Danas je “Dan Bob Marlija“, Gradski Magazin

Danas je “Dan Bob Marlija“

IZVOR:RTS

Bob Marli, najpoznatiji rege muzičar, rođen je na današnji dan pre 70 godina. 

Taj datum se pod nazivom “Dan Bob Marlija“ tradicionalno širom sveta obeležava rege koncertima i žurkama, pa ni Beograd nije izuzetak.

Bobova muzika i tih 230 pesama, koje je napisao i otpevao i dalje prenose poruku mira, ljubavi, tolerancije, ravnopravnosti i poštovanja.

One su svojom lirikom i zvukom uticale na odrastanje mnogih generacija i na stvaralaštvo muzičara kao što su Pol Sajmon, Peti Smit, Elvis Kostelo, Bob Dilan, Stivi Vonder.

Prema nekima prva superzvezda „trećeg“ sveta, čovek koji je celom svetu približio mističnu snagu rege muzike, Marli, postao je globalni simbol pobune protiv nepravde svetskog sistema pohlepe.

Danas je “Dan Bob Marlija“, Gradski Magazin

Osnovna poruka je: „Istina , mir, ljubav, muzika i sloboda. Duboko verujem da samo jednom u životu pronađeš nekog ko je u stanju da ceo tvoj svet okrene naopačke. Reći ćeš joj stvari koje nisi podelio ni sa kim, a ona će te slušati i poželeti da čuje još. Pored nje ćeš moći da budeš ono što jesi, jer te baš takvog voli“, izjavio je Bob jednom prilikom.

A njega je volelo osam žena, a samo jedna od njih može sebe nazvati njegovom suprugom. Imao je jedanaestoro dece, dovoljno kako je govorio, da oformi fudbalski tim i frizuru kakvu do tada nijedna zvezda nije nosila.

Časopis Tajm je 1999. godine Egzodus proglasio najboljim albumom 20. veka, njegovu poruku mira Aboridžini slave i pale vatre njemu u čast, članovi indijanskog plemena Hopi i Havasupai u njemu vide ispunjenje davnog proročanstva.

Sa više od 75 miliona prodatih primeraka širom sveta, Bobovi albumi su najprodavaniji albumi rege muzike svih vremena.

Poslednje što je rekao sinu Zigiju jeste da novac ne može kupiti život.

O Zorica Stojković

Proveri takođe

Irena Vujović, Vujović: Insistiramo na poštovanju najviših ekoloških standarda, Gradski Magazin

Vujović: Insistiramo na poštovanju najviših ekoloških standarda

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović prisustvovala je danas sednici skupštinskog Odbora za zaštitu životne …

Irena Vujović, Vujović i Kolanđeli: Sledeće godine kreće izgradnja regionalnih centara za upravljanje otpadom , Gradski Magazin

Vujović i Kolanđeli: Sledeće godine kreće izgradnja regionalnih centara za upravljanje otpadom 

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović sastala se danas sa regionalnim …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gradski Magazin