Da li znate da sutra treba da obučete ove tri boje? One su simbol Dana žena, Gradski Magazin

Da li znate da sutra treba da obučete ove tri boje? One su simbol Dana žena

Da li znate da sutra treba da obučete ove tri boje? One su simbol Dana žena, Gradski MagazinSutra je 8. mart, Međunarodni dan žena. Da li u ormaru imate nešto što asocira na plemenitost, pravdu, ljubaznost, dostojanstvo, mudrost, nadu i novi početak?Da li imate nešto ljubičasto, zeleno i belo?

U Vesninom životu će sutra sve uglavnom biti onako kako joj je dnevnim rasporedom isplanirano. Posle zagrljaja koji će trajati skoro minut, ispratiće dete u školu, stajati još neko vreme na ulaznim vratima i gledati za njim kako se užurbano udaljava od kuće. Pratiće ga pogledom i osmehivati se zbog prevelikog ranca koji mu svakim napravljenim korakom sve više poskakuje na leđima.

Vratiće se potom u realnost i shvatiti da posao čeka. Istim brzim, gotovo dečjim hodom, krenuće ka ormaru i kao po navici pomisliti: „Nemam šta da obučem“, ali će tog trenutka postati svesna koji je dan u godini.

Setiće se one bele košulje koju je dobila za rođendan i zelene suknje kojom je častila sebe. Setiće se i ljubičastog broša, koji je dobila od mame, onog dana kada su prvi put zajedno uživale u omiljenoj C kafi, koja joj i sad budi te najlepše uspomene. I stajaće joj savršeno jer će spremno poneti sve ono za šta su se druge žene, čitav vek pre nje, izborile – za priznanje ekonomskih, političkih i društvena postignuća.

A kada na poslu dobije kompliment da je savršeno uparila boje, objasniće da to nije njena zasluga, već istih onih hrabrih žena čiji se glas čuo dovoljno glasno da promeni njihov položaj u društvu. Neće se iznenaditi kad joj koleginice kažu da ne znaju da su zvanične boje 8. marta ljubičasta, zelena i bela jer je svesna da malo ko to zna. Objasniće im zato da je do ovog izbora boja došlo u Ženskoj socijalnoj i političkoj uniji u Velikoj Britaniji, u kampanji za Međunarodni dan žena.

Ljubičasta predstavlja stabilnost, energiju, plemenitost, moć, ambiciju, pravdu i dostojanstvo. Povezuje se sa mudrošću, nezavisnošću, kreativnošću i tajanstvenošću. Zelena je boja prirode i simbol za rast, svežinu, plodnost, nadu. Bela asocira na nevinost, čistotu i devičanstvo, savršenstvo i novi uspešan početak.

Sedeće na pauzi okružena koleginicama koje će, ozarene novim saznanjima, tražiti u svojim odevnim kombinacijama tri znajčajne boje, a potom se zadovoljno osmehivati kada vide da imaju bar jednu od tri. I dok na pauzi budu uživale u C kafi, toj dami u pravim godinama, koju će piti iz retro šoljica, obećaće jedna drugoj da će sledeće godine spremnije dočekati 8. mart.

Prisetiće se da su se za njihova prava izborile radnice u tekstilnoj industriji 1857. godine, na protestima održanim u Njujorku, a da je prvi Međunarodni dan obeležen tek 28. februara 1909, da bi na inicijativu Klare Cetkin od 1911. bio proslavljan svakog 8. marta. Danas je ovo zvaničan nacionalni praznik u više od 55 zemalja.

U Srbiji je prva proslava Dana žena organizovana u Beogradu 1914. godine.

Običaji koji se vezuju za ovaj praznik su u svim zemljama vrlo slični. Ženama se 8. marta posvećuje posebna pažnja i daruju pokloni, uz čestitke. Nekada su  preduzeća tog dana poklanjala svojim radnicama crveni karanfil, kao simbol  radničkog pokreta. Ipak, treba napomenuti da je Dan žena mnogo više od toga – njime se ženama priznaju njihova postignuća, ravnopravnost u društvu, a pruža im se i podsticaj  da još više učine na unapređenju ženskih prava i borbi za potpunu ravnopravnost.

Zbog toga, kada sutra ustanete, razmislite koje ćete boje poneti na sebi. I nije važno da li ste žena ili muškarac.

Fotografije su vlasništvo C kafe (Strauss Adriatic)

 

O Marija Nikolić

Proveri takođe

Mi preporučujemo, vi uživate

Ni ove nedelje ne smete propustiti fenomenalne priče i kadrove koje možete pronaći samo na …

Nazdravimo zajedno uz Jelen ovog leta

Stali ste na „ludi kamen“? Samo jedan „klik“ vas deli od jedinstvenog poklona Jelen piva, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gradski Magazin