Budi drugačija – Koko Šanel, Gradski Magazin

Budi drugačija – Koko Šanel

Photo: belmodo.tv

Kako bi bila nezamenljiva, žena mora uvek biti malo drugačija. Gabrijela Bonur Koko Šanel

 

Budi jedinstvena

Činjenica je da Koko Šanel u svetu mode ne bi bila ono što jeste da je ličila na druge žene. Njen stil je bio specifičan i sama je često priznavala da su se mnogi smejali njenom odevanju, ali da je to zapravo bila tajna njenog uspeha. Stil i prepoznatljivost je nešto što se gradi vremenom. Ako se osvrnemo na one koji su kroz istoriju mode ostavili pečat, možemo zaključiti da je svako od njih imao određeni zaštitni znak. Za Koko je to bila kamelija. Ona je za upotrebu ovog cveta kao detalja, inspiraciju našla u romanu „Dama sa kamelijama“, Aleksandra Dime. Kamelija nije bila samo modni detalj na njenim torbama i kaiševima, ovaj cvet je bio sastavni deo enterijera njenog stana, pa se mogao naći i na lusterima kao kristal različitih boja.

Koko, Budi drugačija – Koko Šanel, Gradski Magazin
Cvet koji je bio njen zaštitni znak jeste kamelija. Koristila ga je kao modni detalj, kao i detalj u ukrašavanju enterijera.

Budi jednostavna

Manje je uvek više – mera je važna u svim segmentima života, a u modi ona predstavlja zlatno pravilo. Počev od haljina Koko Šanel, pa sve do naočara, nakita i torbi – tri osobine koje su zajedničke jesu elegancija, softiciranost i jednostavnost. Luksuz nije povezivala sa bogatsvom i ornamentima, već sa odsustvom vulgarnosti. Sa klasičnom formom i svedenim bojama nikada nećete pogrešiti. Ali, kako jednostavan, ne znači biti dosadan, tu su uvek nezaobilazni detalji kojim ćete upotpuniti svoj izgled – nakit, šešir i zanimljive cipele.

Komfor je najvažniji

Gabrijela Koko Šanel je bila veliki borac za ženska prava i  život bez pravila šablona u ponašanju i životu uopšte. Oslobodila je žene preuskih korseta i glomaznih suknji i tako okrenula tok mode zauvek. Prva je osmislila lanac za torbicu, jer joj je bilo zamorno da je stalno drži u ruci. Ravne cipele su zahvaljujući njoj postale neizostavni deo stila mnogih žena. Za nju je opterećujuća garderoba bila nepotrebna. Da bi se žena osećala dobro u svojoj koži, imala samopouzdanja i da bi privukla pažnju, pre svega joj mora biti udobno.

Koko, Budi drugačija – Koko Šanel, Gradski Magazin
Omiljeni nakit Koko Šanel bile su ogrlice od bisera

Crna boja je nepogrešiva

Pre Koko Šanel, crna boja je smatrana bojom žalosti. Međutim, ona je ovu boju ponovo uvela u modu, i ne samo to – učinila je klasičnom, večnom i savršenom bojom. Dovoljno je reći mala crna haljina. Nju je predstavila 1926. godine i tako poklonila ženama nešto što su mogle da nose u svim prilikama, da se osećaju ženstveno, udobno, a opet nesvakidašnje. I danas mala crna haljina predstavlja modni komad koji možemo nositi i danju i noću, a uz promenu nekoliko detalja – uvek izgledati drugačije. Bilo koji odevni predmet u ovoj boji nosi svoju dozu elegancije i misterioznosti, a što je najvažnije – crna boja svima dobro stoji, bez obzira na boju kose, visinu i figuru, a odavno je poznato da nas vizuelno može učiniti mršavijim. Koko je i kombinaciju crno-bele boje smatrala idealnom i savršeno skladnom.

Koko, Budi drugačija – Koko Šanel, Gradski Magazin
“Mala crna haljina” je do danas ostala nezaobilazan modni komad u garderoberu svake žene

Uvek i svuda – parfem

Parfem je pečat jedne žene. Žena koja drži do sebe, nikada neće zaboraviti da stavi svoj omiljeni parfem, bez obzira koliko je u žurbi. Koliko je važno da bude mirišljava, toliko je važan i izbor mirisa. I njega svrstavamo u odredjeni kod. Jer odabir parfema zavisi od mnogih faktora – raspoloženja, senzibiliteta, pa i godina. Kao što moramo voditi računa kada biramo parfem ( kažu da je u kupovinu parfema najbolje otići ujutru), tako obraćamo pažnju i koji miris koristimo za koju priliku. Koko Šanel je od kreatora parfema zatražila da napravi parfem koji miriše kao žena i tako je nastao veoma složen miris “Chanel No 5”. On je do danas ostao oličenje neprevazidjene klasike. Kad sledeći put krenete u potragu za novim parfemom, ne zaboravite – “Žena bez parfema je žena bez budućnosti.

O Gradski Magazin

Proveri takođe

Osnažena žena-jača porodica u Blacu!, Gradski Magazin

Osnažena žena-jača porodica u Blacu!

Nakon kratke letnje pauze, u Kulturnom centru Blace biće održana prva u novom ciklusu edukativnih …

Lisca, LISCA u čarobnom pepita uzorku, Gradski Magazin

LISCA u čarobnom pepita uzorku

Nova Lisca kolekcija donjeg veša i trendi odeće Mia pepita uzorka pravi je modni hit. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gradski Magazin