Najnovije Vesti
Hladni rat, Film “Hladni rat” stiže u domaće bioskope, Gradski Magazin

Film “Hladni rat” stiže u domaće bioskope

Domaća publika imala je priliku premijerno da vidi film “Hladni rat” poljskog reditelja Pavela Pavlikovskog na ovogodišnjem FEST-u, a od 21. marta “Hladni rat” će se naći i u redovnoj bioskopskoj distribuciji.

Inspirisan burnom ljubavnom pričom svojih roditelja, u posleratnim vremenima Varšave, Pavel Pavlikovski snimio je ovu dramu i ponovo se, kroz scenario vratio svojoj domovini.

Film Pavela Pavlikovskog ušao je u najuži izbor za nagradu Oskar i poneo tri nominacije: Za najbolji strani film, Za najbolju fotografiju, Za najboljeg reditelja, dok je na Kanskom festivalu 2018. godine Pavlikovski proglašen za najboljeg reditelja.

Strastvena ljubavna priča između dvoje ljudi koja se, zbog njihovog različitog porekla i temperamenta, na prvi pogled čini nespojivom, ali ipak sudbinski predodređenom smeštena je u vreme Hladnog rata, pedesetih godina prošlog veka u Poljskoj, Berlinu, Jugoslaviji i Parizu.

Ljubav džez pijaniste Viktora (Tomasz Kot) i mlade Zule (Joanna Kulig), talentovane za pevanje i igru, “gori” na pozadini posleratne Evrope iako razdvojena trenutnom politikom i nesretnim sudbinama.

“Priča mojih roditelja je bila matrica za sve moje priče”, rekao je reditelj Pavel Pavlikovski u jednom od intervjua.

“Nisam o tome dugo razmišljao, o priči kao takvoj. Onda sam shvatio da sam u svom radu stalno privučen takvom ljubavnom pričom”, objasnio je.

Nakon upešnog filma “Ida” (2013.) koji je prvi poljski film koji je dobio nagradu Oskar, reditelj Pavlikovski se ponovo vraća priči o svojoj domovini i njenom postojanju, u vremenima koja su bila obeležena Drugim svetskim ratom.

Foto: YouTube PrintScreen

Izvor: PRessSerbia/B92

O Gradski Magazin

Proveri takođe

EU proširenje  – Quo Vadis (kuda idete)?, Gradski Magazin

EU proširenje – Quo Vadis (kuda idete)?

Koji su trenutni izazovi sa kojima se suočava Zapadni Balkan i kakvo je stanje sa …

Maxi pekara – sinonim kvalitetnog i svežeg peciva, Gradski Magazin

Maxi pekara – sinonim kvalitetnog i svežeg peciva

Sveži hlebovi i peciva, sastojci koji se koriste prilikom njihove izrade, kao i način na …

Leave a Reply

Your email address will not be published.