Dete, Dete trajno oštetilo vid laserom, Gradski Magazin

Dete trajno oštetilo vid laserom

Dete trajno oštetilo vid laserom kupljenim preko interneta

Jedno 12-godišnje dete sebi je nanelo teške i trajne povrede oka igrajući se sa laserskim pokazivačem kupljenim preko interneta, objavila je austrijska bolnica gde je dete lečeno, i upozorila na opasnost takvih uređaja.

Mali pacijent ima gubitak vida od 60 odsto na oba oka posle efekta odbijanja svetlosti dok se igrao sa ogledalom, navodi se u saopštenju austrijske Klinike u Klagenfurtu.

Laserski pokazivač kineske proizvodnje kupljen preko velikog internet prodajnog sajta, predstavljen je kao da je kategorije dva, što je u principu dozvoljen nivo jačine u Evropskoj uniji ali koji „može da izazove ozbiljna oštećenja retine za manje od 0,25 sekundi“, navela je bolnica.

„Mrežnjača je duboko oštećena, i to je nepovratno. Ne postoji terapija za tu vrstu ozleda“, navodi se u saopštenju. U praksi dete se žali da stalno vidi veliku crnu mrlju pred očima.

Laserski pokazivači, omiljeni među adolescentima, klasiraju se u četiri kategorije prema svojoj jačini, odnosno opasnosti. Samo prve dve kategorije dozvoljene su za prodaju javnosti unutar EU.

O Jelena Filipović

Proveri takođe

Irena Vujović, Vujović: Insistiramo na poštovanju najviših ekoloških standarda, Gradski Magazin

Vujović: Insistiramo na poštovanju najviših ekoloških standarda

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović prisustvovala je danas sednici skupštinskog Odbora za zaštitu životne …

Irena Vujović, Vujović i Kolanđeli: Sledeće godine kreće izgradnja regionalnih centara za upravljanje otpadom , Gradski Magazin

Vujović i Kolanđeli: Sledeće godine kreće izgradnja regionalnih centara za upravljanje otpadom 

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović sastala se danas sa regionalnim …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gradski Magazin