Dežurni veterinar, Dežurni veterinar, Gradski Magazin

Dežurni veterinar

  Važno je da naši ljubimci imaju dostupnu kompletnu veterinarsku negu u svakom momentu    


 Bolest ne gleda na sat!

Svima nam je dobro poznato da ne možemo da biramo kada ćemo se razboleti, kada će virus, bakterija ili neko drugo patološko stanje odlučiti da ugrozi naše zdravlje, ali i zdravlje naših ljubimaca. Tako se može desiti da problem nastane vikendom, tokom praznika ili pak u toku noći.

Bez obzira kada se desi problem, važno je da naši ljubimci imaju dostupnu kompletnu veterinarsku negu u svakom momentu, 365 dana u godini. Zbog toga je značajno da postoji dežurni veterinar.

Ko je dežurni veterinar?

Kada bi postojala definicija dežurnog veterinara, ona bi glasila: “Dežurni veterinar je veterinar čije je radno vreme uglavnom tokom noći, neradnih dana i praznika”. Zašto je važno da dežurni veterinar postoji? Kao što smo već rekli, životinje sa određnim patološkim stanjima ne mogu da čekaju da se otvori ambulanta, već je potrebno da budu primljene na lečenje istog momenta.

Neki od najčešćih razloga za dolazak kod dežurnog veterinara su: traume, trovanja, krvarenja, napadi, otežano disanje, otežano ili onemogućeno uriniranje, otežano štenjenje i macenje, uporna povraćanja i dijareje, akutizacija hroničnih oboljenja itd. Za navedena stanja važno je da životinja ima dostupnu kompletnu veterinarsku negu kako bi se stanje životinje stabilizovalo, postavila prava dijagnoza i pružila adekvatna terapija i nega. Takva nega je moguća samo u ambulantnim uslovima gde postoji stručno veterinarsko osoblje pripremljeno za pružanje urgentne veterinarske nege, kao i sva neophodna oprema i sredstva za postavljanje dijagnoze i lečenje. Zbog navedenih razloga pružanje veterinarske nege dolaskom veterinara na kućnu adresu često nije dovoljno i adekvatno.

Šta je potrebno da poseduje dežurna veterinarska ambulanta?

Hitna stanja koja zahtevaju nadzor dežurnog veterinara mogu biti raznolika, te je važno da osoblje koje radi u dežurnoj veterinarskoj ambulanti bude obučeno i pripremljeno za njih. Pored osoblja, oprema koju svaka dežurna ambulanta treba da ima je od velikog značaja. Dostupnost laboratorijske i druge dijagnostičke opreme, kao što su digitalni rendgen i ultrazvučni aparat su od velike pomoći pri donošenju dijagnoze.

Takođe, od velikog značaja su jedinice intenzivne nege sa svom neophodnom opremom, dostupnim kiseonikom, infuzionim i perfuzionim aparatima, opremom za dijagnostičke i terapeutske procedure, kao i kompletno opremljenom hirurškom salom.

Šta je neophodno da svaki vlasnik zna?

Stanja koja su urgentna za vlasnika su urgentna i za veterinara. Određena stanja vlasnicima mogu da se učine kao hitna, ali da ona to ne budu. Bez obzira na to, pravo svakog vlasnika je da se konsultuje sa izabranim ili dežurnim veterinarom i uz njegove instrukcije i savete postupi onako kako je za ljubimca u tom momentu najbolje. Iz tog razloga, ukoliko Vam je ljubimac bolestan, bez obzira koje doba dana ili noći je u pitanju, nemojte lečiti životinju bez predhodne konsultacije sa izabranim ili dežurnim veterinarom.

 

Veterinarska ambulanta Oculus je mesto gde možete doći kada god je vašem ljubimcu neophodna hitna pomoć. Tim posebno obučenih veterinara i tehničara za sva urgentna stanja, ne dežura na poziv, već je na svom radnom mestu u ambulanti spreman da dočeka pacijente svake noći od 20:00 do 08:00, a nedeljom i praznicima 00 – 24h.

 

 Foto shutterstock

O Sinisa Kraljevic

Proveri takođe

Odaberite autentičan drvo dekor za enterijer u trendu, Gradski Magazin

Odaberite autentičan drvo dekor za enterijer u trendu

Drvo je svojom toplinom, teksturama i prirodnim šarmom pravi sinonim za eleganciju i luksuz u …

Mi preporučujemo, vi uživate

Ni ove nedelje ne smete propustiti fenomenalne priče i kadrove koje možete pronaći samo na …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gradski Magazin