Najnovije Vesti
strogi post, Da li je strogi post dobra ideja za mršavljenje?, Gradski Magazin

Da li je strogi post dobra ideja za mršavljenje?

Ishrana u danima posta: Strogi post dobra ideja za mršavljenje

Dani posta javljaju se periodično u toku godine, i to su oni dani u kojima poštujete određena pravila i ne jedete neku (uglavnom masnu) hranu, te ste se možda zapitali da li bi mogli da iskoristite post kao strategiju za mršavljenje. Iako manji unos kalorija obično rezultira mršavljenjem, posni dani imaju neke nedostatke, koji će vas naterati da se zapitate da li je to stvarno dobra ideja.

Dejstvo na kilažu

Istraživanja pokazuju da post pospešuje mršavljenje i smanjenje masti u organizmu, što je vrlo dobra vest za gojazne osobe. Izveštaj iz 2014. godine, objavljen u „Internacionalnom magazinu nauke o zdravlju“ govori da post sa prekidima, odnosno prelazak iz posnog u mrsni period i obrnuto, pomaže u mršavljenju. 2015. godine, u „Američkom časopisu kliničke ishrane“, potvrđeno je da povremeni posni periodi, zaista daju dobre rezultate ukoliko želite da smršate. I poslednje istraživanje koje se bavilo ovom tematikom iz 2015. godine pokazalo je da naizmenično doba posta rezultira gubitkom masti i viška kilograma. Razlog zbog kog u posnom periodu mršavimo je jednostavan- u danima kada postimo, jedemo manje kalorija.

strogi post, Da li je strogi post dobra ideja za mršavljenje?, Gradski Magazin

Razmatranje rizika od obolenja

Osim što u toku posnih dana možete smršati, postoje još neke pozitivne strane, a tiču se vašeg zdravlja. Na primer, istraživanje objavljeno 2015. godine u „Recenziji ishrane“, ističe da post može sniziti nivo holesterola i triglicerida u krvi. Iste godine, u „Američkom časopisu kliničke ishrane“, potvrđeno je da zavhvaljujući postu, možete smanjiti rizik od dobijanja bolesti koronarnih arterija i dijabetesa.strogi post, Da li je strogi post dobra ideja za mršavljenje?, Gradski Magazin

Treće istraživanje objavljeno 2015. godine u „Ćelijskom metabolizmu“ pokazalo je da periodično doba posta snižava krvni pritisak, ublažava astmu i artritis, a potencijalno može usporiti starenje.

Potencijalni rizik

Iako poštovanje posta s vremena na vreme ima pozitivan učinak na zdravstveno stanje i pomaže kod gubitka kilograma, budite oprezni kada ste na dijeti koja zahteva mali unos kalorija. Uvek se konsultujte sa lekarom pre nego što se upustite u nov režim ishrane koji zahteva preskakanje obroka, uzdržavanje od hrane u toku celog dana, ili unos manje od 1000 kalorija na dan. Ovakve dijete bi trebalo sprovoditi pod nadzorom medicinskog osobolja.strogi post, Da li je strogi post dobra ideja za mršavljenje?, Gradski Magazin Iz Nacionalnog instituta za dijabetes, digestivne probleme i bolesti bubrega upozoravaju da su nuspojave ovako rigorozne ishrane opasne, i da uključuju: zatvor, mučninu, dijareju, umor, stvaranje kamena u žuči. Takođe, u posnim danima možete osetiti i druge neprijatnosti: glavobolju, vrtoglavicu, probleme sa koncentracijom, često mokrenje i loš zadah. Ukoliko postite duži vremenski period, rizikujete da ostanete bez esencijalnih hranljivih materija u organizmu.

Da li je post dobra opcija zasvakog ?

Ukoliko planirate da živite po strogom režimu ishrane koji zahteva unos manje od 1000 kalorija dnevno, posavetujte se sa lekarom ili nutricionistom. U vreme posnih dana, možete preskočiti užinu ili neki veći obrok, smršati i smanjiti rizik od raznih bolesti, ukoliko ste gojazni. Ali, post može izazvati i negativne posledice po zdravstveno stanje, od kojih nećete postići željene rezultate, nego ćete samo narušiti zdravlje. Kako biste smršali, ne morate poštovati rigorozna pravila posta. Samo smanjite dnevni unos kalorija za 500 ili 750, i ostvarićete željeni cilj.

strogi post, Da li je strogi post dobra ideja za mršavljenje?, Gradski Magazin

Foto: pixabay.com

 

O Gradski Magazin

Proveri takođe

L’ORÉAL IZABRAO NASLEDNIKA IZVRŠNOG DIREKTORA: IJERNONIMUS NA ČELU GRUPE OD MAJA 2021., Gradski Magazin

L’ORÉAL IZABRAO NASLEDNIKA IZVRŠNOG DIREKTORA: IJERNONIMUS NA ČELU GRUPE OD MAJA 2021.

Ljernonimus sledeće godine preuzima funkciju od dugogodišnjeg izvršnog direktora L’Oéal Grupe Žan Pol Agona Kliši, …

Situacija „svega mi je preko glave“ može iznedriti vašu najveću pobedu, Gradski Magazin

Situacija „svega mi je preko glave“ može iznedriti vašu najveću pobedu

U engleskom jeziku postoji reč, „overwhelm“ koja opisuje ono stanje kada smo preplavljeni stresom, anksioznošću, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.