Najnovije Vesti
praznični kutak, DA PRAZNIČNA DEKORACIJA BUDE NIKAD BOLJA! Ovaj mladi umetnik deli sa nama BITNE SAVETE (FOTO), Gradski Magazin

DA PRAZNIČNA DEKORACIJA BUDE NIKAD BOLJA! Ovaj mladi umetnik deli sa nama BITNE SAVETE (FOTO)

Ukrašavanje domova za božićne i novogodišnje praznike mnogi iščekuju s nestrpljenjem.


Praznična groznica uređenja interijera prisutna je u svakoj obitelji, no ponekad je teško pronaći nove, drugačije ideje i biti originalan.

Mladi umjetnik Goran Pašalija, rado nudi savjete oko blagdanskog uređenja doma. Pašalija se slikanjem profesionalno bavi već 10 godina, samostalni je umjetnik, odnosno, kako kaže, nije član nikakavih likovnih sekcija.

– Ponosan sam na činjenicu da sam dosad imao tri samostalne izložbe slika u Galeriji u Novom Travniku i dva Božićna sajma u Novom Travniku. Velika podršku pružio mi je moj veliki prijatelj, pjevač Boban Rajović, koji je nazočio na mojoj drugoj samostalnoj izložbi. Svoj rad ne ograničavam na crtanje, nastojim se okušati i u drugim poljima, pa tako dugi niz godina izrađujem razne Božićne ukrase. Od adventskih vijenaca, dekoracija za vrata, raznih chritsmasbox-ova,svijećnjaka, mini božićnog sela i mnogo toga – kaže u razgovoru za Večernji.ba Goran Pašalija.

DA PRAZNIČNA DEKORACIJA BUDE NIKAD BOLJA! Ovaj mladi umetnik deli sa nama BITNE SAVETE (FOTO), Gradski Magazin

– Uređenje interijera za božićne i novogodišnje blagdane stoljetna je tradicija europske i uopće zapadne kulture, bez kojeg je danas teško zamisliti ovaj dio godine. Čak i oni koji uređenju interijera ne pridaju preveliku pozornost tijekom godine, u ovom razdoblju tome se ipak posebno posvećuju – smatra Pašalija.

Dodaje kako božićni praznici nemaju onaj istinski duh bez pravog ugođaja kojem doprinose prigodni božićni ukrasi.

– Kako nam se bliže božićni i novogodišnji blagdani odlučio sam izrađvati ukrase. Elegantne dekoracije koje preporučujem kao poklon u vrijeme adventa ili za dekoraciju blagdanskog stola i toplog doma. Za ove ukrase trebalo mi je malo više vremena jer sam se trudio pronaći što više prirodnih materijala. Koristio sam prave grančice od zimzelenog drveća, mašne, ukrasne trake, kuglice, svijeće, ukrase, sušeno voće, ljepilo, žicu, teglice, lampice, kutije i mnogobrojne ukrase. Božićni aranžman može biti prekrasan ukras na vašem stolu ili u hodniku – kaže Pašalija.

DA PRAZNIČNA DEKORACIJA BUDE NIKAD BOLJA! Ovaj mladi umetnik deli sa nama BITNE SAVETE (FOTO), Gradski Magazin

Opisao je i svoj proces dekoriranja kuće za Badnjak ističući kako je kod njega Badnjak i dalje najvažnije vrijeme za dekoriranja prostora, iako par godina malo ranije krene s uređivanjem doma.

– Imajući na umu tradiciju da se u badnjoj noći bdije, razumljiva je važnost svjetlosti i topline. Zato svijeće imaju iznimno važnu ulogu – svakako se pobrinite da upaljene svijeće, smjestite ih na vidljiva mjesta, kao što su stolić za kavu, stol za ručanje, komodu u sobi ili hodniku, ili ih ipak smjestite u kut sobe koji vidite dok sjedite na kauču – savjetuje mladi umjetnik.

Prema njegovim riječima, božićna drvca danas predstavljaju glavni element božićnog dekora, iako su relativno novija pojava u prazničnom uređenju prostora.

DA PRAZNIČNA DEKORACIJA BUDE NIKAD BOLJA! Ovaj mladi umetnik deli sa nama BITNE SAVETE (FOTO), Gradski Magazin

– Pri odabiru božićnog drvca, obratite pažnju na njegova prirodna svojstva – boju te gustoću grana i dužinu iglica, što uvelike utječe na izbor dekoracija kojima ćete ga kasnije ukrasiti. Izuzetno je važno da se dobro pripazi i na njegove dimenzije – prevelik ili preširok bor će zasigurno ‘zagušiti’ manje prostore, dok će uži, rjeđi i manji bor u velikim prostorijama, bez obzira na dekoracije, djelovati mizerno, pa čak i otužno – pojašnjava Pašalija na što treba pripaziti prilikom odabirau Božićnog drvca.

On je kaže ove godine izabrao bor nešto malo drukčiji – s printom snijega. A pri odabiru dekoracija, smatra da je najvažnije na samom početku izabrati boju i temu: npr. crvena tema sa zvončićima ili bijela tema s anđelima u kombinaciji s klasičnim kuglicama.

– Ako tema nije ujednačena, važno je da se barem odredi bazičan kolorit. Ako se odlučite za šarene boje dekoracija, poželjno je držati se neke tematske cjeline te istih ili sličnih oblika i dimenzija dekorativnih elemenata. Lampice na božićnom drvcu su najčešće bijele, jer najbolje odgovaraju svim bojama i stilovima ostatka dekoracije. Iako su tradicionalne boje Božića crvena i zelena (simboli zdravlja i vitalnosti), danas se upotrebljava širok spektar boja – plava, narančasta, ljubičasta, ili pak zlatna i srebrna. Kakav ćete nakit izabrati, u prvom je redu stvar individualnog ukusa, ali i stila u kojem je uređen vaš životni prostor -pojašnjava Pašalija koji je ove godine svoje drvce ukrasio s dekoracijama ljubičastom, srebrnom i bijelom bojom.

DA PRAZNIČNA DEKORACIJA BUDE NIKAD BOLJA! Ovaj mladi umetnik deli sa nama BITNE SAVETE (FOTO), Gradski Magazin

Kaže kako je za sve oblike klasičnog uređenja, najprimjereniji i klasičan nakit – krhke staklene kuglice.

– Oko drvca se spiralno mogu staviti i svilene trake. Na božićnim drvcima su poželjne električne lampice, idealno bijele sa statičnim svjetlima. Također je važno da se lampice ne postave gusto, već sporadično, što će kreirati dojam elegancije i tajnovitosti – savjetuje umjetnik.

– U modernim i minimalistički uređenim prostorima predlažem odstupanja od tradicionalnog načina uređenja – božićno drvce će sasvim lijepo izgledati ako se na njega samo stave električne svjećice, bez ikakvih drugih dekoracija. Ako ipak ne možete popustiti tradiciji, tada za dekoracije izaberite što je moguće ‘prozračnije’ ukrase kao što su ukrasne christmas box –  navodi Goran Pašalija.

DA PRAZNIČNA DEKORACIJA BUDE NIKAD BOLJA! Ovaj mladi umetnik deli sa nama BITNE SAVETE (FOTO), Gradski Magazin

Ispričao nam je i svoj dio božićne priče: “Za mene je ovaj blagdan jako poseban jer tada provodim dragocijeno vrijeme s obitelji. Ja sam posebno angaziran u dekoriranju doma. Mnogi planiranju blagdansko vrijeme negdje drugo proslaviti, ali ja najviše volim Božić proslaviti svome toplom domu. Kao što sam rekao izrađujem razne ukrase, naravno uz zvuke božićnih pjesmi. U mojoj obitelji je običaj da svi zajedno večeramo na Badnji dan i idemo na svetu misu polnoćku. Na Božićno jutro svi smo opet na okupu. Posluživanje na Badnji dan i Božić ne mora biti bogato, ali bi trebalo biti začinjeno mirom i slogom obitelji. Meni je prosinac uvijek bio najdraži mjesec, ne samo radi Božića nego i radi moje uspiješne karijere. Prije 10 godina sam uzeo profesionalno kist u ruke i platno i krenuo sa svojim umjetničkim vodama”, ispričao je Goran Pašalija za Vecernji.ba.

Za kraj je svima koji slave čestitao Badnjak i Božić te Novu godinu.

Foto: Privatna arhiva

Izvor: Srbija Danas/Večernji.ba

O Gradski Magazin

Proveri takođe

gondola zlatibor, LET IZNAD ZLATNIH BOROVA NAŠOM NAJDUŽOM GONDOLOM NA SVETU (FOTO, VIDEO), Gradski Magazin

LET IZNAD ZLATNIH BOROVA NAŠOM NAJDUŽOM GONDOLOM NA SVETU (FOTO, VIDEO)

Ekipa portala PRESSSERBIA.COM u kružnoj vožnji “Gold gondolom” na Zlatiboru  U poslednje vreme mnogo je …

Pet efektnih načina kako da iskoristite kafu u nezi kože, kose i stopala, Gradski Magazin

Pet efektnih načina kako da iskoristite kafu u nezi kože, kose i stopala

Već znamo da je kafa neizostavni deo naše jutarnje rutine, ali ne samo da je …

Leave a Reply

Your email address will not be published.