"Film and Chips'', Festival novog britanskog filma “Film and Chips”, Gradski Magazin

Festival novog britanskog filma “Film and Chips”

British Council i Dom omladine Beograda predstavljaju program prvog izdanja festivala novog britanskog filma “Film and Chips”.

Od 16. do 18. januara 2015, istovremeno u deset gradova Srbije (Beograd, Kragujevac, Pančevo, Čačak, Vrnjačka Banja, Subotica, Kikinda, Zrenjanin, Vršac i Valjevo) biće prikazano pet premijera filmova najnovije britanske produkcije.

Britanska kinematografija, našoj publici jedna od omiljenih, tokom proteklih godina promovisala je čitavu novu generaciju autora koji svojim ostvarenjima privlače sve više pažnje. Cilj festivala ”Film and Chips” je da ova nova imena predstavi što većem broju ljubitelja sedme umetnosti, što je i osnovni razlog za koncept prikazivanja celog repertoara na više mesta istovremeno. Na ovaj način, takođe, želja je da se doprinese poboljšanju distibucije umetničkih filmova u Srbiji i pre digitalizacije većeg broja bioskopskih sala.

Program festivala:

Festival će otvoriti jedno od najvećih iznenađenja prošle godine – film „X+Y“ Morgana Matjusa koji je prikazan na Londonskom filmskom festivalu ove jeseni. Kritika je u ovoj smešno gorkoj priči o odrastanju posebno isticala snažnu kreaciju mladog Ase Baterfilda koji je nominovan za sve važnije britanske glumačke nagrade. Naša publika će imati priliku da vidi i jedan od najuspešnijih britanskih filmova u prethodnom periodu – „Ponos” reditelja Metjua Varkusa.

Na programu će biti i dokumentarni film “Bezbroj mogućnosti”, retke lepote i snažne osećajnosti, jedan od najboljih filmova prošle godine. Publika u deset gradova širom Srbije imaće priliku da pogleda i film “Ti (mi) ja” Maksa Sobola. Reč je neverovatnoj ljubavnoj priči između muškarca serijskog ubice i žene samoubice. Poslednji film koji će biti prikazan na prvom izdanju festivala „Film and Chips“, biće “Lilting”, u režiji Hong Khaoua. Ovo je jedan od najubedljivijih debija poslednjih godina u britanskoj kinematografiji koji je svoju premijeru imao na Sandens festivalu, da bi odmah nakon toga bio uvršten i u program Berlinskog festivala.

O Bojana Djurovic

GiO urednica, mail: bojana.djurovic@gradskimagazin.rs

Proveri takođe

EXIT, Glasanje je počelo: EXIT ponovo u trci za najbolji evropski festival!, Gradski Magazin

Glasanje je počelo: EXIT ponovo u trci za najbolji evropski festival!

Višestruko nagrađivani EXIT festival i Sea Star koji EXIT tim organizuje u susednoj Hrvatskoj i …

Promocija dela „Sama među ljudima“ Ivane Blečić na Sajmu knjiga, Promocija dela „Sama među ljudima“ Ivane Blečić na Sajmu knjiga, Gradski Magazin

Promocija dela „Sama među ljudima“ Ivane Blečić na Sajmu knjiga

Proteklog vikenda, na Sajmu knjiga, održana je promocija autorskog dela Ivane Blečić „Sama među ljudima“ …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin