kabare, Dobro došli u “Kabare”!, Gradski Magazin

Dobro došli u “Kabare”!

Dobro došli u “Kabare”! Sedite udobno se smestite

Otprilike u isto vreme počinju da niču kaberi, u periodu od 1800-1900. Prvi kabarei javljaju se u francuskoj, tada kulturnoj prestonici koja prednjači po svim kulturnim, urbanim i umetničkim oblicima. Označavani kao boemski krugovi, izraz industrijalizacijecije kultornog života, kabarei se javljaju kao način da se osvoji razna klijantela..u njima su svojevrememeno nastupali Edmond de Gonkur i Tululuz Lotrek( koji je na svojim slikama upravao oslikavao život kabarea) . Kaže se da je u kabareima, parisko društvo volelo da se kvari, da je u njima cvetao zavodljivi sjaj alkoholnih pića, igranki, zabave uz žene sumnjivog morala.Ali upravo je to prkosilo svakodnevnici, patrijahatu, te je bilo utočište običnog sveta, i inspiracija za umetnike toga doba.Zahvaljujući njegovom šarenolikom repertoaru, koji je nudi u kom su se smenjivale muzika, skeč, ples. karikatura, izložba, slika, pozorišne predstave, raširila se moda umetničkog i književnog kafea. Ova mesta, otvarana za svaku publiku bila su deo tipičnog dekora za kulturu sa kraja veka. Svojim ukrasima veliki kafei pokazivali su maštu luksuza i bogatsva ukomponovanu sa savremnom udobnošću. Pronalasci moderne tehnike dodatno su podstakli ove efekte luksuza.Kažu da je kafe Novedades u Barseloni osvetljavalo preko 1000 lampi, koji negde nagoveštavaju početak kiča.Mnoštvoornamenata, stubova, balkona, i sl..činili su da se neke od ovih ustanova za zabavu nazovu kafeštanima, zbog preterane konzumacije pića, igre i devojaka za zabavu.

Jedi od najpoznatijih kabarea u Evropi bili su Crna Mačka u Parizu, Volf u Sankt Petersburgu, Mulen Ruž koji je osnovao Žozef Ole, pionir u industrija spektakla, jedan od zagovornika konjskih kladionica i jedan od pronalazača toboga smrti Olimpija, zatim čuveni Foli Beržar u Parizu koji je svečano otvoren 1867 ali i danas danas neguje kulturu Priskog kabare.

U Srbiji kultura kabarea ne postoji nikada nije ni postojala, TE BISMO MOGLI RECI DA su pariski kabarei zamenjeni modernim kafana a egzoticne plseacicie gogo igraciama. Ukoliko su Parzizanima bili potrrebni kabarei da bi se drustvo kvarilo, Srbi su onda mozda jedni od najpokvarenijih naroda, s obzirom na broj i istori kafanam.

 

 

O Bojana Djurovic

GiO urednica, mail: bojana.djurovic@gradskimagazin.rs

Proveri takođe

blog, jednog boema, Blog jednog Boema, Gradski Magazin

Blog jednog Boema

On je Boem…On živi za  izlaske i putovanja…   Vesti dana – Koja je najbolja …

komo, Ljubav na prvi pogled: Božanstveno jezero Komo, Gradski Magazin

Ljubav na prvi pogled: Božanstveno jezero Komo

Autor i foto: Marija Nikolić Prvi susret sa jezerom Komo može se poistovetiti sa ljubavlju …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin