Dilan Dog tribina, Gradski Magazin

Dilan Dog tribina

U Domu omladine, 16.marta, će se održati tribina o najpopularnijem detektivu košmara

Dilan Dog je lik iz stripa koji je stvorio italijanski pisac i novinar Ticijano Sklavi za italijansku izdavačku kuću Serđo Boneli Editore. Prvi broj je izašao u Italiji 1986. Dilan Dog je već nakon nekoliko brojeva postigao veliku popularnost. Početkom 1990ih, Dilan je u celom svetu izlazio u mesečnom tiražu većem od 1.000.000 primeraka. Dark Hors Komiks je izdavao englesku verziju Dilana Doga, a u bivšoj Jugoslaviji objavljivao ga je novosadski Dnevnik.

U ponedeljak, 16.marta, o nastanku, istorijatu, temama i uticaju govoriće Aleksandar Nešić, saradnik u izdavačkoj kući „Darkwood“.

Za neupućene Izgled Dilana Doga je inspirisan engleskim glumcem Rupertom Everetom. Dilan Dog je siromašni istražitelj noćnih mora koji prkosi celoj tradiciji horora osobinama nadrealizma i antiburžoaske retorike. Prava čudovišta u mnogim ovim pričama su ljudska bića. Serija je uglavnom smeštena u Londonu, gde protagonista živi, iako povremeno putuje negde drugde. Njegova odeća je jedan od njegovih definišućih osobina: on je uvek isto obučen, u crvenoj košulji, crnom sakou i plavim farmerkama. On je kupio 12 identičnih kompleta nakon smrti svoje žene Lili Konoli na savet inspektora Bloka, koji je bio njegov pretpostavljeni dok je Dilan radio u Skotland Jardu i koji ostaje njegova očinska figura, čak i kada je Dilan napustio Skotland Jard da bi postao privatni istražitelj specijalizovan za natprirodno. Inspektor Blok je jedan od glavnih sporednih likova u seriji, zajedno sa Dilanovim pomoćnikom Gručom, koji je nastao po uzoru na nekadašnjeg komičara Gruča Marksa. Dilan živi sa Gručom u Krejven Roudu 7 u stanu prepunom zastrašujućih skulptura sa zvonom koje ne zvoni već urliče. Njegovi hobiji su sviranje klarineta i pravljenje maketa brodova; ima mnogo strahova, među kojima su strah od slepih miševa, visine (akrofobija) i klaustrofobija. Dilan je takođe posebno podložan bolesti putovanja, što je razlog zašto retko putuje. Nekadašnji alkoholičar, sad skoro nikada ne pije. Vegetarijanac je. Takođe je beznadežni romantik koji voli i izgubi novu devojku u skoro svakom broju. Čini se da Dilan Dog ima Edipov kompleks; mnoge od brojnih žena kojima se bavi podsećaju na njegovu majku Morganu, a dramatično se sukobljava sa tamnom stranom svog oca – Ksabarasa – (mali anagram od Abraksasa), čija je ličnost podeljena, za koju se čini da aludira na ambivalentnost njegove očinske figure i na Dilanova osećanja prema njemu. Ksabaras je opsednut pronalaskom seruma koji daje besmrtnost.

Vidimo se!

 

O Zorica Stojković

Proveri takođe

Irena Vujović, Vujović: Srbija uložila napore da zaštiti Lim od otpada, potrebno angažovanje i susednih država, Gradski Magazin

Vujović: Srbija uložila napore da zaštiti Lim od otpada, potrebno angažovanje i susednih država

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je da je u toku koordinisana akcija uklanjanja …

Irena Vujović, Vujović: Insistiramo na poštovanju najviših ekoloških standarda, Gradski Magazin

Vujović: Insistiramo na poštovanju najviših ekoloških standarda

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović prisustvovala je danas sednici skupštinskog Odbora za zaštitu životne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gradski Magazin