Najnovije Vesti
fiat, Fiat 500L na metan, Gradski Magazin

Fiat 500L na metan

Izvor: Novosti

Ko kupi Fiat 500 L koji za pogon koristi metan (CNG), za četiri godine, ako u proseku prelazi po 40.000 kilometara – uštedeće samo na gorivu, 13.550 evra! To je više, nego što fabrika Fiat automobili Srbija (FAS) naplaćuje za ovo vozilo, koje se, trenutno u promotivnom periodu, prodaje za 13.490 evra.

– Računicu smo izveli za pravna lica koja u proseku, godišnje prelaze veliki broj kilometara, i koje će Fiat 500L sa pogonom na CNG, sasvim sigurno obradovati – kaže komercijalni direktor FAS Umberto Janućeli. On dodaje i da je veoma značajna činjenica to što ovi motori emituju 23 odsto manje štetnih gasova od benzinskog pandana, a da u slučaju da se u rezervoaru nalazi “biometan” emisija opasnih materija u atmosferu je ravna nuli.

Zanimljivo je da je FAS ponudio, pravnim licima, Fiat 500L sa dizel motorom na TNG i CNG po istoj ceni – 13.490 evra! U kragujevačkoj fabrici, u kojoj se ugrađuje uređaj za pokretanje vozila na CNG, kažu da je veliko interesovanje za ovaj pogon. U Evropi, na primer, više od 600.000 vozila koristi za pogon metan.

– Trenutno 25 do 30 odsto vozila koja pravimo u FAS su sa pogonom na CNG ili TNG – kaže Frančesko Ćanća, direktor fabrike u Kragujevcu. Vozilo na metan, samo na ovaj pogon može da pređe 300 kilometara sa jednim rezervoarom. Prednost je što je sačuvan i rezervoar za benzin, pa je autonomija kretanja velika.

Fiat 500L na metan, Gradski Magazin

MALO PUMPI

Najveći problem za vozače koji koriste CNG, odnosno metan je mali broj pumpi koje toče ovo gorivo. U Beogradu ih ima svega nekoliko, ali najveći trgovci naftom najavljuju da će otvoriti nove terminale sa CNG širom Srbije.

O Gradski Magazin

Proveri takođe

L’ORÉAL IZABRAO NASLEDNIKA IZVRŠNOG DIREKTORA: IJERNONIMUS NA ČELU GRUPE OD MAJA 2021., Gradski Magazin

L’ORÉAL IZABRAO NASLEDNIKA IZVRŠNOG DIREKTORA: IJERNONIMUS NA ČELU GRUPE OD MAJA 2021.

Ljernonimus sledeće godine preuzima funkciju od dugogodišnjeg izvršnog direktora L’Oéal Grupe Žan Pol Agona Kliši, …

Situacija „svega mi je preko glave“ može iznedriti vašu najveću pobedu, Gradski Magazin

Situacija „svega mi je preko glave“ može iznedriti vašu najveću pobedu

U engleskom jeziku postoji reč, „overwhelm“ koja opisuje ono stanje kada smo preplavljeni stresom, anksioznošću, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.