Efikasna trgovina, transport i logistika – preduslovi za ekonomski razvoj i privlačenje investicija, Gradski Magazin

Efikasna trgovina, transport i logistika – preduslovi za ekonomski razvoj i privlačenje investicija

Bolja transportna povezanost i veća mobilnost osnažuju vezu i podstiču saradnju zemalja Zapadnog Balkana i zemalja Evropske unije, pospešuju ekonomske prilike i povoljno utiču na standard građana regiona, poručeno je na Samitu o povezivanju koji je održan u Budvi u organizaciji CEFTA-e i Transportne zajednice.

Samit je okupio ministre za saobraćaj, direktore carinskih službi i ostale visokopozicionirane službenike Zapadnog Balkana i susednih država EU članica, kao i posmatrače u transportnoj zajednici (Moldaviju, Ukrajinu i Gruziju). Učesnici su se osvrnuli na do sada realizovane projekte i razmenili mišljenja o daljoj dinamici i perspektivama saradnje kako bi se dodatno unapredila transportna, bezbednosna i infrastrukturna povezanost zemalja za dobrobit građana celog regiona.

Emir Đikić, Direktor CEFTA Sekretarijata rekao je da je Samit prilika da se razgovara o tome kako CEFTA može dalje da pomogne u povezivanju. Prema rečima Đikića, ukidanje carina u regiji je jedan od prvih koraka na tom cilju, ali je neophodno učiniti sve kako bi kompanije regiona bile konkurentnije na regionalnom i evropskom tržištu. Đikić je naglasio da je u tom kontekstu važno nastaviti rad na Zelenim koridorima koji su uvedeni u toku pandemije, te raditi na njihovom širenju prema evropskoj granici. On je objasnio da to znači da kamioni brže prolaze, ne samo unutrašnje granice regiona, vać i granice prema Evropskoj uniji, budući da 70% izvoza članica CEFTA-e ide prema EU. Istakao je da je to prioritet za sve Strane CEFTA-e.

Efikasna trgovina, transport i logistika – preduslovi za ekonomski razvoj i privlačenje investicija, Gradski Magazin

Potpredsednik Vlade Crne Gore i ministar kapitalnih investicija, Ervin Ibrahimović, rekao je da je pred zemljama regiona veliki i izazovan zadatak, čijom realizacijom će se poboljšati mobilnost i transportna povezanost, ali i osnažiti veze zemalja Zapadnog Balkana. Ulaganje u izgradnju nove i unapređenje postojeće transportne infrastrukture donosi dobrobit celom regionu, poručio je Ibrahimović.

Na Samitu o povezivanju 2023 usvojena je i Zajednička CEFTA-TCT deklaracija “Unapređenje Zelenih traka”, koja će dodatno olakšati transport i trgovinu sa ciljem smanjenja vremena čekanja i poboljšanja efikasnosti logističkih i vrednosnih lanaca EU.

O Marija Nikolić

Proveri takođe

EBRD priznanje za Eurobank Direktnu za podsticaj zelene trgovine, Gradski Magazin

EBRD priznanje za Eurobank Direktnu za podsticaj zelene trgovine

Program za podsticaj zelene trgovine (Green TFP) Evropske banke za obnovu i razvoj nagradio je …

Filmoljupci, da li ste spremni za nove avanture?, Gradski Magazin

Filmoljupci, da li ste spremni za nove avanture?

Mesec maj je idealan za popodnevne šetnje, ali kada se vratite kući, uživanje u stvarima …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gradski Magazin