Najnovije Vesti

Dogovor kuću gradi: Dom u kom su đaci putokaz

Dogovor kuću gradi: Dom u kom su đaci putokaz, Gradski MagazinKrajem decembra prošle godine na funkciju v.d. direktora Doma Železničke škole postavljen je Saša Rokvić, koji je pre toga bio na čelu Doma učenika PTT škole, pune dve godine. Rokvić je došao sa namerom da učenicma koji borave u Domu, daleko od svoje kuće i roditelja, obezbedi lepše mesto za život.

Prvu stvar koju je uradio čim je kročio u Dom, Rokvić je pitao učenike, stanare te ustanove šta sve treba promeniti, kako bi vreme koje oni provode u Domu bilo lepše i lagodnije.
– Prvo sam pitao stanare kako izgleda život u samom Domu i šta sve treba promeniti. Organizovao sam sastanak sa učeničkim Parlamentom i od njih sam zapravo dobio sve smernice, i putokaz kako treba rešavati stvari u ustanovi. Bili su iznenađeni što mogu sve da kažu u lice odgovornima iz Doma, bez zadrške, da se žale, kritikuju i ukažu na probleme. Na sastanku su bili predstavnici Doma, od šefa
obezbeđenja, preko vaspitača, šefa kuhinje i ostalih. Sastanak je prošao sjajno, jer sam sagledao pravu sliku iz pravog ugla. Kada se ustanove problemi, mnogo ih je lakše rešiti, jer znate sa koje strane treba da posmatrate stvari, u ovom slučaju iz ugla naših učenika, zbog kojih Dom postoji – kaže Rokvić.
Zato će u narednom periodu stanovnici Doma ravnopravno određivali razvojni put ove ustanove.
– Meni se konkretno nije svidela trpezarija, staromdna je i ne priliči deci da tu obeduju. Deca se slažu. Zato želim da im napravim modernu trpezariju, po ugledu na restoran u kome će oni uživati, radovi će se izvoditi tokom leta i trebalo bi da budu gotovi do početka naredne školske godine. Moja zamisao je i da im napravimo klub, odnosno kafić u kom će boraviti i neće imati potrebu da idu van kako bi išli na kafu, jer su u okviru ustanove bezbedni. Jedna od najvećih zamerki bila je hrana. Učenici su želeli da im na meniju jednom nedeljno bude pica, kao i euro krem, bečka šnicla… Odmah smo naručili aparat za picu. Meni obroka se znatno poboljšao, čemu svedoči i činjenica da za trećinu dece od tada više dolazi na obroke. Ne želimo da se deca hrane u pekarama i fast fudovima i troše novac, jer je domska hrana sada znatno bolja – naglašava Rokvić.
Popravili smo kamere i video nadzor, jer od 120 kamera radila je tek trećina, a bezbednost učenika mora biti na prvom mestu.
– Učenici su se žalili na spor internet u sobama, ideja je da im obezbednimo brži internet, kao u hotelu, gde bi svaka soba imala odličan internet tokom 24 sata.
Takođe, od sledeće godine uvešćemo prvacima kartice za mobilne telefone kao i aparate, kako bi bili umreženi sa vaspitačima, svim ljudima iz Doma i međusobno i roditeljima i kako bi komunicirali potpuno besplatno. To bi u velikoj meri olakšalo organizaciju i život u samom Domu. Ideja je da svake godine prvaci dobiju besplatne moblne telefone i kartice – kaže Saša Rokvić.
Od svog postanka ova ustanova nosi ime Dom učenika Železničke škole, međutim malo ko zna da tu ima učenika koji pohađaju više od 40 različitih škola na teritoriji Beograda, od tehničkih, medicinskih, umetničkih i ostalih.
– Dom više ne pripada Železnicama Srbije, već Vladi Republike Srbije i Ministrastvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Podneli smo inicijativu za promenu imena doma – koji će se od naredne školske godine zvati „Patrijarh Pavle“. Upravni odbor je doneo ovu odluku, a Ministarstvo prosvete je podržalo našu inicijativu. Predali smo zahtev Crkvenim organima da nam dozvole korišćenje imena, tako da sada čekamo njihovo odobrenje. Inače, prilikom upisa, nisu samo deca bila zbunjena, već i roditelji koji misle da za Dom mogu da konkurišu samo deca koja upišu Železničku školu – kaže on.
Učenici su nedavno dobili preuređenu teretanu, zabavni klub gde je smešten bilijar, stoni fudbal i pikado, a mogu da koriste i plivalište bazena Tašmajdan.
– Deca su tražila i mi smo im produžili boravak napolju za pola sata, jer su sada topliji dani, a izašli smo im u susret, jer je to bila želja naših učenika – kaže Rokvić.

O Marija Nikolić

Proveri takođe

Svetska premijera dokumentarca o „Indexima“  na rođendan Davorina Popovića, Gradski Magazin

Svetska premijera dokumentarca o „Indexima“ na rođendan Davorina Popovića

Peto izdanje festivala muzičkog dokumentarnog filma Dok’N’Ritam (D’n’R) biće održano od 22. do 25. septembra …

Crveni krst Beograd u tradicionalnoj humanitarnoj akciji, Gradski Magazin

Crveni krst Beograd u tradicionalnoj humanitarnoj akciji

Crveni krst Beograd u saradnji sa Maxi supermarketima i ove godine obeležava Nedelju solidarnosti humanitarnom …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.