Najnovije Vesti
grad, Evropski grad za koji mnogi ne znaju tek će doživeti turistički bum, Gradski Magazin

Evropski grad za koji mnogi ne znaju tek će doživeti turistički bum

Da li biste voleli da posetite Lođ? Nekada je bio industrijski centar Poljske i previše dosadan za turizam što je decenijama išlo u korist Krakovu i Varšavi. Danas pak, ovaj hipsterski gradić sa svojom intrigantnom arhitekturom, muzejima, velikim gradskim parkovima i bogatom istorijom budi sve više interesovanja.

Ako želite na pravi način da upoznate poljsku kulturu, umetnost i gastronomiju, ali da izbegnete gužvu i prođete jeftinije upoznajte treći po veličini grad u Poljskoj koji tek očekuje turistički bum.

Spavajte u nekadašnjim fabrikama

Obavezno posetite Manufakturu (ulica Drewnowska 58), nekadašnji industrijski kompleks u kojem se sada nalazi više od 200 butika i prodavnica, kafića i restorana na otvorenom.

Nekadašnji centar proizvodnje ima čak i zip-lajn, tramboline, bandži džamping područje i veštačku plažu na kojoj možete piti koktele tokom letnjih meseci.

Ne manjka ovom gradu ni istorije i rastuće kreativne kulture, a to ćete najbolje shvatiti upravo u Manufkaturi. U Industrijskom muzeju možete videti neke od statua iz 19. veka, a to je samo jedan od brojnih muzeja posvećen industrijskoj prošlosti grada. Nakon toga se uputite u Muzej savremene umetnosti.

Vrhunski smeštaj nalazi se upravo u Manufakturi koja se ponosi nekim od najboljih hotela u renoviranim fabrikama. Hotel Andel’s Lodz obožava svoju industrijsku prošlost, pa je tako u strukturi zidova ugrađena poneka mašina iz proizvodnih dana.

Širom hotela su skrivena i lica mnogih ljudi koja su činila istoriju industrije ovog grada. Jedan od njih je i tekstilni magnat Izrael Poznanski, čija se kuća nalazi pored Gradskog muzeja. Na vrhu hotela imaćete prilike da uživate u panoramskom pogledu na grad iz čudesnog bazena koji deluje kao da visi sa zgrade.

Na samo nekoliko minuta hoda od Bečke kuće nalazi se ulica Piotrkovska koja povezuje Trg nezavisnosti i Trg slobode. Ovo šetalište u dužini od tri kilometra jedno je od najdužih komercijalnih promenada u Evropi, a tu se nalazi i sav noćni život Lođa. Takođe, ova ulica je i poljska verzija Bulevara poznatih u Holivudu, pa se tu nalaze imena istaknutih ličnosti poljske kinematografije.

grad, Evropski grad za koji mnogi ne znaju tek će doživeti turistički bum, Gradski Magazin

Ukoliko vas noge izdaju, uvek možete iznajmiti pedicab, a dok krstarite u rikši, obratite pažnju i na šarenu uličnu umetnost koja prekriva zidove zgrada usmeravajući vas u kom smeru da idete.

Omiljeno mesto lokalaca je pak, Lodz Classica, klub u lavirintu koji zabavlja posetioce na tri sprata besmislenog haosa. Izložene cevi, stakleni podovi i ogledala dele enterijer sa umetnošću koja prikazuje grudi iz Viktorijanske ere, a sve to u kombinaciji sa di-džejem koji ne staje do samog jutra. Za ljubitelje noćnog života ovo je pravo mesto na kojem će dozvoliti da ih ludilo obuzme.

Kuhinja je podjednako ukusna, ali daleko pristupačnija od one u Krakovu i Varšavi, a kada govorimo o gastronomiji valja pomenuti i poljsku votku. U Lođu ona nije bilo kakva. Żubrówka Bison Grass Vodka je reska votka začinjena travnatim rastinjem iz šume Białowieża. Stado oko 800 evropskih bizona pase upravo ovu travu. Stoga će vas lokalci često zafrkavati da se trava pije sa votkom kako biste dobili snagu bizona. Ne, ona je tu samo radi dekoracije.

grad, Evropski grad za koji mnogi ne znaju tek će doživeti turistički bum, Gradski Magazin

Nakon mamurluka koji je u Poljskoj neizbežan, uputite se u neki od mnogobrojnih parkova. Lođ ima čak 40 parkova i zelenih površina. Predivni botanički vrtovi sa štandovima za pivo i hranu, jezera, afmiteatar u kojem se leti održavaju koncerti i predstave, i naravno, to magično cveće u letnjim danima.

Napori da revitalizuju grad ne znače da su stanovnici zaboravili na teške trenutke iz istorije. Uprkos mahovini i rastinju koje pokriva veći deo jevrejskog groblja, još uvek možete videti imena, hebrejske reči i simbole na istrošenom kamenju koji obeležavaju grobove 180.000 ljudi. Posmrtni ostaci 43 hiljade žrtava holokausta leže u obližnjem Geto polju, tačnije groblju koje je rezervisano posebno za njih služeći kao mračni, ali neophodni podsetnik na događaje koji se nikada ne smeju ponoviti.

Foto: Print Screen

Izvor: PRessSerbia/B92

O Gradski Magazin

Proveri takođe

Korona nema šta da traži na ovoj srpskoj planini!, Gradski Magazin

Korona nema šta da traži na ovoj srpskoj planini!

Kada se predano radi na promociji, a prirodnim dobrima rukovode profesionalci kao što je to …

Maxi pekara – sinonim kvalitetnog i svežeg peciva, Gradski Magazin

Maxi pekara – sinonim kvalitetnog i svežeg peciva

Sveži hlebovi i peciva, sastojci koji se koriste prilikom njihove izrade, kao i način na …

Leave a Reply

Your email address will not be published.