Najnovije Vesti
, DO KRAJA GODINE JOŠ DVA NOVA POZIVA FONDA ZA NAUKU REPUBLIKE SRBIJE, Gradski Magazin

DO KRAJA GODINE JOŠ DVA NOVA POZIVA FONDA ZA NAUKU REPUBLIKE SRBIJE

Nakon  osnivanja u martu ove godine, Fond za nauku Republike Srbije je već u junu raspisao prvi pilot program za finansiranje naučnoistraživačkih projekata kojima će rukovoditi mladi doktori nauka, a do kraja novembra planira se i raspisivanje Programa saradnje srpske nauke sa dijasporom i Programa za razvoj projekata u oblasti veštačke inteligencije.


Na Program za izvrsne projekte mladih istraživača (PROMIS), koji je prvi program za finasiranje novih naučnih projekata nakon 8 godina, prijavilo se preko 550 naučnih timova. Trenutno je u toku prvi stepen evaluacije, a potom sledi drugi stepen koji između ostalog podrazumeva i predstavljanje projekata pred Programskim odborom. Inicijalno je planirano da se za ovaj program izdvoji 6 miliona evra, do 200.000 evra po projektu. Zbog velikog interesovanja Vlada Republike Srbije razmatra povećanje, kako bi se obuhvatio veći broj projekata. Jedan od osnovnih ciljeva PROMIS-a je podizanje kapaciteta naših mladih istraživača i njihovo osnaživanje da samostalno pripremaju projekte, kako bi bili spremni za učestvovanje u većem Programu Ideje, čije se otvaranje očekuje u prvoj polovini 2020. godine.

Nova prilika za istraživače u Srbiji je i raspisivanje Programa saradnje srpske nauke sa dijasporom koji će omogućiti naučno-istraživačkim organizacijama razvoj saradnje sa srpskom dijasporom i unapređenje kapaciteta kroz kratkotrajne posete istraživača iz Srbije stručnjacima iz dijaspore i podršku zajedničkim aktivnostima. Program će se realizovati u formi vaučera u vrednosti do 10.000 evra, za jednogodišnji period trajanja projekta. Poziv se otvara krajem novembra i trajaće do utroška sredstava. Za sredstva mogu da konkurišu istraživači zaposleni u akreditovanim naučnoistraživačkim organizacijama, samostalno ili u timu. Budžet ovog Programa iznosi 800.000 evra.

Drugi program, koji će takođe biti otvoren do kraja novembra, ima za cilj podršku razvoju naučnoistraživačkog rada iz oblasti veštačke inteligencije. Veštačka inteligencija je oblast koja će u narednim godinama u celom svetu doneti krupne promene u svakodnevnom životu, radu i poslovanju. Iz ovog razloga Vlada Republike Srbije je počela i sa izradom Strategije za razvoj veštačke inteligencije, a Fond za nauku će do kraja novembra raspisati poseban Program za razvoj projekata iz veštačke inteligencije, čiji je ukupan budžet 2.400.000 evra. Maksimalan budžet za finansiranje jednog Projekta je 200.000 evra, a projekati traju do dve godine.

Fond za nauku Republike Srbije je osnovan u martu 2019.godine kao državna organizacija koja pruža podršku naučno istraživačkoj delatnosti. Jedan od najvažnijih ciljeva je obezbeđivanje uslova za kontinuirani rast naučno-istraživačkih i razvojnih aktivnosti u Republici Srbiji, neophodnih za napredak društva zasnovanog na znanju. Programi Fonda će omogućiti i finasiranje osnovnih istraživanja, kao i projekata koji povezuju nauku i privredu. Fond omogućava konkurentno finasiranje nauke kroz podršku projektima zasnovanim na izvrsnosti.

Izvor: PRessSerbia

O Gradski Magazin

Proveri takođe

Korona nema šta da traži na ovoj srpskoj planini!, Gradski Magazin

Korona nema šta da traži na ovoj srpskoj planini!

Kada se predano radi na promociji, a prirodnim dobrima rukovode profesionalci kao što je to …

BAGETERIJA IMA PRVI TIM, A U TIMU BRUKA ĆURKA, ALFA PILE…., Gradski Magazin

BAGETERIJA IMA PRVI TIM, A U TIMU BRUKA ĆURKA, ALFA PILE….

UKOLIKO NIKADA NISTE IMALI PRILIKU DA PROBATE ALFA PILE, SADA JE PRAVI TRENUTAK, A PORED …

Leave a Reply

Your email address will not be published.