Brus Dikinson, pevač ‘Iron maiden’-a, teško bolestan, Gradski Magazin

Brus Dikinson, pevač ‘Iron maiden’-a, teško bolestan

Jedan od frontmena koji su obeležili istoriju hevi metala, pevač kog zovu ‘Vazdušna sirena’ zbog neverovatnog raspona glasa, oboleo je od raka, objavljeno je na sajtu benda ‘Iron maiden’.

Sjajni frontmen kog, pored razornog glasa, krase i neverovatna energija i natprosečna inteligencija, osetio je tokom rutinske kontrole kod lekara nešto ispod jezika. Daljim pregledima je ustanovljeno da je u pitanju tumor.

Ipak, kako je otkriven u ranoj fazi, prognoze nakon završenih hemoterapija su i više nego dobre, tako da se očekuje da se Dikinson u potpunosti oporavi.

Pored ovoga, saopšteno je i da će mu biti neophodno nekoliko meseci da se vrati u staru, prepoznatljivu formu.

Bend se, do maja, povodom ovoga, neće oglašavati.

Brus Dikinson rođen je 1958. godine u Vorksopu (Engleska – Notingemšir). Karijeru je započeo 1979., u britanskom metal bendu ‘Samson’, u kom je proveo dve godine, da bi 1981. zamenio Pola Di Ana u ‘Iron maiden’-u, čiji zaštitni znak postaje prvim taktovima pesme ‘Invaders’ sa albuma ‘The number of the beast’ iz 1982. Treći album benda bio je i njegov prvi, i poslužio im je kao karta za ulaz u besmrtnost – numere poput ‘Run to the hills’, ‘The number of the beast’ su postale himne, dok je vanvremensko putovanje oduđenika na smrt od ćelije ka gubilištu, opisano u pesmi ‘Hallowed be thy name’, proglašeno za najbolju pesmu u istoriji pravca na mnogim listama tog tipa.

Nakon odlaska iz benda posle 1992. godine i albuma ‘Fear of the dark’, posvećuje se solo karijeri. Ipak, sedam godina kasnije, ‘Brave new world’ ponovo biva obojen njegovim glasom.

Pored pevanja, Dikinson je takođe profesor književnosti, književnik, radio voditelj, amaterski fudbaler, scenarista (film ‘Chemical wedding’), dok je možda i najzanimljivija činjenica da je pevač jednog metal benda – pilot.

Upravo on je pilotirao avionom ‘Ed force one’ tokom turneje ‘Somewhere back in time’ 2008/2009., godine i upravo zbog toga su postali prvi bend koji je, u sklopu jedne turneje, posetio sve kontinente – evropski deo turneje započeo je koncertom u Beogradskoj areni.

Nadamo se da će Brus biti dobro, da će uspešno savladati i ovu prepreku – uostalom, obećali su da će nas posetiti i u ‘novoj eri’ benda (prošlogodišnja turneja bila je poslednja na kojoj su svirali neke pesme), verujem da će zadatu reč i ispuniti.

Do tada – podrška Brusu u teškom momentu.

Up the irons!

O Zorica Stojković

Proveri takođe

Exit, EXIT okupio svet u prestonici – preko 10.000 fanova iz 40 zemalja posetilo EXIT Belgrade Takeover!, Gradski Magazin

EXIT okupio svet u prestonici – preko 10.000 fanova iz 40 zemalja posetilo EXIT Belgrade Takeover!

Proteklog vikenda održan je veliki EXIT Belgrade Takeover, koji je uz tri dana programa i …

Bijelo dugme, Fantastična konferencija održana u “Tri šešira”: Bijelo dugme na dočeku Nove godine u Herceg Novom!, Gradski Magazin

Fantastična konferencija održana u “Tri šešira”: Bijelo dugme na dočeku Nove godine u Herceg Novom!

U restoranu “Tri šešira” u Skadarliji održana je konferencija za medije povodom dočeka Nove godine …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gradski Magazin