Žene, Evo zašto su žene otpornije na koronavirus, Gradski Magazin
Foto: Pixabay

Evo zašto su žene otpornije na koronavirus

Otkako je izbila pandemija bolesti Covid-19, primećeno je da se novim koronavirusom češće i teže inficiraju muškarci nego žene. Nauka je možda napokon dokučila zašto su žene otpornije na Covid-19, a najnoviji dokaz koji nudi odgovor na to ponudio je naučnik sa Univerziteta Ilinois u SAD.


Graciano Pina tvrdi da ženski reproduktivni hormoni možda igraju ulogu u polnoj pristrasnosti novog koronavirusa. Svoje dokaze izneo je u članku koji je nedavno objavljen u naučnom časopisu “Trends in Endocrinology & Metabolism”.

Pina je opisao neke od efekata hormona estrogena i progesterona koji mogu da spreče razvoj težih simptoma i smanje rizik od smrti uzrokovane bolešću Covid-19. Ponudio je i primere kako ti hormoni provode protivupalne radnje, preoblikuju kompetencije imunih ćelija i stimulišu veće količine antitela na virus SARS-CoV-2.

Ključne uloge u posredovanju pri upalnim procesima

Pina sada poziva da se sprovedu klinička testiranja kako bi se istražilo mogu li ti hormoni da budu od koristi i muškarcima i ženama u postmenopauzi, prenosi IFL Science.

Estrogen, progesteron i progesteronski metabolit alopregnanolon zajedno igraju ključne uloge u posredovanju pri upalnim procesima. Na primer, progesteron stimuliše aktivaciju i diferencijaciju T ćelija i modulira signalizaciju receptora T ćelija. Isto tako potiskuje ćelijsku citotoksičnost.

Progesteron se vezuje i na niz drugih imunosnih ćelija, uključujući prirodne ćelije ubice, makrofage i dendritske ćelije. Vezuje se i na neimunosne ćelije, uključujući epitelijalne i endotelijalne koje se nalaze u disajnim putevima, gde modulira ćelijske signale i aktivnosti na način koji ublažava infekciju.

Žene u menopauzi su pod povećanim rizikom

Estrogen je isto tako potentan regulator procesa u imunom sistemu, jer pokazuje protivupalne i neurozaštitne učinke. U prirodnom imunom sistemu, estrogen reguliše hemotaksiju neurofila te uvođenje hemoatraktanata i citokina. Estrogen takođe promoviše diferencijaciju dendritskih ćelija i reguliše izražavanje hemokina IL-8 te citokina IL-6 i IL-10.

Opadanje nivoa estradiola tokom menopauze smanjuje broj B i T ćelija, dok istovremeno povećava proizvodnju proupalnih citokina. Intrigantno je da su žene tokom menopauze pod povećanim rizikom od bolesti, smatra Pina.

Nizak nivo estradiola takođe povećava ekspresiju ACE2 ćelijskog receptora u plućima, preko kojeg virus SARS-CoV-2 ulazi u ljudsku ćeliju. Nadalje, estradiol uvodi i veće količine antitela te ćelija uključenih u proizvodnju antitela tokom reakcije na virusnu infekciju, pa njegova smanjena količina u telu smanjuje i taj efekat.

Alopregnanolon može da zaštiti od korone

Derivat progesterona – alopregnanolon – koji može da se nađe u izobilju u mozgu, pokazuje isto tako zaštitne efekte u neuropsihijatrijskim poremećajima, uključujući PTSP, alkoholizam i Alchajmerovu bolest.

To je pokazala studija makrofaga i monocita iz 2019. godine, kada je otkriveno da alopregnanolon zaustavlja receptor TLR4 od vezivanja za njegov receptor lipopolisaharid, što inače uzrokuje povišene količine proupalnih citokina i hemokina.

S obzirom na to da je Covid-19 karakterisan prekomernim TLR4 signalima u plućima, alopregnanolon može da zaštiti od upale uzrokovane tom bolešću, sugeriše Pina, prenosi net.hr.

O Jelena Filipović

Proveri takođe

“Nesnađeni” ste roditelji? Ovo su saveti stručnjaka koji će vam olakšati život!, Gradski Magazin

“Nesnađeni” ste roditelji? Ovo su saveti stručnjaka koji će vam olakšati život!

Koje vaspitne medote da primenite, kako da odreagujete u “kriznim” situacijama i gde najčešće grešite …

PREPORUKA DANA: NOVA GODINA U AQUAWORLD RESORT BUDAPEST HOTELU, Gradski Magazin

PREPORUKA DANA: NOVA GODINA U AQUAWORLD RESORT BUDAPEST HOTELU

Ako još uvek imate dilemu gde da provedete novogodišnje praznike, pomoći ćemo vam da “prelomite” …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Gradski Magazin