Dilan Dog tribina, Gradski Magazin

Dilan Dog tribina

U Domu omladine, 16.marta, će se održati tribina o najpopularnijem detektivu košmara

Dilan Dog je lik iz stripa koji je stvorio italijanski pisac i novinar Ticijano Sklavi za italijansku izdavačku kuću Serđo Boneli Editore. Prvi broj je izašao u Italiji 1986. Dilan Dog je već nakon nekoliko brojeva postigao veliku popularnost. Početkom 1990ih, Dilan je u celom svetu izlazio u mesečnom tiražu većem od 1.000.000 primeraka. Dark Hors Komiks je izdavao englesku verziju Dilana Doga, a u bivšoj Jugoslaviji objavljivao ga je novosadski Dnevnik.

U ponedeljak, 16.marta, o nastanku, istorijatu, temama i uticaju govoriće Aleksandar Nešić, saradnik u izdavačkoj kući „Darkwood“.

Za neupućene Izgled Dilana Doga je inspirisan engleskim glumcem Rupertom Everetom. Dilan Dog je siromašni istražitelj noćnih mora koji prkosi celoj tradiciji horora osobinama nadrealizma i antiburžoaske retorike. Prava čudovišta u mnogim ovim pričama su ljudska bića. Serija je uglavnom smeštena u Londonu, gde protagonista živi, iako povremeno putuje negde drugde. Njegova odeća je jedan od njegovih definišućih osobina: on je uvek isto obučen, u crvenoj košulji, crnom sakou i plavim farmerkama. On je kupio 12 identičnih kompleta nakon smrti svoje žene Lili Konoli na savet inspektora Bloka, koji je bio njegov pretpostavljeni dok je Dilan radio u Skotland Jardu i koji ostaje njegova očinska figura, čak i kada je Dilan napustio Skotland Jard da bi postao privatni istražitelj specijalizovan za natprirodno. Inspektor Blok je jedan od glavnih sporednih likova u seriji, zajedno sa Dilanovim pomoćnikom Gručom, koji je nastao po uzoru na nekadašnjeg komičara Gruča Marksa. Dilan živi sa Gručom u Krejven Roudu 7 u stanu prepunom zastrašujućih skulptura sa zvonom koje ne zvoni već urliče. Njegovi hobiji su sviranje klarineta i pravljenje maketa brodova; ima mnogo strahova, među kojima su strah od slepih miševa, visine (akrofobija) i klaustrofobija. Dilan je takođe posebno podložan bolesti putovanja, što je razlog zašto retko putuje. Nekadašnji alkoholičar, sad skoro nikada ne pije. Vegetarijanac je. Takođe je beznadežni romantik koji voli i izgubi novu devojku u skoro svakom broju. Čini se da Dilan Dog ima Edipov kompleks; mnoge od brojnih žena kojima se bavi podsećaju na njegovu majku Morganu, a dramatično se sukobljava sa tamnom stranom svog oca – Ksabarasa – (mali anagram od Abraksasa), čija je ličnost podeljena, za koju se čini da aludira na ambivalentnost njegove očinske figure i na Dilanova osećanja prema njemu. Ksabaras je opsednut pronalaskom seruma koji daje besmrtnost.

Vidimo se!

 

O Zorica Stojković

Proveri takođe

Legenda otišla u legendu: Preminuo Petar Đorđević, poslednji beogradski samuraj!, Gradski Magazin

Legenda otišla u legendu: Preminuo Petar Đorđević, poslednji beogradski samuraj!

LEGENDA OTIŠLA U LEGENDU – Petar Đorđević iznedrio je brojne uspešne sportiste, obučavao pripadnike specijalnih …

VIŠE OD 700 POSETILACA SAVLADALO “JELEN STAZU ODGOVORNE KONZUMACIJE”, Gradski Magazin

VIŠE OD 700 POSETILACA SAVLADALO “JELEN STAZU ODGOVORNE KONZUMACIJE”

Više od 700 posetilaca savladalo je “Jelen stazu odgovorne konzumacije” na upravo završenom JELEN LOVEFEST-u …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Gradski Magazin