, Efikasna trgovina, transport i logistika – preduslovi za ekonomski razvoj i privlačenje investicija, Gradski Magazin

Efikasna trgovina, transport i logistika – preduslovi za ekonomski razvoj i privlačenje investicija

Bolja transportna povezanost i veća mobilnost osnažuju vezu i podstiču saradnju zemalja Zapadnog Balkana i zemalja Evropske unije, pospešuju ekonomske prilike i povoljno utiču na standard građana regiona, poručeno je na Samitu o povezivanju koji je održan u Budvi u organizaciji CEFTA-e i Transportne zajednice.

Samit je okupio ministre za saobraćaj, direktore carinskih službi i ostale visokopozicionirane službenike Zapadnog Balkana i susednih država EU članica, kao i posmatrače u transportnoj zajednici (Moldaviju, Ukrajinu i Gruziju). Učesnici su se osvrnuli na do sada realizovane projekte i razmenili mišljenja o daljoj dinamici i perspektivama saradnje kako bi se dodatno unapredila transportna, bezbednosna i infrastrukturna povezanost zemalja za dobrobit građana celog regiona.

Emir Đikić, Direktor CEFTA Sekretarijata rekao je da je Samit prilika da se razgovara o tome kako CEFTA može dalje da pomogne u povezivanju. Prema rečima Đikića, ukidanje carina u regiji je jedan od prvih koraka na tom cilju, ali je neophodno učiniti sve kako bi kompanije regiona bile konkurentnije na regionalnom i evropskom tržištu. Đikić je naglasio da je u tom kontekstu važno nastaviti rad na Zelenim koridorima koji su uvedeni u toku pandemije, te raditi na njihovom širenju prema evropskoj granici. On je objasnio da to znači da kamioni brže prolaze, ne samo unutrašnje granice regiona, vać i granice prema Evropskoj uniji, budući da 70% izvoza članica CEFTA-e ide prema EU. Istakao je da je to prioritet za sve Strane CEFTA-e.

, Efikasna trgovina, transport i logistika – preduslovi za ekonomski razvoj i privlačenje investicija, Gradski Magazin

Potpredsednik Vlade Crne Gore i ministar kapitalnih investicija, Ervin Ibrahimović, rekao je da je pred zemljama regiona veliki i izazovan zadatak, čijom realizacijom će se poboljšati mobilnost i transportna povezanost, ali i osnažiti veze zemalja Zapadnog Balkana. Ulaganje u izgradnju nove i unapređenje postojeće transportne infrastrukture donosi dobrobit celom regionu, poručio je Ibrahimović.

Na Samitu o povezivanju 2023 usvojena je i Zajednička CEFTA-TCT deklaracija “Unapređenje Zelenih traka”, koja će dodatno olakšati transport i trgovinu sa ciljem smanjenja vremena čekanja i poboljšanja efikasnosti logističkih i vrednosnih lanaca EU.

O Marija Nikolić

Proveri takođe

, Veštačka inteligencija je u modi, evo i zašto, Gradski Magazin

Veštačka inteligencija je u modi, evo i zašto

Tehnologija se razvija iz dana u dan i pravi je izazov ići u korak sa …

, Odabir idealnog trpezarijskog stola – estetika, dimenzije i funkcionalnost, Gradski Magazin

Odabir idealnog trpezarijskog stola – estetika, dimenzije i funkcionalnost

Kada razmišaljamo o odabiru dobrog trpezarijskog stola, postoji nekoliko faktora na koje bi trebalo da …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin