odluke, Da li je Nova godina vreme za novi početak, dobre odluke i promene ?, Gradski Magazin

Da li je Nova godina vreme za novi početak, dobre odluke i promene ?

Početak godine se uvek vezuje za nove odluke i ispravljanje loših navika. Dajemo sebi svečana obećanja da ćemo se promeniti, popraviti, postati srećniji, mršaviji, bogatiji… Rezimiramo celu godinu, zbrajamo pozitivno i negativno, optužujemo se, ili pohvaljujemo… Pesimisti smatraju da je Nova godina samo novi početak uz stare navike i probleme, a optimisti veruju da je to još jedna prilika da uvećaju uspehe i izbore se za nove pobede.

Većina ljudi nove odluke i početke vezuje za određene dane i datume (ponedeljak – za dijete, rođendani i praznici – za emotivne i poslovne odluke). U ljudskoj svesti, kraj stare godine i početak nove, simbolika je nade u bolje sutra. Idealno vreme za okretanje nove stranice, odbacivanje loših navika i sticanje novih i boljih.

odluke, Da li je Nova godina vreme za novi početak, dobre odluke i promene ?, Gradski Magazin

Ono što može biti problem sa novogodišnjim odlukama je da ih se brzo odričemo. Većina nas pravi listu novogodišnjih ciljeva bez ikakve namere da im se zaista posvetimo, ili samo sa trenutnim namerama. Nekad nam se čini da je godina koju ostavljamo za sobom proletela, da nismo ništa uradili ni za sebe, ni za druge i da ne možemo ni da se setimo u šta smo je utrošil.Obećavamo sebi da ćemo smršati koji kilogram, ostaviti poroke, naučiti nešto novo, postati bolji roditelj, prijatelj i nežniji partner, da ćemo se manje nervirati, više štedeti… i.

Novogodišnje odluke donose nam novu nadu, uzbuđenje, potrebu da budemo uspešniji i da naredna godina bude kvalitetnija i ispunjenija od prethodne, ali te odluke nas drže tek neko vreme, nedovoljno dugo da počnemo da ih sprovodimo u delo. Stvar je u tome da ih prilagodimo svojoj ličnosti i učinimo ih lakše ostvarljivim. Ukoliko do sada niste uspeli da svoj život dovedete u red, pokušajte ovaj put da se zaista pridržavate zacrtanih ciljeva. Proglasite ovu godinu vašom godinom – godinom preokreta i životnih promena. Novogodišnje odluke su, pre svega, poklon nama samima ako su određene kako treba. Cilj novih odluka je da poradite na sebi, svojim navikama, vrlinama, a ne da promenite svet oko sebe, ili ceo svoj život.

Za sprovođenje odluka najvažnija je motivacija.. Većina još uvek ostavlja za sutra ono što može da učini danas. Prilično je nerealno očekivati od sebe da se možemo promeniti preko noći. Za ispunjenje ciljeva potrebno je više vremena nego što ste u početku mislili. Svaka promena bi trebalo da bude postepena. Lista ciljeva ne sme da bude lista želja.Skratite listu ciljeva- što je ciljeva više, to će frustriranost zbog nemogućnosti da ih ostvarite biti veća. Takve odluke čine da smo pod stresom i čine nas nezadovoljnim kada pomislimo da ih još nismo ispunili.

odluke, Da li je Nova godina vreme za novi početak, dobre odluke i promene ?, Gradski Magazin

Bilo bi dobro da zapišete samo jednu ili dve odluke, ali konkretne. Budite realni u donošenju odluka, ne pokušavajte da postignete nemoguće kako se ne biste iznova razočarali; postavite datume i rokove do kojih odluke treba da budu ostvarene (rokovi daju osećaj hitnosti) zapišite svoja obećanja i stavite ih na vidno mesto kako bi vam konstatno bile pred očima. .Na primer – ukoliko želite da smršate, nije dovoljno da obećate da ćete samo smršati, ili – da nameravate da izgubite 10 kg, već je potrebno da zacrtate da svaki mesec smršate, recimo, po 2 kilograma.  Podelite svoje planove sa još nekim, jer na taj način stvarate obavezu da iste i ostvarite. Zato ovu godinu proglasite vašom godinom, godinom promena i velikog preokreta. Držite se svojih planova i ne odustajte! Svakog dana radite na njima. Čak i najmanji korak dovešće vas bliže ostvarenju cilja.

Nova godina samo simbolično označava novi početak, ali svako je vreme- dobro vreme za dobre odluke i promene. Nemojte odugovlačiti ili čekati s početkom sprovođenja ideja. Pravo na novi početak imaju svi. Pokušajte da pronađete nešto dobro čak i u bezizlaznim situacijama. Ukoliko ste ove godine ostali bez posla, partnera, prijatelja… razmislite šta je ono što sada imate i na čemu možete da budete zahvalni. Ako i nemate posao, imate porodicu, prijatelje koji vas vole, decu, kućne ljubimce, ili možda bogat duhovni svet, što može biti dobro utočište za koje se možete „zakačiti“. Svaki poraz iz prošlosti sagledajte samo kao pouku iz koje ćete stvoriti mogućnost za neku buduću pobedu u novoj godini.

O Zorica Stojković

Proveri takođe

, Đurovićeva vizija se ostvaruje: Vrnjačka Banja očekuje rekordan broj gostiju!, Gradski Magazin

Đurovićeva vizija se ostvaruje: Vrnjačka Banja očekuje rekordan broj gostiju!

321 SRBIJA – Odlukom višečlanog stručnog žirija, prestižno godišnje priznanje Udruženja „3,2,1 Srbija“, projekta od …

, ODRŽAN TRADICIONALNI MAXBET FRUŠKOGORSKI MARATON, Gradski Magazin

ODRŽAN TRADICIONALNI MAXBET FRUŠKOGORSKI MARATON

Tradicija se nastavila i ovog aprila kad se na Fruškoj gori u okviru  MaxBet 47. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin