, Da li su podaci bezbedni na vašem pametnom uređaju?, Gradski Magazin

Da li su podaci bezbedni na vašem pametnom uređaju?

, Da li su podaci bezbedni na vašem pametnom uređaju?, Gradski MagazinSvakodnevno se oslanjamo na digitalni svet, ušao je u mnoge sfere naših života, postao naša važna podrška. S druge strane, preneo je informacije sa papira u elektronsku formu i one su sada postale meta hakera i sajber kriminalaca. Rezultat je intezivni razvoj novih tehnologija koje imaju ulogu da zaštite korisnike uređaja, njihove podatke i informacije od značaja, pa samim tim uvek moraju biti korak ispred opasnosti.

Zahvaljujući modernim tehnologijama, stilu života, pa i pandemiji, korišćenje mobilnih uređaja u celom svetu je zabeležilo veliki „skok“. Sama upotreba mobilnih telefona se za vreme pandemije povećala za 70%, zdravstvene usluge koje se obavljaju preko telefona su porasle za 500%, a skok od 50% prati i upotrebu platnih transakcija. Kako sve ove aktivnosti podrazumevaju „samovoljno“ unošenje ličnih podataka na različite platforme, a koji potencijalno mogu biti zloupotrebljeni, pretnja od sajber napada u čitavom svetu neprestano raste, te nije više pitanje da li će se on desiti, nego kada će to biti.

Zaštita i bezbednost nemaju kompromis

Kako je bezbednost korisnika uvek na prvom mestu, kompanija Samsung zauzima proaktivan pristup kroz neprestanu inovaciju sigurnosnih sistema. Na ovaj način gradi se odnos poverenja, ali se pre svega korisnicima nudi adekvatna zaštita podataka prilikom korišćenja mobilnih uređaja i omiljenih aplikacija.

U saradnji sa mnogobrojnim partnerima, kompanija Samsung neprekidno unapređuje snažan sigurnosni sistem koji pomoću različitih softvera primenjuje na svojim uređajima i svim njihovim delovima, od čipa pa sve do operativnog sistema. Veliki korak u ovoj oblasti napravila je i kompanija Google, koja je još 2018. godine obnovila svoju politiku privatnosti i uvela pristupačniju kontrolnu tablu za korisnike prilikom kontrole podataka, koji su povezani sa google nalozima. Pomoću bezbednosnog čipa Google Titan M, sigurnost na mobilnim uređajima je podignuta na viši nivo, a Android je postao operativni sistem koji je dizajniran za bezbednost korisnika. Dodatnu bezbednost Google ostvaruje i pomoću poboljšane zaštite aplikacija u okviru Google Play prodavnice, kroz koju je i korisnicima Samsung mobilnih uređaja zagarantovana sigurnost uz izbegavanje potencijalnih opasnosti.

Sigurnost podataka u svakom trenutku

Najbolja demonstracija napora kompanije Samsung kada je reč o bezbednosti korisnika jeste platforma Samsung Knox koja je kreirana još 2013. godine, a koja se svakako neprestano unapređuje. Prvobitno, platforma je predstavljala rešenje za sigurnost kompanija, a vremenom je „evoluirala“ u holističku bezbednosnu platformu koja danas broji mnoge pohvale i sertifikate koji potvrđuju njenu ulogu u oblasti zaštite koju kompanija Samsung nudi svojim korisnicima. Najveća prednost ove platforme jeste zaštita koja radi u realnom vremenu, što je danas i više nego neophodno. Podaci neprekidno protiču kroz naše uređaje, a hakeri su uvek spremni za napad, međutim, Samsung Knox nikada ne spava i zbog toga su vaši podaci sigurni uvek i u svakom trenutku.

 Priznanja potvrđuju kvalitet i funkcionalnost

Da je ova bezbednosna platforma bolja u kategoriji bezbednosti od bilo koje druge aktivne platforme, potvrđuje i nagrada koju je ponela 2020. godine na Global Mobile (GLOMO) Awards dodeli. Platforma Knox je dobila ocenu 27, od ukupno 30, na Gartner’s May, nagradu GLOMO 2020 za najbolju mobilnu inovaciju u građevinarstvu, ocenu 6+, kao najveću ocenu ikada za Evaluation Assurance Level, kao i ocenu 5+ za sigurnosni procesor, kao i Knox Vault, što ovu platformu čini veoma pouzdanom kada je reč o sigurnosti i zaštiti podataka svojih korisnika.

Kompanija Samsung je u neprekidnom procesu inovacija u svim sferama svog poslovanja, pa i u oblasti sigurnosti. U liniji sa tim, kompanija je razvila i softvere koji dodatno štite već dobro zaštićene podatke i svrstava ih u posebne baze. U skladu sa tim, Samsung Pay šifruje podatke o plaćanju i čuva ih u zasebnom trezoru, Samsung Health izoluje lične, zdravstvene podatke, pomoću Digital Key-a, automobilskog ključa, telefon može otključati automobil, a Intelligent Wi-Fi analizira obrasce mrežnog saobraćaja i upozorava na rizik, što može da se aktivira i deaktivira u Wi-Fi postavkama u bilo kom trenutku.

Bez obzira na to da li mobilni telefon koristimo u privatne ili poslovne svrhe, jasno je da su oni naša svakodnevica. Pored toga što sadrže veliki broj ličnih podataka, informacije koje razmenjujemo sa drugim korisnicima sa kojima smo povezani ostaju zauvek zabaleženi u virtuelnom prostoru. Iz tog razloga, važno je da budemo sigurni u usluge koje koristimo, a Samsung, kao odgovorna kompanija, teži ka optimizaciji i konstantnom napretku tehnologije koja će njenim korisnicima pružiti maksimalnu podršku i zaštitu.

Na linkovima u nastavku nalaze se Samsung Knox video materijali:

https://www.youtube.com/watch?v=KGI5eiwy7rE

https://www.youtube.com/watch?v=o-sK-EASVc0

 

 

 

O Marija Nikolić

Proveri takođe

, „OLIMPIJSKI DAN“ 1. JUNA U HAJD PARKU , Gradski Magazin

„OLIMPIJSKI DAN“ 1. JUNA U HAJD PARKU 

OKS i brend Jaffa cakes najavili jubilarni 30. Olimpijski dan „OLIMPIJSKI DAN“ 1. JUNA U …

, Ako do sada niste, ova tri filma morate odgledati, Gradski Magazin

Ako do sada niste, ova tri filma morate odgledati

Prolećni dani nas već dugo mame da sve svoje slobodno vreme provodimo napolju – pored …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin