Festival novog britanskog filma “Film and Chips”, Gradski Magazin

Festival novog britanskog filma “Film and Chips”

British Council i Dom omladine Beograda predstavljaju program prvog izdanja festivala novog britanskog filma “Film and Chips”.

Od 16. do 18. januara 2015, istovremeno u deset gradova Srbije (Beograd, Kragujevac, Pančevo, Čačak, Vrnjačka Banja, Subotica, Kikinda, Zrenjanin, Vršac i Valjevo) biće prikazano pet premijera filmova najnovije britanske produkcije.

Britanska kinematografija, našoj publici jedna od omiljenih, tokom proteklih godina promovisala je čitavu novu generaciju autora koji svojim ostvarenjima privlače sve više pažnje. Cilj festivala ”Film and Chips” je da ova nova imena predstavi što većem broju ljubitelja sedme umetnosti, što je i osnovni razlog za koncept prikazivanja celog repertoara na više mesta istovremeno. Na ovaj način, takođe, želja je da se doprinese poboljšanju distibucije umetničkih filmova u Srbiji i pre digitalizacije većeg broja bioskopskih sala.

Program festivala:

Festival će otvoriti jedno od najvećih iznenađenja prošle godine – film „X+Y“ Morgana Matjusa koji je prikazan na Londonskom filmskom festivalu ove jeseni. Kritika je u ovoj smešno gorkoj priči o odrastanju posebno isticala snažnu kreaciju mladog Ase Baterfilda koji je nominovan za sve važnije britanske glumačke nagrade. Naša publika će imati priliku da vidi i jedan od najuspešnijih britanskih filmova u prethodnom periodu – „Ponos” reditelja Metjua Varkusa.

Na programu će biti i dokumentarni film “Bezbroj mogućnosti”, retke lepote i snažne osećajnosti, jedan od najboljih filmova prošle godine. Publika u deset gradova širom Srbije imaće priliku da pogleda i film “Ti (mi) ja” Maksa Sobola. Reč je neverovatnoj ljubavnoj priči između muškarca serijskog ubice i žene samoubice. Poslednji film koji će biti prikazan na prvom izdanju festivala „Film and Chips“, biće “Lilting”, u režiji Hong Khaoua. Ovo je jedan od najubedljivijih debija poslednjih godina u britanskoj kinematografiji koji je svoju premijeru imao na Sandens festivalu, da bi odmah nakon toga bio uvršten i u program Berlinskog festivala.

O Bojana Djurovic

GiO urednica, mail: bojana.djurovic@gradskimagazin.rs

Proveri takođe

Koncerta, Od 8. do 11. septembra 4 koncerta: Ođila, Tijana Bogićević, Crvena jabuka, Al Amor u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja, Gradski Magazin

Od 8. do 11. septembra 4 koncerta: Ođila, Tijana Bogićević, Crvena jabuka, Al Amor u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja

Četiri atraktivna koncerta očekuju publiku u Beogradu u okviru „Atrium Sessions“ nastupa u dvorištu Kapetan …

Kulturna banja – Vrnjačka Banja! Najavljen 46. Festival filmskog scenarija!, Gradski Magazin

Kulturna banja – Vrnjačka Banja! Najavljen 46. Festival filmskog scenarija!

Festival filmskog scenarija Vrnjačka Banja, 46. po redu, održaće se u srpskoj kraljici banjskog turizma …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gradski Magazin