Najnovije Vesti
Ceca, CECA ZAVRŠILA U MUZEJU: Pevačicina slika u postavci posvećenoj bombardovanju! (FOTO), Gradski Magazin
Foto: ATA Images

CECA ZAVRŠILA U MUZEJU: Pevačicina slika u postavci posvećenoj bombardovanju! (FOTO)

Fotografija Svetlane Cece Ražnatović završila je u Muzeju savremene umetnosti.


Pevačica je deo izložbe “Refleksije našeg vremena: Akvizicije Muzeja savremene umetnosti 1993-2019”. Jedan segment te postavke, koji je posvećen bombardovanju naše zemlje, čine i fotografije i video-zapisi najpotresnijih i najemotivnijih momenata iz tog perioda. Upravo tu je svoje mesto našla i Cecina fotografija, kao jedine ličnosti sa srpske estrade koja je deo postavke, a kao svojevrsni podsetnik i simbol našeg prkosa tadašnjem neprijatelju.

Na tom arhivskom printskrinu s jedne beogradske televizije, koja je i prenosila te koncerte, vidi se nasmejana pevačica sa mikrofonom u ruci, dok se u donjem levom uglu nalazi obaveštenje o vazdušnoj opasnosti od agresora, a sa desne grb i zastava Beograda. Na ostalim muzejskim instalacijama, pored Cece, kao jedine javne ličnosti koja je tu predstavljena, mogu se videti i potresne slike uplašenih i dostojanstvenih građana, koji drže krst, podižu tri prsta uvis, vesele se, ali i porušenih kuća, obaveštenja da nema TV signala i drugih potresnih scena kao simbola jednog užasnog vremena.

CECA ZAVRŠILA U MUZEJU: Pevačicina slika u postavci posvećenoj bombardovanju! (FOTO), Gradski Magazin
Foto: Printscreen/Instagram

Ceca nikad nije krila da je patriota, a proglašena vazdušna opasnost nije je sprečila da zapeva svom narodu. – Da, i baš me briga! Ja sam među svojim narodom, podržavam svoje Srbe i ponosna sam što sam Srpkinja. Nije bitno ko nam preti, bitno je koje svetinje branimo. A branimo Kosovo, srce Srbije i srpsku zemlju. I ako treba, svi ćemo izginuti, pokoriti se nećemo neprijatelju – rekla je tada pevačica na pitanje novinara BK televizije da li zna da je pevala pod proglašenom uzbunom za vazdušnu opasnost.

Mi smo pokušali da dobijemo komentar pevačice na ovu izložbu, ali se ona nije javljala. Inače, u to vreme mnogi pevači su uveseljavali narod u njegovim najgorim trenucima. Trgovi i mostovi bili su puni naših estradnih zvezda koje ni sirene za vazdušnu opasnost, a često ni bombe i projektili, nisu sprečili da zapevaju svojim sugrađanima i da sa transparentima protiv NATO i bedževima i nalepnicama sa znakom “TARGET” (meta) svojim hitovima ohrabre napaćeni narod.

Foto: ATA Images

Izvor: PRessSerbia/Kurir

O Marija S.

Proveri takođe

Džejeva ćerka Marija, DOŠLA JE TA NEDELjA ZBOG KOJE SMO UPALILI SVEĆE ZA TOBOM: Džejeva ćerka Marija podelila emotivnu poruku za oca (FOTO), Gradski Magazin

DOŠLA JE TA NEDELjA ZBOG KOJE SMO UPALILI SVEĆE ZA TOBOM: Džejeva ćerka Marija podelila emotivnu poruku za oca (FOTO)

Pevač Džej Ramadanovski preminuo je 6. decembra u 57. godini u svom domu na Dorćolu …

ZASENIĆE SVETSKE ZVEZDE: AMINA OSVAJA REGION!, Gradski Magazin

ZASENIĆE SVETSKE ZVEZDE: AMINA OSVAJA REGION!

Zvezda regionalne influens scene Amina Efendić polako ali sigurno obara balkanske rekorde, a uporedo sa …

Leave a Reply

Your email address will not be published.