MLADENCE, Danas slavimo MLADENCE, a ovo su običaji koje valja ISPOŠTOVATI!, Gradski Magazin

Danas slavimo MLADENCE, a ovo su običaji koje valja ISPOŠTOVATI!

Mladi bračni parovi koji su se venčali posle 22. marta prošle godine danas slave Mladence.

Na ovaj dan žene ustaju rano i mese četrdeset kolačića, koji se nazivaju mladenčići i koji simbolizuju dug, srećan i sladak život. Peku ih, premazuju medom. Kolačići mogu biti kružnog oblika, ali i u obliku noža, makaza, sablje, ovce, pileta.

Četrdeset mladenića simbolizuje sećanje na 40 vojnika u gradu Savastiji. Oni su 320. godine, za vreme cara Likinija, prešli u hrišćanstvo, uprkos njegovoj izričitoj zabrani. Zbog svoje vere, hrišćanski vojnici bili su pogubljeni.

Proslavom ovog čina baš na današnji dan, crkva ukazuje na to da bi supružnici trebalo jedno drugom da budu verni, baš kao što su stradali vojnici bili verni Hristu, ali i na to da ljubav među supružnicima ne bi smelo da savlada nikakvo iskušenje.

MLADENCE, Danas slavimo MLADENCE, a ovo su običaji koje valja ISPOŠTOVATI!, Gradski Magazin
Foto: Pixabay

Stariji tvrde da pre Mladenaca nije dobro jesti ništa što je izniklo posle nove godine.

Prema starim narodnim verovanjima, na Mladence bi trebalo da dođu svi gosti koji su bili na svadbenom veselju. Ipak, običaji su se menjali, pa danas najčešće bračnom paru koji slavi Mladence u goste dolazi samo najuža familija, kumovi i bliski prijatelji. Iako se nekada ovaj praznik slavio isključivo u kući mladenaca, neretko savremeni supružnici odlučuju da praznik proslave u restoranu ili kafiću.

Trgovci kažu da se za ovaj praznik najviše kupuju mali kućni aparati ili posteljina, odnosno darovi koji bi novovenčanim supružnicima trebalo da upotpune dom i olakšaju početak braka.

Mladenci u doba koronavirusa

Budući da se ceo svet nalazi u teškoj situaciji zbog pandemije koronavirusa, u Srbiji je proglašeno vanredno stanje. Tom prilikom je propisano dosta mera u cilju suzbijanja širenja ovog virusa. Imajući u vidu da okupljanja nisu moguća, preporučujemo da svakako proslavite ovaj praznik sa svojim supružnikom. Spremite romantičan ručak, ukusne mladenčiće i provedite dan pun smeha i novih planova za budućnost.

Možete prelistati albume sa venčanja, razgovarati sa kumovima preko skajpa, a prijatelji vam mogu jednostavno čestitati pozivom ili preko bilo koje društvene mreže. Najbitnije je sačuvati bezbednost i zdravlje, tako da iskoristite mogućnosti koje nam tehnologija nudi i koje, u svakom slučaju, koristimo svakodnevno.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/Mediji

O Marija S.

Proveri takođe

, Stiže Hoop Mentality – Inovativna Platforma za Edukaciju Košarkaških Trenera, Gradski Magazin

Stiže Hoop Mentality – Inovativna Platforma za Edukaciju Košarkaških Trenera

Hoop Mentality sa ponosom najavljuje otvaranje svoje premium platforme – zajednice dizajnirane isključivo za košarkaške …

čačak, Za primer celoj Srbiji: Gradska uprava Čačka gradi poverenje kroz direktan kontakt sa građanima!, Gradski Magazin

Za primer celoj Srbiji: Gradska uprava Čačka gradi poverenje kroz direktan kontakt sa građanima!

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović kraj meseca uvek koristi kako bi organizovao prijem za građane, te …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin