Denis Ciplenkov, najjača ruka na svetu, Gradski Magazin

Denis Ciplenkov, najjača ruka na svetu

Denis Ciplenkov, najjača ruka na svetu.

Gradski magazin predstavlja rusku zver, aktuelnog dominatora u arm wrestlingu i takmičara za koga Amerikanci nemaju odgovor. Visok je 186 cm, težak 140 kilograma. Obimom bicepsa od 60 cm i sa lakoćom sa kojom pobeđuje, Ciplenkov se upisao na listu najvećih neprijatelja SAD.

  najjača ruka, Denis Ciplenkov, najjača ruka na svetu, Gradski Magazin

Najraniji poznati zapis o obaranju ruku predstavlja mural iz jedne grobnice iz doba Starog Egipta, stare 4.000 godina. Do modernih vremena ova veština se pojavljivala u raznim modifikacijama, a stil koji je najviše doprineo uobličavanju savremenog sportskog obaranja (valjanja) ruka, odnosno armwrestlinga, je tradicionalno nadmetanje belih američkih doseljenika, poznato kao Indijansko Rvanje. Poslovična  vezanost armwrestlinga za zadimljene prostore koje rado posećuju mačo likovi kockastih vilica i popajevskih podlaktica, uslovilo je i da se prvo organizovano takmičenje, u režiji novinara Bill Soberanesa, 1952. održi u Gilardi’s salonu u Kaliforniji.

Interesovanje za taj prvi zvanični turnir bilo je ogromno. Najzad su mnogi nepobedivi lokalni frajeri i baje iz kraja mogli da međusobno ukrste ruke i definitivno utvrde ko je najjači. Danas, World Armsport Federation (WAF) broji 70 zemalja članica, a takmičenja se održavaju širom sveta u muškoj i u ženskoj diviziji, za levoruke i desnoruke takmičare, u više težinskih i starosnih kategorija.

najjača ruka, Denis Ciplenkov, najjača ruka na svetu, Gradski Magazin

Obaranje ruku je više puta korišćeno u filmovima kao detalj u kome glavni junak dodatno naglašava svoje fizičke moći: od uvodne scene iz Predatora sa Švarcenegerom i Karl Vedersom (poznatijim kao Apolo Krid iz serijala o Rokiju) ili samo kao standardni deo mizanscena vezanog za usputni prikaz neke lučke krčme, drumske kafane, vojne kantine … Ipak najveću filmsku pažnju AW dobija u filmu Over The Top, sa Silvesterom Staloneom u glavnoj ulozi.

Moderni armwrestling je sportska veština sa strogo propisanim pravilima, dvojicom sudija koji prate meč, posebnim stolovima i atletama koji ga i čine globalno interesantnim. Kako je nastao u Americi prvi šampioni bili su Amerikanci. A, onda su na scenu stupili Rusi. I nikako da odu. Formiran je čitav svetski front, ali protiv Rusa leka nema. Apsolutni su dominatori u ovoj disciplini. Trostruki prvak sveta, vitki Aleksej Voevoda, član ruske reprezentacije u bobu, pre par godina je u par navrata prosto počistio svetsku elitu, ne gubeći ni jednu jedinu rundu.
Snimci njegovih treninga su jednom rečju – zapanjujući. Čak je i veliki John (za koga sam Voevoda kaže da je njegov heroj) popio čišćenje od 6:0 u duelu sa ruskim šampionom.

 najjača ruka, Denis Ciplenkov, najjača ruka na svetu, Gradski Magazin

Aktuelna ruska perjanica danas je Denis Ciplenkov, atleta nadljudskih proporcija, koji kao da je dizajniran za ovaj sport. Neprikosnovena svetska levica, Ciplenkov je ujedno osvojio i poslednji Arnold Classic (prestižni svetski turnir u okviru velikog festivala sportova snage) za dešnjake.

Žene zbog njega vrište od oduševljenja, muškarci od ljubomore. Ciplenkov je rođen desetog marta 1982. godine. Visok je 186 cm, težak 140 kilograma. Njegove šake izgledaju kao lopate, a obim izdefinisanog bicepsa iznosi 60 cm što je za pet centimetara više nego što je imao Arnold Švarceneger u vreme najveće slave. Ciplenkov obim podlaktice je 46 cm, obim grudi 145 cm, a struka 103 cm. Iz benč presa podiže 290 kilograma. Prilikom izvođenje vežbe za podlaktice u stanju je da zglobom podigne 160 kilograma, dok težinu koju podiže bicepsom čuva kao tajnu. Nazivaju ga zver, mutant, Hulk. A, on za sebe kaže da je običan momak koji voli žestoko da trenira. Viđaju ga kako sa sidrom teškim preko 100 kilograma šeta po gradu, kao da nosi privezak, a takav utisak ostavlja i na takmičenjima.

najjača ruka, Denis Ciplenkov, najjača ruka na svetu, Gradski Magazin

O Bojana Djurovic

GiO urednica, mail: bojana.djurovic@gradskimagazin.rs

Proveri takođe

Jagoda, KAD NAPRAVITE OVAJ DOMAĆI SOK OD JAGODA, SVI ĆE VAS PITATI ZA RECEPT: Potrebna su vam samo 4 SASTOJKA, a priprema – ništa lakše, Gradski Magazin

KAD NAPRAVITE OVAJ DOMAĆI SOK OD JAGODA, SVI ĆE VAS PITATI ZA RECEPT: Potrebna su vam samo 4 SASTOJKA, a priprema – ništa lakše

Domaći sokovi su zdraviji i ukusniji od kupovnih, a osim toga, za manje para se …

Šolja, ZAŠTO SVAKOG DANA TREBA DA SIPATE ČAŠU SOLI U WC: Ne bacajte pare na skupa sredstva, besplatan trik čini čuda za cevi, Gradski Magazin

ZAŠTO SVAKOG DANA TREBA DA SIPATE ČAŠU SOLI U WC: Ne bacajte pare na skupa sredstva, besplatan trik čini čuda za cevi

Starinski trik koji se pokazao kao veoma delotvoran kad treba da se otpuši wc šolja. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gradski Magazin