Najnovije Vesti
Ćopićeve ,,Magareće godine” u Ateljeu 212, Gradski Magazin

Ćopićeve ,,Magareće godine” u Ateljeu 212

Premijera predstave ,,Magareće godine”, pozorišta Boško Buha biće izvedena u subotu, 22.novembra u Ateljeu 212.

Komad je rađen po istoimenom romanu Branka Ćopića, a režiju potpisuje Marko Manojlović. Kako je pozorište “Boško Buha” u procesu renoviranja, “Atelje 212” je ekipi predstave ustupilo svoje prostorije.

Glumački ansambl čine, između ostalog, Zoran Cvijanović i Aleksandar Đurica, kojima su se pridružile mlađe kolege, Fakulteta dramskih umetnosti.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, to je prvi put da se na repertoaru teatra koji odnedavno vodi Milorad Mandić Manda nađe neki komad Branka Ćopića. U ulozi književnika u poznim godinama planirano je da se nađe Vlastimir Ðuza Stojiljković, ali je glumački velikan oboleo, pa se u podeli našao Zoran Cvijanović. Mladog Ćopića tumači Ivan Zablaćanski.

Premijera predstave za mališane održaće se u subotu 22. novembra sa početkom u 17h, a za odrasle u nedelju 23.novembra, sa početkom u 20h.

Magareće godine – priča o prijateljstvu i veri u jednakost, obojena nevinim, mladalačkim šarmom – insipirisala nas je da se vratimo i njenom tvorcu, Branku Ćopiću, jednom od najvećih dečjih pisaca sa naših prostora. Branko Ćopić vešto, jednostavnim i istovremeno očaravajućim jezikom, opisuje junake jedne male, interne revolucije, još nesvikle na društvena pravila, beskrajno iskrene i motivisane samo željom za pravdom, preispitujući tako i vlastite ideje i uverenja. U predstavi pozorišta “Boško Buha”, Branko Ćopić je i pisac i lik, on je i glumac i delo i jedno lepo sećanje, satkano od čežnji i smeha starog čoveka sa dušom dečaka. U susretu sa svojim detinjstvom Branko nam prenosi vlastita iskustva, pružajući nam mogućnost da se, uz dozu nostalgije, prisetimo večitih istina o sazrevanju, prvim ljubavima i toleranciji.

BRANKO ĆOPIĆ O SEBI…

Rodio sam se 1915, u selu Hašanima, pod planinom Grmečom, u Bosanskoj Krajini. Roditelji su mi bili zemljoradnici. Rođen sam, dakle, početkom prvog svjetskog rata. U to isto vrijeme moj otac, kao vojnik austrougarske armije, borio se negdje na frontu u Karpatima, a moj stric Nidžo, srpski dobrovoljac, borio se u srpskoj vojsci protiv austrougarskih zavojevača. Tako su se dva brata, nalazeći se u dvije zaraćene vojske, borili ustvari jedan pored drugoga. Tek pošto se rat završio, moj otac i stric Nidžo nađoše se ponovo zajedno, u istoj kući. Od njih sam dobio svoje prve igračke, mesingane puščane čaure i čuo prve ratne priče. Kad mi je bilo četiri godine, umro mi je otac. Tako, zajedno s mlađim bratom i sestrom, ostadoh da živim pored majke, djeda Rada i strica Nidže. Stric Nidžo znao je vazdan kojekakvih narodnih priča i pjesama, a imao je dosta i svojih doživljaja, jer je bio rudar u Americi i ratnik-dobrovoljac, pa nam je u zimske večeri često pričao do duboko u noć. Da bismo ga odobrovoljili za pričanje, mi djeca, čistili smo mu cipele, prali noge i češali ga po leđima. Tako se, zahvaljujući stricu Nidži, preda mnom prvi put otvorio bogati svijet koji je stvorila narodna mašta. Vidio sam zmajeve, vile, divove, patuljke, vampire, junake, čarobnjake ratnike. Djed me je vodio sa sobom da zajedno čuvamo ovce. Trčkarajući za njim oko gajeva, po pašnjacima, kroz šikare i oko potoka, otkrivao sam bogat i bujan svijet prirode. O svemu sam neumorno zapitkivao djeda, a on mi je odgovarao kako je najbolje znao i umio. Tako mi je , na primjer, na moje pitanje o nebu odgovorio: — Nebo je vezano za zemlju kukama i lancima.

O Bojana Djurovic

GiO urednica, mail: bojana.djurovic@gradskimagazin.rs

Proveri takođe

   COVID pandemija ubrzala rast svesti o važnosti reciklaže – 86% Evropljana smatra da je neophodno više učiniti za životnu sredinu, Gradski Magazin

  COVID pandemija ubrzala rast svesti o važnosti reciklaže – 86% Evropljana smatra da je neophodno više učiniti za životnu sredinu

Velika većina Evropljana izjavila je da će, nakon COVID-19, biti važnije nego ikad da brinemo …

ZASENIĆE SVETSKE ZVEZDE: AMINA OSVAJA REGION!, Gradski Magazin

ZASENIĆE SVETSKE ZVEZDE: AMINA OSVAJA REGION!

Zvezda regionalne influens scene Amina Efendić polako ali sigurno obara balkanske rekorde, a uporedo sa …

Leave a Reply

Your email address will not be published.