, “BUDUĆNOST ŽIVOTA” – UMETNICI IMAJU REČ, Gradski Magazin

“BUDUĆNOST ŽIVOTA” – UMETNICI IMAJU REČ

, “BUDUĆNOST ŽIVOTA” – UMETNICI IMAJU REČ, Gradski MagazinUz podršku Ambasade Slovenije u Beogradu i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije a pod pokroviteljstvo NLB banke i Komercijalne banke nastavljen je zajednički kulturni projekta “Budućnost života”. U
umetničkom prostoru društva „Pigmalion“ u Tamnjanici do 1.avgusta petoro umetnika iz Srbije i Slovenije na svojim platnima preneće nam svoje viđenje “budućeg zajedničkog života”.
Projekat predviđa održavanje tri kolonije sa ukupno 16 umetnika iz ove dve države. Prva kolonija na kojoj su
učestvovali šestoro umetnika održana je od 30.maja do 6.juna a pored ove aktuelne predviđena je i treća, od
12.do 19.septembra. Kako su ocenili organizatori i pokrovitelji “ovo je jedan od najbitnijih projekata na području kulture za vreme predsedavanja Slovenije Evropskom Unijom”. Domaćin Gorazd Čuk, predsednik udruženja “Pigmalion” očekuje da okruženje u kome će i ovog puta umetnici stvarati bude idealna inspiracija za nova dela. Selo Tamnjanica poznato je po plantažama lavande i drugog lekovitog bilja. Nakon berbe ruža i lavande polja su trenutno “okupana” smiljem… Umetnici ističu da su zadovoljni što se nakon više od godinu dana ponovo okupljaju i imaju priliku da se druže. Učesnici druge kolonije po odluci selektora Kristine Pirković (Srbija) i Saše Vrabiča (Slovenija) su Jure Zrimšek, Katja Fele, Zoran Todorović Todor, Vasilisa Ivanović i Petar Mošić.
“Retko idem na kolonije ali na one koje odem to su isključivo one koje ispunjavaju moja očekivanja a to su
profesionalizam, korektan odnos prema umetnicima i saradnja na obostrano zadovoljstvo, ocenio je umetnik
Petar Mošić koji je već bio učesnik radionica u Tamnjanici i to 2019.godine. “Posle ove teške godine i situacije u kojoj smo se svi našli i koja nas je omela da predstoji svetlija budućnost. Svi se nadamo da ćemo u skorijoj budućnosti moći normalno da funkcionišemo. Pogotovo za nas umetnike koje nije toliko pogodila situacija sa koronom kada je u pitanju stvaralaštvo, jer mi u suštini stvaramo u ateljeima, ali što se tiče izložbi to je nešto što nam nedostaje, ukazuje Mošić.
“Ono što mi se ovde dopada je prirodno okruženje jer se i naš atelje nalazi na Kučaju, izolovan od ljudi i civilizacije. Tamnjanici se vraćam kao učesnik i posetilac jer je ovo mesto koje okuplja umetnike iz celog sveta i odličan je prilika za razmenu iskustava i sticanje novih prijatelja, veli Vasilisa Ivanović. Slična očekivanja imaju i gosti iz Slovenije Jure Zrimšek i Katja Fele ali i Zoran Todorović Todor koji su po prvi put gosti uduženja umetnika “Pigmalion”.

O Marija Nikolić

Proveri takođe

, Odabir idealnog trpezarijskog stola – estetika, dimenzije i funkcionalnost, Gradski Magazin

Odabir idealnog trpezarijskog stola – estetika, dimenzije i funkcionalnost

Kada razmišaljamo o odabiru dobrog trpezarijskog stola, postoji nekoliko faktora na koje bi trebalo da …

, Noć muzičkog i vizuelnog spektakla uz Samsung Galaxy S24 Ultra, Gradski Magazin

Noć muzičkog i vizuelnog spektakla uz Samsung Galaxy S24 Ultra

U srcu Beograda, 22. juna Luka Beograd postala je epicentar ljubitelja muzike, pretvorivši se u …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin