Borba protiv raka dojke, Gradski Magazin

Borba protiv raka dojke

Povodom obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke niz javnih objekata i zgrada u Beogradu simbolično je osvetljen roze bojom – Palata Albanije, Kupola Doma Narodne skupštine, Pobednik na Kalemegdanu, Avalski toranj i Most na Adi.

Rak dojke je najcesci maligni tumor kod zena u Srbiji, koji svake godine pogodi blizu 4000 zena u nasoj zemlji, a gotovo 1600 zena godisnje izgubi bitku za zivot.

Borba protiv raka dojke, Gradski Magazin

Ukoliko ste 19. i 20. marta primetili da je vase okruzenje postalo “ruzicastije” nego obicno – ne brinite, nemate problema sa vidom!

Borba protiv raka dojke, Gradski Magazin

 

Kako bi edukovali javnost da je rak dojke izleciv u 90% slucajeva ukoliko se otkrije na vreme, posetioci Delta City-ja su u okviru akcije “Ja se pregledam, a ti?“ obelezili ovaj dan fotografisanjem sa motivacionim porukama koje ohrabruju zene da redovno idu na preglede.

Borba protiv raka dojke, Gradski Magazin

Predstavnici zdravstvenih institucija i organizacija takodje su se okupili ovim povodom na okruglom stolu“Rana dijagnostika i izlecenje raka dojke”, u okviru kojeg je ministar zdravlja, dr Zlatibor Loncar,dodelio Priznanje za izuzetan doprinos u borbi protiv raka dojke dr Zlatku Siricu, v.d. direktora Centra za radiologiju Klinickog centra Nis. Zahvaljujuci dr Siricu i njegovom timu, pomocu mobilnog digitalnog mamografa je tokom 2014. godine pregledano cak 16359 zena u 15 opstina u kojima zdravstvene ustanove nemaju tehnickih mogucnosti da pruzaju tu vrstu usluge.

Borba protiv raka dojke, Gradski Magazin

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke  osnovan je na inicijativu kompanije Avon i Fonda B92, a uz podrsku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanovic Batut“ i Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

O Gradski Magazin

Proveri takođe

BEST Beograd: AIBG – intenzivno studentsko programersko takmičenje 9. i 10. decembra!, Gradski Magazin

BEST Beograd: AIBG – intenzivno studentsko programersko takmičenje 9. i 10. decembra!

Ovog decembra, u noći između 9. i 10. lokalna grupa Udruženja studenata tehnike Evrope, BEST …

Proglašeni pobednici Pekarijade 2023., Gradski Magazin

Proglašeni pobednici Pekarijade 2023.

Svečanom ceremonijom i dodelom nagrada završena je četvrta „Pekarijada“, nacionalno takmičenje za najbolje pekare Srbije. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gradski Magazin