, Četiri CEFTA sporazuma čekaju usvajanje, Gradski Magazin

Četiri CEFTA sporazuma čekaju usvajanje

Emir Đikić, direktor CEFTA Sekretarijata predstavio je u Berlinu ključne odluke, fokusirajući se na mere koje pružaju direktne koristi za građane i preduzeća. Govoreći na Samitu Zapadnog Balkana pod pokroviteljstvom Berlinskog procesa, čestitao je liderima zemalja Zapadnog Balkana i Veću za regionalnu saradnju na potpisivanju tri sporazuma o mobilnosti i pozvao na ubrzanje procesa usvajanja sporazuma postignutih u okviru CEFTA-e.

„CEFTA je implementaciju Zajedničkog regionalnog tržišta postavila kao apsolutni prioritet. Do danas smo završili rad na četiri nove odluke Zajedničke komisije koje čekaju usvajanje”, izjavio je Đikić i naveo niz odluka koje su ili u potpunosti usaglašene ili veoma blizu završetka usaglašavanja, ali im nedostaje najvažniji korak – usvajanje od Zajedničkog komiteta:

  • Odluka o olakšavanju elektronske trgovine koja će podržati naša mala i srednja preduzeća koja se bave prodajom putem interneta, pojednostavljujući zakone i propise za prodaju na celom CEFTA tržištu.
  • Odluka o uslugama dostave paketa među članicama i Odluka o sprečavanju neopravdanog geoblokiranja, čime bi se osigurao isti nivo zaštite potrošača, transparentnost cena i uklanjanje neopravdanih praksi geoblokiranja za milione ljudi koji kupuju putem interneta.
  • Odluka o priznavanju AEOS programa, koji bi pouzdanim CEFTA kompanijama omogućili izvoz po pojednostavljenim carinskim procedurama.

Stručnjaci CEFTA strana blizu su zaključivanja pregovora o još šest dodatnih sporazuma kojima se ispunjavaju obećanja koja su lideri Zapadnog Balkana dali 2020. godine – obećanja o priznavanju sertifikata, dozvola i licenci za inžinjere, turističke agencije, turoperatore, proizvođače i trgovce medom.

Đikić je podsetio na uspeh proširenja Zelenih traka sa Grčkom i Plavih traka sa Italijom, što ne bi bilo moguće bez CEFTA-inog partnerstva sa Transportnom zajednicom i podrške RCC-a i Evropske komisije.

„Srećni smo što je probijen led i što je još država članica EU izrazilo interes za pridruživanjem”, izjavio je direktor CEFTA Sekretarijata i dodao: “Zelene trake su važan podsetnik da region može ponuditi inovativna rešenja koja se mogu proširiti i na EU”.

Đikić je čestitao liderima Zapadnog Balkana i Veću za regionalnu saradnju na potpisivanju sporazuma o mobilnosti i najavio ovogodišnju konferenciju CEFTA Week koja će se održati u Briselu 9. decembra, kada CEFTA tradicionalno vrši pregled aktuelnog predsedavanja (Moldavija) i predstavlja zemlju koja će predsedavati CEFTA-om naredne godine (Crna Gora).

O Marija Nikolić

Proveri takođe

, Baštenski komadi za sopstvenu prolećnu idilu, Gradski Magazin

Baštenski komadi za sopstvenu prolećnu idilu

Kada nam dođu topliji dani, svi poželimo da što više vremena provodimo van kuće. Pored …

, Uživanje u prazničnoj trpezi, Gradski Magazin

Uživanje u prazničnoj trpezi

Uskršnji praznici su vreme radosti, obnove i zajedništva. Jedan od najlepših načina da se ove …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin