, Da li znate zbog čega cepamo košulju novopečenom tati?, Gradski Magazin

Da li znate zbog čega cepamo košulju novopečenom tati?

Dolazak bebe na ovaj svet je svakako jedan od najposebnijih osećaja svakog roditelja. Sreća, strah, umor, uzbuđenje i ljubav samo su neki od široke lepeze emocija koje doživljavamo. Ono po čemu je naš narod svakako poznat jeste srdačnost i spremnost da se slavi i veseli za svaku priliku, a rođenje deteta je svakako najlepši povod od svih.

Ovaj najsrećniji trenutak prati niz običaja koji su vekovima prožeti kroz tradiciju našeg naroda. Većina njih nam je dobro poznata, ali ne znaju baš svi značenja i simbolike koju sa sobom nose. Jedan od najpopularnijih običaja je svakako cepanje očeve košulje, odnosno majice. Ovaj običaj je svojstven našem narodu, ali on sa sobom donosi određeno značenje koje datira još od davnina. Jedno od verovanja koja se prenosi kolenima unazad jeste da se iscepani delovi koriste za previjanje novorođenog deteta.

Duboko ukorenjeno u srpsku tradiciju je i verovanje da rodbina i prijatelji ne treba da posećuju dom u koji je došlo novorođenče prvih 40 dana, tj da prvi susret sa detetom ili „babine“ treba da bude tek kad prođe taj period. Ništa manje ustaljeni običaji su i crvena narukvica protiv uroka i darivanje novorođenčadi zlatom.

Prvo ili drugo dete, sin ili ćerka – proslava rođenja deteta jedan od povoda koji se slavi i predstavlja prekretni momenat u životima svih roditelja sa posebnim mestom u njihovom srcu. Dobro piće, muzika kao neizostavni deo proslave, veselo društvo, zabava iznenađenja dok mama u bolnici prima čestitke, neki su od tradicionalnih momenata koje naša nacija praktikuje i obožava.

O Marija Nikolić

Proveri takođe

, Veštačka inteligencija je u modi, evo i zašto, Gradski Magazin

Veštačka inteligencija je u modi, evo i zašto

Tehnologija se razvija iz dana u dan i pravi je izazov ići u korak sa …

, Odabir idealnog trpezarijskog stola – estetika, dimenzije i funkcionalnost, Gradski Magazin

Odabir idealnog trpezarijskog stola – estetika, dimenzije i funkcionalnost

Kada razmišaljamo o odabiru dobrog trpezarijskog stola, postoji nekoliko faktora na koje bi trebalo da …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin