa u Japanu, Koreji, Kanadi, Španiji, Italiji, Nemačkoj Meksiku i mnogim drugim zemljama.

Prvak Nacionalne opere u Kijevu od 2008. godine Nedak je takođe nosilac prestižnog nacionalnog priznanja, Zaslužni umetnik Ukrajine. Školovao se na Baletskoj akademiji u Kijevu gde je i otpočeo profesionalni rad. Nosilac je brojnih priznanja i nagrada na međunarodnim takmičenjima. Odlikuje se prefinjenom klasičnom tehnikom, posebno u lirsko-romantičarskom stilu. Stalni je gost brojnih baletskih festivala u Rusiji i Evropi i nastupao je u: Japanu, Grčkoj, Nemačkoj, Švajcarskoj, Italiji, Španiji, Portugaliji i Francuskoj.

Cene ulaznica za balet “Krcko Oraščić” je 800, 1000 i 1200 dinara a ulaznice se mogu kupiti na blagajnama Sava Centra i Narodnog pozorišta.

O Tamara Stević

Proveri takođe

Legenda otišla u legendu: Preminuo Petar Đorđević, poslednji beogradski samuraj!, Gradski Magazin

Legenda otišla u legendu: Preminuo Petar Đorđević, poslednji beogradski samuraj!

LEGENDA OTIŠLA U LEGENDU – Petar Đorđević iznedrio je brojne uspešne sportiste, obučavao pripadnike specijalnih …

VIŠE OD 700 POSETILACA SAVLADALO “JELEN STAZU ODGOVORNE KONZUMACIJE”, Gradski Magazin

VIŠE OD 700 POSETILACA SAVLADALO “JELEN STAZU ODGOVORNE KONZUMACIJE”

Više od 700 posetilaca savladalo je “Jelen stazu odgovorne konzumacije” na upravo završenom JELEN LOVEFEST-u …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Gradski Magazin