ELEKTROMREŽA SRBIJE I KRALjEVINA ŠPANIJA POTPISALE UGOVOR O DONACIJI U VREDNOSTI OD 600.000 EVRA, ELEKTROMREŽA SRBIJE I KRALjEVINA ŠPANIJA POTPISALE UGOVOR O DONACIJI U VREDNOSTI OD 600.000 EVRA, Gradski Magazin
Beograd, 17. novembra 2023 - Elektromreža Srbije (EMS) i Kraljevina Španija potpisale su danas u Beogradu ugovor o donaciji, vredan 600.000 evra. Ugovor o donaciji potpisali su ambasador Španije u Srbiji Raul Bartolome Molina i generalna direktorka Elektromreže Srbije Jelena Matejiæ. FOTO TANJUG/ STRAHINJA AÆIMOVIÆ/bs

ELEKTROMREŽA SRBIJE I KRALjEVINA ŠPANIJA POTPISALE UGOVOR O DONACIJI U VREDNOSTI OD 600.000 EVRA

U prostorijama EMS AD potpisan je ugovor o donaciji između Fonda za promociju španske privrede u inostranstvu, koji je osnovala Kraljevina Španija 2021. godine, i EMS AD, kao prvog korisnika ovih sredstava u Republici Srbiji. Važno je istaći da je Republika Srbija jedina evropska zemlja sa kojom Kraljevina Španija ima ugovor o korišćenju ovih sredstava.

ELEKTROMREŽA SRBIJE I KRALjEVINA ŠPANIJA POTPISALE UGOVOR O DONACIJI U VREDNOSTI OD 600.000 EVRA, ELEKTROMREŽA SRBIJE I KRALjEVINA ŠPANIJA POTPISALE UGOVOR O DONACIJI U VREDNOSTI OD 600.000 EVRA, Gradski Magazin
Beograd, 17. novembra 2023 – Elektromreža Srbije (EMS) i Kraljevina Španija potpisale su danas u Beogradu ugovor o donaciji, vredan 600.000 evra. Ugovor o donaciji potpisali su ambasador Španije u Srbiji Raul Bartolome Molina i generalna direktorka Elektromreže Srbije Jelena Matejiæ. FOTO TANJUG/ STRAHINJA AÆIMOVIÆ/bs

 FOTO: TANJUG/EMS AD PR

Kraljevina Španija će iz svojih sredstava, a preko Fund for Internationalization of Companies (FIEM) i Instituto de Crédito Oficial (CIO) finansirati grant sporazum za izradu Studije tehničke pomoći za energetsku tranziciju srpskog operatora prenosnog sistema, EMS AD. Izradu studije će voditi voditi Deloitte Consulting SLU, a ukupna vrednost ove donacije je 600.000,00 evra.
Ugovor o donaciji potpisali su Nj.E. ambasador Kraljevine Španije u Republici Srbiji, gospodin Raul Bartolome Molina i generalna direktorka Elektromreže Srbije Jelena Matejić.
„Izuzetno sam srećna i zadovoljna zbog potpisivanja ugovora o donaciji. Cilj izrade Studije je priprema EMS AD za predstojeće priključenje velikog broj novih obnovljivih izvora električne energije u elektroenergetski sistem Republike Srbije. Ova donacija je ozbiljna podrška za izazove koji su pred nama, jer će veći broj obnovljivih izvora u proizvodnom miksu Srbije značajno uticati i na način rada EMS AD. Zbog tog uticaja, već je izvršena odgovarajuća izmena nacionalnog regulatornog okvira, kao i prilagođavanje operativnih procedura, procesa i unapređenje računarskih alata i modela upravljanja koje koristimo. EMS AD će kroz ovu Studiju ojačati kapacitete kada je reč o unapređenju metodologija, procesa, računarskih alata, ali i podići nivo znanja svojih zaposlenih. Ovo će Srbiji doneti pouzdaniji prenosni sistem koji je ključ energetske stabilnosti“, izjavila je direktorka Matejić ovom prilikom.
Zahvaljujući ovoj tehničkoj pomoći EMS AD će upoznati najbolju evropsku praksu, koja je uspostavljena u španskom operatoru prenosnog sistema (Red Eléctrica de España), putem upoznavanja sa španskim pravilima o radu prenosnog sistema, procedurama vezanim za upravljanje i razvoj elektroenergetskog sistema, rešenjima vezanim za informacione sisteme, strukturu upravljačkih centara i iskustvima u radu posebnog centra za upravljanje obnovljivim izvorima (CECRE).
„Delim zadovoljstvo gospođe Matejić zbog odobravanja ove donacije i smatramo da će ona doprineti lakšoj adaptaciji EMS-a novoj energetskoj stvarnosti ka kojoj naše zemlje idu. Uz to, radi se o prvoj španskoj donaciji Srbiji poslednjih godina, što ukazuje na jačanje naših bilateralnih odnosa, kao i na značaj koji Španija daje pružanju podrške Srbiji u procesu energetske tranzicije. Španija je jedna od vodećih zemalja na svetu u oblasti obnovljivih izvora energije, a naročito u oblasti solarne energije i energije vetra. Razvoj proizvodnih kapaciteta i proizvodnja energije iz ovih izvora zahtevali su visok stepen prilagođavanja i ulaganja i u prenosnu mrežu. U tom smislu, smatramo da intenzivnija saradnja i razmena iskustava između Srbije i Španije u ovoj oblasti može biti uzajamno korisna, pogotovo kada je reč o prenosnim sistemima. Zadovoljstvo nam je što će zahvaljujući projektu, koji će predvoditi Deloit Španija, odnosi naših prenosnih sistema moći da ojačaju, kao i što će naši stručnjaci zajedno raditi na stvaranju održive budućnosti i čistije okoline. Svim učesnicima želim lepu i uspešnu saradnju, kao i odlične rezultate“, rekao je ambasador Raul Bartolome Molina.
Ovo donacija dolazi u periodu velikog investicionog zamaha EMS AD koji se ogleda u realizaciji velikog broja projekata koji su od izuzetnog nacionalnog i regionalnog značaja. Povećanje udela energije iz obnovljivih izvora u Srbiji je u porastu, pa će unapređenje sistema i edukacija zaposlenih svakako doprineti energetskoj stabilnosti.

O Marija Nikolić

Proveri takođe

, Transformacija vaše kuhinje u elegantni kulinarski raj, Gradski Magazin

Transformacija vaše kuhinje u elegantni kulinarski raj

Kada pristupamo uređenju kuhinje, važno je obratiti pažnju na svaki detalj. Od izbora nameštaja i …

, „OLIMPIJSKI DAN“ 1. JUNA U HAJD PARKU , Gradski Magazin

„OLIMPIJSKI DAN“ 1. JUNA U HAJD PARKU 

OKS i brend Jaffa cakes najavili jubilarni 30. Olimpijski dan „OLIMPIJSKI DAN“ 1. JUNA U …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin