, Coca-Cola sistem i UNDP podržavaju razvoj održivog turizma u Srbiji, Gradski Magazin

Coca-Cola sistem i UNDP podržavaju razvoj održivog turizma u Srbiji

, Coca-Cola sistem i UNDP podržavaju razvoj održivog turizma u Srbiji, Gradski MagazinCoca-Cola sistem i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) najavili su danas da će zajedno obogatiti turističku ponudu Vlasinskog jezera uređivanjem 47 kilometara planinarskih staza, u okviru zajedničke inicijative “Vlasina – čista ljubav”. Ova inicijativa se sprovodi u partnerstvu sa Opštinom Surdulica i Turističkom organizacijom opštine Surdulica, sa ciljem da unapredi ekonomski, turistički i društveni razvoj područja Vlasine, uz očuvanje životne sredine.

Vlasinski kraj je za nas drugi dom, dom naše Rosa vode, a od prošle godine je i naša prva zona čiste ljubavi. Nakon što smo pre godinu pomogli lokalne preduzetnike kroz edukaciju, sada zajedno sa UNDP-om ulažemo u infrastrukturu, šireći čistu ljubav prelepim planinskim predelima koji se uzdižu iznad Vlasinskog jezera. Za nas u Coca-Cola sistemu prioritet je da realizujemo aktivnosti štiteći jedinstveni ekosistem Vlasine, pri tom obezbeđujući ekonomske benefite za lokalnu zajednicu i stanovništvo. Verujem da će Vlasina, uz nove i osvežene planinarske staze, koje će posetioce dočekati narednog proleća, postati obavezna tačka na mapi svih ljubitelja prirode“, kazala je Nataša Najdanović, direktorka lanca snabdevanja u kompaniji Coca-Cola HBC Srbija.

 Planinarske staze u okolini Vlasinskog jezera biće uređene u saradnji sa Planinarskim savezom Srbije. Nova turističko-edukativna staza, duga 7 km, biće napravljena i obeležena tako da bude pogodna za porodice i decu i vodiće od Turističkog info-centra Planinske kuće ka vrhu Čemernika. Biće uređene i postojeće planinarske staze u ukupnoj dužini od 40 kilometara, koje vode ka vrhovima Čemernik i Vrtop.

 “U partnerstvu sa Coca-Colom i lokalnom samoupravom, UNDP podržava privredni rast područja u okolini Vlasinskog jezera, unapređenjem turističke ponude. To radimo na održiv način, koji doprinosi očuvanju životne sredine, građanima u lokalnoj zajednici pruža mogućnost da unaprede i razviju poslovanje, a turistima olakšava obilazak prirodnih lepota i pristup drugim turističkim atrakcijama”, poručio je Jakup Beriš, stalni predstavnik UNDP-a u Srbiji.

Pripremni radovi za uređenje staza su počeli, a očekuje se da će one biti spremne za planinare i turiste tokom proleća 2023. godine. Svih 47 kilometara staza će biti digitalizovano, tako da će budući posetioci sa njima moći da se upoznaju putem onlajn platforme „Staze Srbije“, koja je izrađena uz podršku UNDP-a.

 „Izuzetno mi je zadovoljstvo što od početka učestvujemo u projektu Vlasina-čista ljubav koji je pokrenuo Coca-Cola sistem prošle godine. Naš zajednički cilj je promocija Vlasine, koja je biser ne samo Srbije, već čitavog Balkana. Vlasina je sredina koja mora da se “doživi”, a to je moguće samo saradnjom sa svim partnerima. Zato hvala svima što su odabrali upravo Surdulicu i Vlasinu kao mesto svojih daljih aktivnosti koje ćemo zajedno lakše identifikovati“, izjavila je dr Aleksandra Popović, predsednica Opštine Surdulica

Ona je dodala da najavljene investicije u turističku infrastrukturu vlasinskog kraja predstavljaju šansu za dodatni ekonomski razvoj lokalne zajednice i jasno mapiranje Vlasine na turističkoj karti Srbije i regiona.

O projektu Vlasina – čista ljubav

 Coca-Cola sistem pokrenuo je prošle godine projekat „Vlasina – čista ljubav“, sa ciljem da osnaži turističke potencijale ovog kraja, gde se nalazi punionica Rosa vode.

Tokom prošle godine, obezbeđena je edukacija za 11 ugostitelja iz vlasinskog kraja, kako bi postali konkretniji i profesionalizovali svoju turističku ponudu. Projekat je dobitnik posebne Nagrade za doprinos razvoju lokalne samouprave i zajednice, u izboru renomiranog magazina Diplomacy & Commerce.

Ove godine projekat nastavljamo  u partnerstvu sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), kako bismo pružili još snažniji doprinos razvoju lokalne zajednice.

Sve informacije dosadašnjim rezultatima projekta dostupne su na sajtu: www.vlasina-cistaljubav.rs, kao i na oficijelnim stranicama Vlasina – čista ljubav na mrežama Facebook i Instagram.

 

 

 

 

O Marija Nikolić

Proveri takođe

, „OLIMPIJSKI DAN“ 1. JUNA U HAJD PARKU , Gradski Magazin

„OLIMPIJSKI DAN“ 1. JUNA U HAJD PARKU 

OKS i brend Jaffa cakes najavili jubilarni 30. Olimpijski dan „OLIMPIJSKI DAN“ 1. JUNA U …

, Ako do sada niste, ova tri filma morate odgledati, Gradski Magazin

Ako do sada niste, ova tri filma morate odgledati

Prolećni dani nas već dugo mame da sve svoje slobodno vreme provodimo napolju – pored …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin