Sava Centru, Balet u dva čina “Krcko Oraščić” biće izveden u Sava Centru 16. januara, Gradski Magazin

Balet u dva čina “Krcko Oraščić” biće izveden u Sava Centru 16. januara

Izvor: Tanjug Foto: Peloponez

Popularna baletska bajka koja se širom sveta izvodi za novogodišnje i božićne praznike, balet u dva čina “Krcko Oraščić” (Ščelkunčik) biće izveden u Sava Centru 16. januara.

Balet za koji su koreografiju na muziku Petra Iljiča Čajkovskog originalno uradili Marius Petipa i Lev Ivanov a libreto se bazira na Hofmanovoj priči „Krcko Oraščić i Kralj miševa“, premijerno je izveden u decembru 1892. godine u Marinski teatru u Sankt Peterburgu.

Od početka 20. veka pa sve do danas balet se često izvodi, naročito za božićne i novogodišnje praznike, vreme u koje se dešava i radnja baleta. Zimska baletska čarolija, bajka koja počinje u jednoj božićnoj noći, posebno je namenjena najmlađoj publici. Baletska bajka u Sava Centru biće izvedena u “novom ruhu”, adaptaciju originalne koreografije uradio je proslavljeni baletski igrač i pedagog Konstantin Kostjukov a dekor i kostime Angelina Atlagić. Balet će izvesti gosti iz Ukrajine i solisti i ansambl Baleta i Orkestar Narodnog pozorišta pod dirigentskom palicom Đorđa Pavlovića.

U antologijskom baletu nastupiće prvaci Nacionalnog baleta Ukrajine “T. Ševčenko” iz Kijeva Natalija Macak u ulozi Maše i Denis Nedak u ulozi Krcka Oraščića. Pored gostiju, u predstavi učestvuju baletski prvaci i ansambl Narodnog pozorišta. Primabalerina Nacionalne opere Ukrajine, zaslužna umetnica Ukrajine Macak zvezda je ukrajinske baletske scene. Školovala se na Baletskoj akademiji u Kijevu gde i počinje njena profesionalna karijera. Stalna je gošća brojnih baletskih festivala. Nastupa u Japanu, Koreji, Kanadi, Španiji, Italiji, Nemačkoj Meksiku i mnogim drugim zemljama.

Prvak Nacionalne opere u Kijevu od 2008. godine Nedak je takođe nosilac prestižnog nacionalnog priznanja, Zaslužni umetnik Ukrajine. Školovao se na Baletskoj akademiji u Kijevu gde je i otpočeo profesionalni rad. Nosilac je brojnih priznanja i nagrada na međunarodnim takmičenjima. Odlikuje se prefinjenom klasičnom tehnikom, posebno u lirsko-romantičarskom stilu. Stalni je gost brojnih baletskih festivala u Rusiji i Evropi i nastupao je u: Japanu, Grčkoj, Nemačkoj, Švajcarskoj, Italiji, Španiji, Portugaliji i Francuskoj.

Cene ulaznica za balet “Krcko Oraščić” je 800, 1000 i 1200 dinara a ulaznice se mogu kupiti na blagajnama Sava Centra i Narodnog pozorišta.

O Tamara Stević

Proveri takođe

, Uskoro će biti još više plastičnih flaša s privezanim čepovima, Gradski Magazin

Uskoro će biti još više plastičnih flaša s privezanim čepovima

Neki su nezadovoljni zbog toga što je sve više plastičnih flaša s čepovima koji su …

, Istraživanje: Deca više ne žele da budu nastavnici i lekari već influenseri, Gradski Magazin

Istraživanje: Deca više ne žele da budu nastavnici i lekari već influenseri

Deca više ne žele da postanu nastavnici, lekari i biznismeni već influenseri, pokazalo je novo …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin