Branitelji i braniteljke manjinski prava po prvi put Srbiji, Gradski Magazin

Branitelji i braniteljke manjinski prava po prvi put Srbiji

Znanje i karijera: Program Branitelji i braniteljke manjinski prava po prvi put Srbiji.

Program “Branitelji i braniteljke manjinski prava u Srbiji“  po prvi put se održao se u Somboru, kao jednom multikultularnom gradu, i trajao je od 30. juna do 5. jula. Sam program origanizovali su Omladinski odbor za obrazovanje iz Beograda i “Civil rights defenders” i bio je namenjen diplomiranim pravnicima, studentima završnih godina i postdiplomskih studija Pravnog fakulteta, kao i mladim advokatima.

Naš sagovornik bio je  dvadesetšetogodišnji Luka Stanaćev Milćević, koji radi kao pripravnik u jednoj advokatskoj kancelariji u Beogradu. On je za naš magazin otkrio nešto više o ovom obrazovnom projektu.

program, Branitelji i braniteljke manjinski prava po prvi put Srbiji, Gradski Magazin

 Šta je zapravo program”Branitelji i braniteljke” kome je namenjen? Program Branitelji i braniteljke je program o ljudskim pravima koji je namenjen diplomiranim pravnicima, studentima završnih godina i postdiplomskih studija Pravnog fakulteta, kao i mladim advokatima.

Šta je bila glavna tema programa? Glavna tema programa je bila da uvidimo probleme i položaj, sa kojima se svakodnevno susreću pripadnici različitih manjinskih grupa. U okviru programa, imali smo prilku da prisustvujemo predavanjima koja su vodili neki od predstavnika YUCOM-a, Romske i LGBT populacije, OEBS-a kao i da posetimo Osnovni sud u Somboru, Zaštitnicu građana i Gradsku kuću.

Šta se očekuje od učesnika programa? Nakom učešća u programu, od učesnika se očekuje da ispune tri obaveze i to, medijsko pojavljivanje, vršnjačku edukaciju i program praktične politike.

Šta je tebi, konkretno, bio najzanimljiviji deo programa? Meni lično, najinteresantniji deo programa bio je “Forum teatar“ koji je sjajno vodio Demir Mekić, i koji smo imali svakodnevno kao poslednju stavku dnevnog programa. Forum teatar ili Teatar potlačenih predstavlja posebnu pozorišnu formu koja prikazuje svakodnevne situacije iz života “Potlačenih“, bilo da su to žene, radnici, deca ili neke od drugih manjinskih grupa i gde se uz aktivno učešće publike pokušava doći do rešavanja konfliktnih situacija i pronalaženja “dijaloga“ između tlačitelja i potlačenih.

program, Branitelji i braniteljke manjinski prava po prvi put Srbiji, Gradski Magazin

Da li je u planu još neki projekat ovakvog tipa? Napomenuo bih to da je naša grupa od 20 učesnika bila prva generacija ovog programa, te da je u toku konkurs i za drugu generaciju branitelja i braniteljki , pa ovim putem apelujem na sve mlade pravnike i pravnice da popune prijavni formular koji se nalazi na sajtu Omladinskog odbora za obrazovanje i prijave se za sledeću generaciju ovog programa.

 

 

O Bojana Djurovic

GiO urednica, mail: bojana.djurovic@gradskimagazin.rs

Proveri takođe

115, Obeleženo 115 godina diplomatskih odnosa između Egipta i Srbije, Gradski Magazin

Obeleženo 115 godina diplomatskih odnosa između Egipta i Srbije

U četvrtak, 23. novembra Fontana Slavija u Beogradu bila je osvetljena bojama egipatske zastave, u …

Veliko otvaranje ski sezone na Kopaoniku od 7. do 10. decembra u znaku bogatog sadržaja i prepozantljivo dobrog provoda, Gradski Magazin

Veliko otvaranje ski sezone na Kopaoniku od 7. do 10. decembra u znaku bogatog sadržaja i prepozantljivo dobrog provoda

Zimska sezona na omiljenoj destinaciji celog regiona, zvanično se otvara 7. decembra sa manifestacijom Ski …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gradski Magazin