Najnovije Vesti
božić, Danas je Božić! Mir Božiji, Hristos se rodi!, Gradski Magazin

Danas je Božić! Mir Božiji, Hristos se rodi!

Pravoslavni vernici, koji poštuju julijanski kalendar, danas slave najradosniji hrišćanski praznik Božić – rođenje Isusa Hrista.

Pravoslavni vernici, koji poštuju julijanski kalendar, danas slave najradosniji hrišćanski praznik Božić – rođenje Isusa Hrista. Obeležavanje Božića počelo je ponoćnim liturgijama, a Božićnu liturgiju u Sabornoj crkvi u Beogradu ovoga jutra služiće poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Irinej. Liturgiji će prisustvovati predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Danas je Božić! Mir Božiji, Hristos se rodi!, Gradski Magazin

Ponoćnu božićnu liturgiju u Hramu Svetog Save služio je episkop toplički Arsenije, uz prisustvo brojnih građana, kao i predstavnika republičkih i gradskih vlasti. Božić je dan kada se slavi rođenje Isusa Hrista i, zajedno sa Uskrsom, predstavlja jedan od najvećih hrišćanskih praznika.

Danas je Božić! Mir Božiji, Hristos se rodi!, Gradski Magazin
Paljenje badnjaka u Sremskim Karlovcima (Foto Tanjug)

Poglavar SPC je povodom Božića poručio vernicima da se raduju i množe kako bi napunili zemlju.

„Neka od ovog Božića oživi Srbija i neka naše porodice ispuni radost i dečija igra. Sveto Jevanđelje nas upravo i podseća na to da, ako se ne obratimo i ne postanemo bezazleni kao deca, nećemo ući u Carstvo nebesko. Zato je Božić praznik i naše dece, praznik mladosti i večne budućnosti”, naveo je patrijarh u Božićnoj poslanici.

Pripreme za Božić počinju 40 dana ranije, Božićnim postom koji predstavlja pročišćenje duha i tela, a ljudi se u Srbiji pozdravljaju rečima „Hristos se rodi”, a otpozdravljaju sa „Vaistinu se rodi”.

božić, Danas je Božić! Mir Božiji, Hristos se rodi!, Gradski Magazin
Ispred hrama Svetog Save u Beogradu (Foto Tanjug)

Običaj je da ujutru jedan član porodice odlazi u crkvu, da bi se po povratku prvi put posle posta, omrsili, a obavezno je i lomljenje pogače. Održalo se verovanje da se na Božić nigde ne ide i da je porodica na okupu, a smatra se da jeprva osoba koja za Božić dođe u kuću, polažajnik, uspešan mladi čovek koji treba da donese prosperitet domaćinstvu. Božić po julijanskom kalendaru, pored srpske, slave i ruska, gruzijska i jermenska crkva, Sveta gora i jedan deo koptske crkve.

Danas je Božić! Mir Božiji, Hristos se rodi!, Gradski Magazin

Izvor: Politika Foto: Tanjug

O Gradski Magazin

Proveri takođe

   COVID pandemija ubrzala rast svesti o važnosti reciklaže – 86% Evropljana smatra da je neophodno više učiniti za životnu sredinu, Gradski Magazin

  COVID pandemija ubrzala rast svesti o važnosti reciklaže – 86% Evropljana smatra da je neophodno više učiniti za životnu sredinu

Velika većina Evropljana izjavila je da će, nakon COVID-19, biti važnije nego ikad da brinemo …

ZASENIĆE SVETSKE ZVEZDE: AMINA OSVAJA REGION!, Gradski Magazin

ZASENIĆE SVETSKE ZVEZDE: AMINA OSVAJA REGION!

Zvezda regionalne influens scene Amina Efendić polako ali sigurno obara balkanske rekorde, a uporedo sa …

Leave a Reply

Your email address will not be published.