institutu, Događaji u Francuskom institutu Srbije, Gradski Magazin

Događaji u Francuskom institutu Srbije

Ove nedelje u Francuskom institutu Srbije biće priređeno nekoliko događaja koji ilustruju univerzitetsku i kulturnu saradnju između Francuske i Srbije

U sredu 18. februara 2015. u 19h u Francuskom institutu otvaramo izložbu dveju mladih umetnica, Tanje Bogdanić i Marije Šević, bivše stipendistkinje francuske likovne akademije (ENSBA)

U četvrtak 19. februara u 12h30 u Ambasadi, gđa Kristin Moro, ambasador Francuske, uručuje francusko-srpske diplome ovogodišnjim diplomcima Master studija iz menadžmenta u kulturi, programu koji postoji od 2003. godine a koji je pohađalo oko tristotine mladih

U četvrtak 19. februara u 18h u Francuskom institutu priređujemo debatu na temu kulturnih politika, a učesnici su osnivači dvojnog mastera iz menadžmenta u kulturi, Milena Dragićević Šešić (Univerzitet umetnosti u Beogradu) i Žak Bonijel (Univerzitet Lyon 2).

Na svim ovim događajima biće prisutni zanimljivi sagovornici koje ređe imamo priliku da okupimo: profesori iz Francuske, osnivači ili učesnici mastera iz menadžmenta u kulturi, bivši i sadašnji diplomci, a među njima su ljudi koji rade danas u javnim ustanovama ili projektima u Srbiji.

Francuski institut u Srbiji sastavni je deo mreže od 130 francuskih instituta i 920 francuskih alijansi u svetu. Sa sedištem u Beogradu i ograncima u Nišu i u Novom Sadu, predstavlja kulturnu diplomatiju Francuske u Srbiji. Ovo su veliki pravci njegovih akcija: Predstavlja izlog savremenog francuskog stvaralaštva Francuski institut u Srbiji priznat je i cenjeni partner svih profesionalaca u kulturi u zemlji i u regionu Balkana.

Sarađuje sa efikasnom mrežom ustanova i partnera kako bi omogućio tokom godine prisustvo vrhunskih francuskih umetnika prilikom najznačajnijih kulturnih manifestacija u prestonici i u većim gradovima. Jača mesto francuskog jezika Francuski institut je odredio među svojim najvećim prioritetima bolje učenje francuskog jezika u školskim, univerzitetskim i profesionalnim sredinama, ali i među običnim svetom. Daje jaču podršku predavačima francuskog jezika u okviru srpskog obrazovanog sistema tako što organizuje njihovu obuku i praksu u Francuskoj. Teži da proširi mrežu dvojezične nastave na najbolje ustanove u zemlji.

Usmerava ka Francuskoj univerzitetske i naučne krugove Francuski institut je dobar partner školskim, akademskim i naučnim krugovima u Srbiji. Svake godine omogućava da više od 40 ovdašnjih stipendista studira u Francuskoj i to prevashodno prirodne nauke. Pospešuje saradnju između francuskih i srpskih univerziteta i doprinosi finansiranju zajedničkih visokokvalitetnih istraživačkih projekata. Podstiče debatu o velikim društvenim pitanjima Francuski institut želi da bude mesto u kojem se čuje i raspravlja na temu francuskih ideja o svetskim promenama nastalim kao posledica globalizacije. Susreti, seminari i okrugli stolovi prilika su da se razmeni mišljenje o velikim društvenim pitanjima koja se tiču i jednih i drugih.

O Gradski Magazin

Proveri takođe

Irena Vujović, Vujović: Insistiramo na poštovanju najviših ekoloških standarda, Gradski Magazin

Vujović: Insistiramo na poštovanju najviših ekoloških standarda

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović prisustvovala je danas sednici skupštinskog Odbora za zaštitu životne …

Irena Vujović, Vujović i Kolanđeli: Sledeće godine kreće izgradnja regionalnih centara za upravljanje otpadom , Gradski Magazin

Vujović i Kolanđeli: Sledeće godine kreće izgradnja regionalnih centara za upravljanje otpadom 

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović sastala se danas sa regionalnim …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gradski Magazin