Domaći burek, Gradski Magazin

Domaći burek

Kora:

  • 600g brašna
  • velika šolja vruće vode
  • 3 kašičice soli
  • ulje

Fil:

  • 200g feta sira ili kravljeg sira (po izboru)
  • 1 pavlaka
  • kašika mleka

burek, Domaći burek, Gradski Magazin

Priprema:

U veliku posudu sipajte brašno i so, promešajte pa polako dodavajte vruću vodu. Mešajte s drvenom kašikom. Kad vidite da testo počinje da se odvaja od kašike, umesite rukama i napravite loptu. Ostavite testo da stoji 15 minuta. U međuvremenu pripremite fil mešajući feta sir, pavlaku i kašiku mleka.

Počnite da razvijate testo oklagijom. Ova procedura može da potraje 10-15 minuta jer testo mora da bude tanko 1 milimetar i da zauzima veći deo radne površine. Dok oklagijate, s vremena na vreme okrenite testo na drugu stranu i rastežite testo (polako i nežno). Nema veze ako se stvore rupice, bitno je da testo postane što tanje i skoro providno. Kad ste zadovoljni s isgledom vašeg testa uzmite okrugli pleh (25cm), namažite ga s dosta ulja. Upalite rernu na 220°C i poònite s pripremom koja traje oko 10ak minuta. Stavite krajnji deo kore u pleh, namažite uljem i stavite jedan deo vašeg fila. Stavite drugi deo kore (nije bitno kako, možete čak i da isečete koru na delove ako vam je tako lakše), namažite uljem i stavite drugi deo fila i sve tako dok ne iskoristite sav fil. Kad završite sa slaganjem namažite zadnju koru sa puno ulja, i dobro razmažite. Izravnajte gornji sloj dlanovima jer će se tako ispeći jednako na sve strane. Peći 30 minuta ili sve dok gornja kora ne počne da rumeni. Ako niste sigurni izvadite iz rerne i pipnite rukom. Ako je mecavo ili mekano onda ostavite još malo u rerni.

Kad je burek spreman, izvadite ga iz rerne i fajtajte s malo vode (to je trik da bi omekšao). Ostavite par minuta i onda ga prevrnite i stavite na tanjir. Prijatno!!!

O Jelena Filipović

Proveri takođe

Odaberite autentičan drvo dekor za enterijer u trendu, Gradski Magazin

Odaberite autentičan drvo dekor za enterijer u trendu

Drvo je svojom toplinom, teksturama i prirodnim šarmom pravi sinonim za eleganciju i luksuz u …

Mi preporučujemo, vi uživate

Ni ove nedelje ne smete propustiti fenomenalne priče i kadrove koje možete pronaći samo na …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gradski Magazin