Najnovije Vesti
"Dani komedije", “Dani komedije” od 20 do 27.marta, Gradski Magazin

“Dani komedije” od 20 do 27.marta

Dela srpskog komediografa Branislava Nušića biće najviše izvođena i na ovogodišsnjem 44. Festivalu “Dani komedije” koji će u Jagodini po tradiciji biti održani od 20 do 27.marta

Od sedam predstava za zavanični deo festivala, četiri su dela Nušića ili su vezana uz njega: “Mister dolar”, “Vlast”, ali i “Rođendan gospodina Nušića” Dušana Kovačevica i “Doktor Nušić”, koga je pripremio za Narodno pozorište Sombor i Kruševačko pozorište, reditelj Kokan Mladenović. Selektor festivala Ivana Vujić, prestavljajući repertuar “Dana komedije” je potsetila da je “tokom 2014. godine, u godini proslave 150 godišnjice rođenja Nušića, ostvaren veliki broj prestava koje su nastale po tekstovima ili kao montaža različitih tekstova ovog našeg jednog od najvećih komediografa”.

Ono što je uzbudljivo i pažnje vredno je to da većina reditelja mlađe generacije i mladi reditelji i njihovi ansambli, postavlaju Nušića i njegovo delo sa pažnjom i da se u njihovom zajedničkom hodu sa Nušićem pridružuju i Bartolt Breht i Ežen Jonesku, istakla je Vujić. “U većini predstava koje su viđene, a u svima koje su ušle u selekciju, Nušić je naš savremenik. Njegova ironija i komika obogaćuje se songovima koji su pobuna protiv dehumanizovanog, kriminogenog, korumpiranog, pohlepnog društva”, rekla je Vujić.

“Mister dolar” Narodno pozorište Subotica, režija Snežana Tešić. Celokupan ansambl srpske drame Narodnog pozorišta Subotica, u dapataciji Nušićevog teksta, koji su izvršili dramaturg Dimitrije Kokanov i rediteljka Snežana Tršić “postoje Nušićevsk Brehtovski politički komad u kome Nušić i Breht poručuju: Istina je konkretna!, objasnila je Vujić.

Predstava “Vlast”, redietlj Dušan Petrović, “nastaje kao rad velikog ansambla Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” Zrenjanin. Reditelj kroz elemente stend ap komedije i kabarea istražuje temu vlasti, temu koja od Nušićevog doba do danas nažalost ne može zaobići, a izgleda da se njena suština ne menja”, istakla je Vujić. U “Rođendan gospodina Nušića”, režija Nebojša Bradić, “naš veliki dramski pisac Dušan Kovačević analizira Nušićevu komediju kao pokušaj pobede nad nedaćama i nesigurnostima na kojima počiva istorija Srbije”, napomenula je selektorka.

U predstavi “Doktor Nušić”, Kokan Mladenović “sa odličnim ansamblom Sombora i Kruševca, predvođen Nušićem, kreće na put predstave i tokom ovog puta susreće Brehta i svi nam oni govore glasno: “Upalite svetla! pustite nas da sanjamo u jasnoći!” Uz predsave po delima Nušića i vezane iz njega, gledaoci će na “Danima komedije”, videti i “Postmoderni kabare dobrog vojnika Švejka”, Jaroskava Hašeka, režija Aleksandar Lukač, u izvođenju Šabačkog pozorišta.

Predstavu “Ćelava pevačica” Ežen Jonesko, režija Isidora Goncić u izvođenju “Atelje 212” Beograd i “Potpuno skraćena istorija Srbije” Maja Pelević i Slobodan Obradović, režija Olivera Đorđević u izvođenju Pozorošta mladih Novi Sad. Pre nego što se odlučila za ove predstava Vujić je odgledala 40 predstava koja su se prijavila za ovaj festival. “U vremenu planetarne krize, 40 prdstava koje su viđene za selekciju festivala, pre svega znače život nad krizom”, rekla je Vujić i dodala “Humor je prevlast nad realanom situacijom. Smeh večno živi!”

O Gradski Magazin

Proveri takođe

Situacija „svega mi je preko glave“ može iznedriti vašu najveću pobedu, Gradski Magazin

Situacija „svega mi je preko glave“ može iznedriti vašu najveću pobedu

U engleskom jeziku postoji reč, „overwhelm“ koja opisuje ono stanje kada smo preplavljeni stresom, anksioznošću, …

ŽARIŠTE: KORONA JE PODIVLJALA POSLE ŽURKE NA SPLAVU HOT MESS, Gradski Magazin

ŽARIŠTE: KORONA JE PODIVLJALA POSLE ŽURKE NA SPLAVU HOT MESS

Kada su svi mislili da je virus Covid-19 u Srbiji zaustavljen, menadžment beogradskog splava Hot …

Leave a Reply

Your email address will not be published.