FreeDom, Filmski program FreeDom Art Festivala, Gradski Magazin

Filmski program FreeDom Art Festivala

Reditelji Milutin Petrović, Tamara Drakulić, Saša Radojević, Jelena Marković i Mirko Abrlić gosti FreeDom Art Festivala u Pančevu od  23. do 30. avgust

Autorska sloboda je neophodni uslov filmske umetnosti, ali film je skupa stvar, pa o mogućnosti rada i stepenu slobode filmskih autora najčešće odlučuju oni koji o filmu i umetnosti malo znaju. Garažni film je na programu Freedom festivala jer je iskorak u slobodu iz stega i uslovljavanja koje nameću opšta komercijalizacija, uništena mreža bioskopa, korumpirane produkcione kuće, lobiji distributera, investitora, televizije, burazerske konkursne komisije, politički pritisci, kumovske veze.

U okviru filmskog segmenta FreeDom festivala (25. i 26. avgusta) će biti predstavljen pokret srpskog garažnog filma. Gosti festivala biće autori Milutin Petrović, Tamara Drakulić, Saša Radojević, Jelena Marković i Mirko Abrlić, a na repertoaru će se naći i njihova četiri nova garažna filma: “Okean” Tamare Drakulić, “Žigosana” Saše Radojevića, “Unutra” Jelene Marković i Mirka Abrlića i “Petlja” Milutina Petrovića. Posle projekcije “Petlje”, slušaćemo garažni bend “The Loop”.

Ukratko o pokretu Garažni film u Srbiji Garažni film u Srbiji je nastao po srodnosti sa pojmom garažnog roka. Prvenstvena odlika ovog usmerenja, baš kao i u garažnom roku, jeste kreacija sa malim brojem saradnika, minimalnim finansijskim i tehničkim sredstvima i visokim stepenom autorske slobode. Specifičnost garažnog filma je naglašeno bavljenje podžanrom “filma o filmu” i intimistički pristup naraciji koji se naglašava pojavljivanjem autora u glumačkim ulogama. Važna odlika je i esejističnost. Tvorci naziva su autori Saša Radojević i Milutin Petrović.

U prethodnih nekoliko godina u Srbiji je realizovano više ostvarenja koji pripadaju ovako formulisanom pojmu garažnog filma.

Reč je o filmovima “Narcis i Eho”, “Ljuljaška” i “Dr”Zemlja istine, ljubavi i slobode” i “Jug jugoistok”žava”, ali kao svojevrsne preteče garažnog filma su  Milutina Petrovića.

Uporedo sa programom predstavljanja srpskog garažnog filma, FreeDom Art Festival organizuje i In_Treш radionice, koju vode pripadnici pokreta garažnog filma, Saša Radojević i Jelena Marković. Radionice će biti održane od 24. do 26. avgusta, u Domu omladine Pančevo. Zainteresovani treba da pošalju ime, kontakt telefon i ličnu definiciju pojma “treš” na bioskopdomaomladine@yahoo.com do petka 21. avgusta. Filmovi nastali u okviru radionice imaće premijeru u okviru FreeDom Art Festivala, na završnoj večeri In_Treш-a, u nedelju, 30. avgusta od 21 sat, u Letnjoj bašti Doma omladine Pančevo.

Filmski program FreeDom Art Festivala:

Utorak, 25. avgust

Apolo, 19 i 21 sat  Projekcije filmova „Okean” Tamare Drakulić i „Žigosana” Saše Radojevića.

Sreda, 26. avgust

Apolo – 18, 19 i 21 sat Projekcije filmova „Unutra” Jelene Marković i Mirka Abrlića i „Petlja” Milutina Petrovića.

Letnja bašta Doma omladine (u slučaju kiše dvorana Apolo) – 23 sata Garažni koncert benda „The Loop”. Nedelja, 30. avgust Finale In treš festivala Letnja bašta Doma omladine, 21 sat

Više o FreeDom Festivalu:

FreeDom Art Festival nadilazi stroga žanrovska opredeljenja jer je ideja da se pluralizmom sadržaja i formi unese novi duh u domaću scenu. Zbog toga će ovaj događaj objediniti muziku, film, vizuelne umetnosti, internet, sportski, edukativni program i aktivizam.

Vodeći se glavnim lajtmotivima promovisanja kulture slobode i univerzalne ljudske vrednosti putem različitih formi umetničkog izražavanja, vrednosti tolerancije, solidarnosti sa svim obespravljenim grupama i podizanjem svesti o važnosti prihvatanja različitosti, festival će biti događaj koji zastupa sve vrste sloboda i to kroz dijalog sa publikom i interaktivni pristup.

Pored toga, sve što smo gore napisali ne bi imalo težinu da kritika savremenog sveta nije sastavni deo događaja na FreeDom Fest-u. Kritička forma će podrazumevati stvaranje naše zajedničke, jasne poruke koju putem festivala upućujemo – u njoj će pored već pomenutih biti i vrednosti poput izbora slobodnog puta u svom životu, slobodnog odrastanja, usavršavanja, aktivizma, kao i oblikovanja pozitivne, slobodne, otvorene svesti prema društvu i svom okruženju.

Prezentacija festivala

O Gradski Magazin

Proveri takođe

zdravko čolić, Zdravko Čolić gost na Merlinovom drugom koncertu u Štark areni! VIDEO, Gradski Magazin

Zdravko Čolić gost na Merlinovom drugom koncertu u Štark areni! VIDEO

Još jedan spektakl. Dino Merlin održao drugi uzastopni koncert u srpskoj prestonici, za koji se …

Još niste odlučili kuda za Novu godinu? Aquaworld je idealno rešenje!, Gradski Magazin

Još niste odlučili kuda za Novu godinu? Aquaworld je idealno rešenje!

Ako još uvek imate dilemu gde da provedete novogodišnje praznike, pomoći ćemo vam da “prelomite” …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gradski Magazin